Palkittu Pekka Launonen: ”Hienoimmat muistoni liittyvät tavalliseen työhön opiskelijoiden parissa”

Diak_Pekka_Launonen
Diakista tuoreeltaan eläköityneelle yliopettajalle Pekka Launoselle myönnettiin kirkon lapsi- ja nuorisotyön kunniaplaketti Kirkon kasvatuksen päivien avajaisissa tammikuussa. Kunniamerkki myönnetään työssään erityisesti ansioituneelle henkilölle.

Ura Diakissa

Vuonna 1996, eli samana vuonna kun Diak perustettiin, Pekka Launonen siirtyi Järvenpään seurakuntaopistosta lehtoriksi tuoreeseen ammattikorkeakouluun. Työpäivät olivat täynnä positiivisia haasteita, joita Launonen kuvailee monipuolisiksi ja laaja-alaisiksi.

Opettamisen lisäksi Launonen toimi tiiviisti Kirkkohallituksen asettamissa koulutuksen seurantaryhmissä – pisimpään kirkon nuorisotyönohjaajakoulutuksen seurantaryhmässä. Työtehtäviin kuului muun muassa opetussuunnitelmien kehittäminen.

– Koen olevani etuoikeutettu, kun sain olla mukana sekä opettamassa että kehittämässä kirkon koulutusta. Samalla oma oppimiseni ei pysähtynyt milloinkaan, Launonen sanoo.

Viimeisinä työvuosinaan Launonen opetti pääasiassa ylemmissä ammattikorkeakoulututkinnoissa ja vastasi kirkon alan YAMK-tutkinnon toteutuksesta ja kehittämisestä.

– Opettajan rooli muuttuu, kun opetettavana on aikuisopiskelijoita, jotka tulevat suoraan työelämästä. Se on paitsi haastavaa myös erittäin palkitsevaa. Urani hienoimmat muistot liittyvät aivan tavalliseen työhön opiskelijoiden kanssa.

Diakissa tuli lopulta 21 työvuotta täyteen, ja lokakuussa 2017 Launonen pääsi eläkkeelle.


Nuorisotyö…

Launosen mukaan nuorisotyöhön ei tulisi suhtautua pelkästään kasvatuksena; sen olemukseen kuuluu myös diakonia. Apu oikealla hetkellä herkässä iässä voi saada aikaan suuren muutoksen toisen elämässä.

– Kokemukseni mukaan kovimmat haasteet ovat nuorten yksinäisyys ja syrjäytymisvaarassa olevien havaitseminen. Tietokone, kännykkä ja sosiaalinen media ovat tuoneet mukanaan uudenlaisia haasteita, joihin on tärkeää reagoida. Tuntosarvien tulee olla herkkänä, kun pohditaan syitä siihen, miksi syrjäytymistä tapahtuu.


…ja diakonia

Diakoniatyössä on Launosen mukaan tärkeää löytää työtapoja, jotka ovat osallistavia. Perinteinen työote voi olla liian yksilökeskeinen.

– Pitäisi pohtia, miten saadaan lapset, nuoret ja vanhukset tekemään yhdessä. Mielestäni ei ole tarkoitus, että työntekijä tietää kaiken. Muutkin tulisi saada kantamaan vastuuta ja ideoimaan. Rohkeutta ja luottoa enemmän!

Launonen pitää diakoniatyön näkyväksi tekemistä tärkeänä. Toisten hätää tulisi valottaa yhtä hanakasti kuin otetaan selfieitä. Pitää löytää keino, miten tavoittaa mahdollisimman nopeasti ne ihmiset, joita muut eivät auta.

– Diakoniatyön taloudellinen auttaminen on vain murunen verrattuna yhteiskunnan sosiaalityöhön. Tärkeää on keskustelu, hengellinen ja henkinen yhteys. Ihmistä pitää kuunnella.


Rattoisat eläkepäivät

Pekka Launosella on monta titteliä: hän on yliopettaja, pastori, teologian tohtori ja nyt eläkeläinen.

– Ensimmäisenä näistä tipahti pois yliopettaja. Pappeus toimi koko ajan taka-alalla toiminnassani, ja tutkijan rooli on auttanut työmaailmassa. Juuri nyt kuitenkin miellän itseni eläkeläiseksi.

Eläkkeellä aika kuluu harrastusten parissa: Launonen pyöräilee, valokuvaa, soittaa bassokitaraa, kirjoittaa elämäkertaa Järvenpään seurakuntaopiston entisestä johtajasta Simo Palosuosta ja viettää aikaa lastenlastensa kanssa.

– 7-vuotias lapsenlapseni oli saanut kuulla äidiltään kunniamerkistä. Hän juoksi jo ovelta luokseni ja halusi nähdä plaketin. Nämä on näitä eläkeläisten iloja, kun saa viettää aikaa rakkaittensa kanssa.

Viikoittaisiin harrastuksiin kuuluvat myös elokuvat. Vuonna 1968 Launonen oli mukana perustamassa elokuvakerhoa Järvenpäähän. Samainen kerho on yhä aktiivinen.

– Meitä on yli 200 jäsentä. Olin välillä monta vuotta poissa kerhon toiminnasta, mutta nykyisin käyn taas joka lauantai katsomassa elokuvan. Lempielokuvani löytyy ranskalaisesta uudesta aallosta: Francois Truffaut’n 400 kepposta vuodelta 1959.


Sana-assosiaatiot

Esitimme Launoselle 14 sana-assosisaatiota. Ajatusviivan vasemmalla puolella on kysymys ja oikealla puolella Launosen vastaus.

 1. Diakonia – selfie of our society
 2. Kuuntelu – auttaminen
 3. Dialogi – perusjuttu
 4. Monikulttuurisuus – koko ajan tärkeämpää
 5. Moniarvoisuus – haaste ja rikkaus
 6. Hengellinen kutsumus – voimavara
 7. Auttaminen – asenne
 8. Kristinusko – tuttu ja turvallinen
 9. Islam – koko ajan tutumpi
 10. Raamattu – perusteos
 11. Kestävä kehitys – elinehto
 12. Uskonto – dialogin mahdollisuus
 13. Pyöräily – päivittäinen ilo (sään salliessa)
 14. Elokuvat – viikoittainen harrastus

Kuvat ja teksti: Ville Jaako