Siirry sisältöön

”Nykyään luotan siihen, että opin uudet työt ja asiat”

Markus Lankinen, 32, sairaanhoitaja (AMK) -koulutuksen opiskelija

Olen kotoisin yhdeksänlapsisesta perheestä. Kotona korostettiin, että toisia ihmisiä pitää kohdella hyvin.

Olen aina pitänyt kohtaamisista ihmisten kanssa. Peruskoulun jälkeen hakeuduin asiakaspalvelualalle ruokakauppaan. Aluksi tein töitä sähkötekniikan opintojen ohessa, mutta lopetin opinnot kahden vuoden päästä, koska työ ja tienaaminen kiinnostivat enemmän.

25-vuotiaana aloin pohtia, voisinko vielä vaihtaa alaa. Halusin kouluttautua ensi- tai sairaanhoitajaksi, jotta saisin paitsi kohdata ihmisiä myös auttaa heitä. Opiskelin ensin lähihoitajaksi, ja suuntauduin ensihoitoon.

Valmistuttuani aloitin saman tien työt sairaankuljetuksessa. Vuotta myöhemmin päätin hakeutua opiskelemaan sairaanhoitajaksi.


”Huomasin, että työ on monipuolista”

Kun aloitin sairaanhoitajaopinnot Diakissa Helsingissä, en ollut tietoinen kaikista mahdollisuuksista, joita valmistuneella sairaanhoitajalla on. Huomasin etenkin harjoitteluissa, että työ on todella monipuolista.

Ensimmäisen harjoitteluni tein Laakson sairaalan infektio-osastolla, toisen Meilahden sairaalan neurologisella osastolla ja kolmannen saman sairaalan vatsaelinkirurgisella osastolla päivystyksessä. Mielenterveys- ja päihdeharjoittelun suoritin puolestaan Helsingin selviämishoitoasemalla, jossa olin myös töissä kahtena kesänä.

Vantaalla suorittamani kotihoidon harjoittelun jälkeen lähdin Vietnamiin lastenhoitotyöharjoitteluun. Kolmen ja puolen kuukauden kansainvälinen harjoittelu oli opettavainen elämys.

Olin mukana kahdessa synnytyksessä ja kahdessa keisarileikkauksessa, mikä ei tyypillisesti ole mahdollista harjoitteluissa Suomessa.


”Olen saanut palautetta tavastani kohdata ihmiset”

Olen saanut Diakista välineitä siihen, että voin toimia työssäni lähimmäisyyden, eettisyyden ja oikeudenmukaisuuden periaatteiden mukaisesti. Vaikka kohtaaminen esimerkiksi päivystysvastaanotolla saattaa kestää vain vähän aikaa, siitä voi tehdä miellyttävän molemmille. Iloitsen eniten siitä, että saan hyvää palautetta tavasta, jolla kohtaan ihmiset.

Ennen kuin aloitin opinnot, saatoin jännittää uusia ja yllättäviä tilanteita. Nykyään luotan siihen, että opin uudet työt ja asiat. Diakissa opiskelu on kasvattanut itseluottamustani.”

Haastattelu: Hanna Jensen
Kuva: Aura Vuorenrinne

Tutustu sairaanhoitaja (AMK) -koulutukseen.

Lue lisää opiskelijoiden tarinoita.