Siirry sisältöön

”Haluan auttaa ihmistä kokonaisvaltaisesti”

Maikki Lakaniemi, sosionomi (AMK), diakoniatyö -koulutuksen opiskelija

Suomessa painitaan suurten eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ongelmien kanssa, ja on ihmisiä, joilla ei ole mitään. Mielestäni meillä pitää olla kaikki valmiudet auttaa heitä, ja yksipuolinen osaaminen ei riitä.

Diakoniatyössä parasta on se, että ihmistä autetaan kokonaisvaltaisesti: ei ole mitään asiakasryhmää, jonka kanssa emme voisi työskennellä.

Olen ensimmäiseltä koulutukseltani muistihoitaja. Urani aikana olen muun muassa toiminut päivätoiminnan ohjaajana ikäihmisten parissa.

Olin harkinnut sosionomikoulutukseen hakemista useita vuosia, mutta en hakeutunut opiskelemaan ennen kuin kuulin Diakin sosionomi-diakonin koulutuksesta, joka tarjoaa tavallista sosionomin tutkintoa laajemmat työllistymismahdollisuudet.


”Diakissa saa suunnitella oman polkunsa”

Opiskelen suunniteltua nopeammassa tahdissa, ja teen nyt toisena opiskeluvuotenani viimeistä harjoittelua. Diakissa opiskelu on joustavaa: täällä saa suunnitella oman polkunsa, ja opiskelijan suunnittelukykyyn luotetaan.

En ole aktiivinen kirkossa kävijä, mutta erityisesti seurakuntaharjoittelu diakoniatyössä teki minuun vaikutuksen. Ymmärsin, että diakonin työ on sekä hengellistä että sosiaalista. Arjen työssä hengellisyys ei välttämättä ole vahvasti esillä, vaan työ on usein ihan tavallista arjen vuorovaikutusta.

Mielestäni kaikkein tärkeintä on kuunnella asiakkaan tarpeita ja olla herkkänä hänen toiveilleen.

Diakonin työssä kantava ajatus on se, että jokainen on tasa-arvoinen ja jokaisella on oikeus tulla kuulluksi. Olen myös huomannut, että usein asiakkaan kanssa on tärkeää puhua ihan perusasioista ja tukea häntä arjen rutiineissa – sängystä nousemisessa ja vaikkapa säännöllisessä ruokailussa.


”Diakissa opiskelu on ollut antoisaa”

Olemme puolisoni kanssa varavanhempina kiinalaiselle tytölle. Jos tytön biologisille vanhemmille tapahtuu jotakin, meistä tulee hänen huoltajiaan.

Kun olen tutustunut tytön kotimaahan ja sen sosiaali- ja terveydenhuoltoon, minulle on herännyt kiinnostus lähteä ulkomaille avustus- tai lähetystyöhön. Lapseni ovat jo sen verran vanhoja, että minulla olisi mahdollisuus muuttaa ulkomaille.

Kiinan lisäksi Viro ja Afrikka kiinnostavat minua, ja seurakuntatyön lisäksi voisin tehdä vaikkapa valistustyötä ja hyvinvointiin liittyvää työtä.

Tällaiselle työlle olisi varmasti tarvetta: esimerkiksi Kiinassa terveydenhuollon tasossa on paljon parannettavaa.

Diakissa opiskelu on ollut ihanaa! Suosittelin Diakissa opiskelua myös 20-vuotiaalle tyttärelleni, joka opiskelee nyt toisessa toimipisteessä samassa koulutuksessa kuin minä. Pian perheessämme on diakoneja monessa polvessa.

Haastattelu ja kuva: Laura Niemi

Tutustu sosionomi (AMK), diakoniatyö -koulutukseen.

Lue lisää opiskelijoiden tarinoita.