Siirry sisältöön

”On hyvä, että opiskeluun on tarjolla tukea”

Maria Pihkoluoma, sairaanhoitaja (AMK) -koulutuksen opiskelija

Olen ensimmäiseltä koulutukseltani lähihoitaja. Terveysala on kiinnostanut minua aina, ja harkitsin opintojen jatkamista heti valmistumiseni jälkeen. Lapseni olivat kuitenkin pieniä, ja halusin pitää heidät ensimmäisellä sijalla elämässäni.

Ehdin olla töissä useita vuosia ennen kuin hain Diakiin. Huomasin, että sosiaali- ja terveysalalla tapahtuu isoja muutoksia.

Aloin pohtia, kannattaisiko minun hankkia uusia taitoja, jotta minulla olisi hyvät mahdollisuudet jatkaa alalla, joka muuttuu jatkuvasti.


”Diakissa opiskelu on joustavaa”

Olin seuraillut korkeakoulujen tarjontaa jo aiemmin, mutta opiskelemaan päätin hakea viime keväänä, kun huomasin, että Diakissa on erillinen haku romani- ja maahanmuuttajataustaisille hakijoille. Olen itse kotoisin Siperiasta Venäjältä ja muuttanut Suomeen vuonna 1999.

Teen opintojen ohella kolmivuorotyötä vanhustenhuollossa. Työn ohessa opiskelu on mahdollista, koska lapseni ovat jo yläaste- ja lukioikäisiä ja työnantajani suhtautuu opiskeluuni myönteisesti.

Diakissa opiskelu on myös joustavaa, ja voin hyväksilukea opintoja sen perusteella, mitä olen oppinut esimerkiksi töissä.


”Valmentava koulutus säästi yllätyksiltä”

Osallistuin hakuvaiheessa valmentavaan koulutukseen, jossa harjoiteltiin kirjoittamista ja matematiikkaa sekä kerrottiin opiskelun arjesta. Saimme apua myös valintakokeeseen valmistautumisessa. Tukea järjesti Opin portailla Satakunnassa -hanke.

Mielestäni on hyvä, että meille kerrottiin valmennuksessa, millaista opiskelu on, jotta myöhemmin ei tule yllätyksiä. Valmennuksen ansiosta pystyin suunnittelemaan syksyä jo etukäteen. Oli myös hienoa, että sain tutustua opiskelukavereihini jo hakuvaiheessa. Valmennus olisi hyödyllinen ihan kaikille, ei ainoastaan aliedustettujen ryhmässä Diakiin hakeville.

Koulutukseen aliedustettujen haussa valituille tarjotaan tukea myös opintojen aikana. Meille järjestetään tukipajoja, joissa voi kysyä tehtävistä. Saamme apua myös apuopettajilta. Minulle alan asiat ovat jo osittain tuttuja, mutta toisille esimerkiksi terveysalan suomenkielinen sanasto voi olla haastavampaa. On hyvä, että apu on lähellä, jos sitä tarvitsee.

Uskon, että sairaanhoitajan tutkinto ei ainoastaan tuo mukanaan uudenlaisia mahdollisuuksia uralla etenemiseen, vaan opiskelu antaa minulle asiantuntemusta, josta on apua jo nykyisessä työssäni.”

Opin portailla Satakunnassa -hanke tukee korkeakoulutuksessa aliedustettujen henkilöiden, kuten maahanmuuttajien ja romanitaustaisten sujuvaa opintopolkua toiselta asteelta korkeakoulutukseen. Tukimuotoja ovat erilaiset opintovalmiuksia vahvistavat valmennukset ja tuki opintojen aikana. Hanke saa Euroopan sosiaalirahaston tukea, ja kotimainen rahoittajataho on Keski-Suomen ELY-keskus.

Diakilla on myös muilla alueilla vastaavia hankkeita, joissa tuetaan aliedustettujen ryhmien opintopolkuja.

Haastattelu ja kuva: Laura Niemi

Tutustu sairaanhoitaja (AMK) -koulutukseen.

Lue lisää opiskelijoiden tarinoita.