Siirry sisältöön

”Sosionomi on rinnallakulkija”

Saara Heikkilä, 40, sosionomi (AMK) -koulutuksen opiskelija

Etukäteen minulla ei ollut selkeää ajatusta siitä, millaista työtä haluaisin tehdä.

Päädyin sosiaalialalle, kun hoidin vaikeasti kehitysvammaista veljentyttöäni. Lähdin hänen kouluavustajakseen vaikeasti kehitysvammaisten luokalle. Ajatus työstä sosiaalialalla kypsyi matkan varrella, ja päädyin opiskelemaan oppisopimuksella koulunkäynnin ohjaajaksi.

Ymmärsin, että ihmisten kanssa työskentely on oma juttuni.

Hain Diakin sosionomikoulutukseen, sillä nykyisessä vakituisessa työssäni lastensuojelussa vaaditaan korkeakoulututkinto.

Teen asiat aina täysillä, joten aloitin opiskelun jo hakuvaiheessa avoimessa ammattikorkeakoulussa. Työkokemus on antanut mahdollisuuden suorittaa opintoja nopealla tahdilla, ja tarkoituksena onkin saada teoriaopinnot tehtyä reilussa vuodessa.


”Tämä on unelmatyötäni”

Minulla on lastensuojelutyöstä 12 vuoden kokemus, ja olen vakuuttunut siitä, että tämä on unelmatyötäni. Olen saanut laajasti työ- ja elämänkokemusta. Oppimistehtäviäkin on erilaista tehdä, kun alan arki on jo tuttua.

Luokkakavereistani moni on tullut suoraan lukiosta, joten heille ei välttämättä ole ehtinyt kertyä alan työkokemusta. Monesti luennoilla kuuleekin jonkun huudahtavan: ”Hei, kysytään Saaralta!” Esiin tulleissa lastensuojelukysymyksissä muut opiskelijat saattavat haastatella minua. On kiva huomata, että tietämystäni arvostetaan.

Yksi iso syy miksi hain Diakiin on monimuoto-opetus, joka tekee opiskelusta joustavaa. Diakissa henkilökohtaista opintosuunnitelmaani on pystytty muokkaamaan.


”Tätä työtä tehdään persoonalla”

Otan kaiken irti opiskelusta.  Työkokemuksen myötä luentojen sisältö on jo osittain tuttua, ja opintojen suurin anti onkin käytännönläheisyys. Diakissa ammatillinen varmuuteni on lisääntynyt.

Suoritan harjoittelun kolmessa eri paikassa, joista yksi on lastensuojelulaitos Espanjassa. Harjoittelu ulkomailla on unelmieni täyttymys, mutta myös askel mukavuusalueen ulkopuolelle. Se on iso, mutta mieluinen haaste.

Mielestäni ihmisellä pitää olla jokin sisäinen ajatus siitä, miksi tätä työtä tekee. Me olemme rinnallakulkijoita. Työssä ollaan lähellä ihmistä ja tehdään työtä hänen eteensä. Sitä ei v oi tehdä pelkästään työn tai toimeentulon tähden.

Tätä työtä tehdään viime kädessä persoonalla.

Teksti: Maiju Torkkeli
Kuva: Saara Heikkilän kotialbumi

Tutustu sosionomi (AMK) -koulutukseen.

Lue lisää opiskelijoiden tarinoita.