Siirry sisältöön

Sarlotta Siimeslahti: ”Hanketyössä parasta on työn vaihtelevuus ja ihmisten kanssa työskentely nuorten hyvinvoinnin eteen”

Sarlotta Siimeslahti istuu
TKI-palveluiden asiantuntija Sarlotta Siimeslahdelle hanketyö on opettanut olemaan pelkäämättä projektiluontoista työtä ja lyhyestä ajasta johtuvaa epävarmuutta. "Sen lisäksi ajatus siitä, että omassa työssään voi tosiaan hyödyntää aivan kaikkea osaamistaan, on näyttäytynyt todeksi", Sarlotta sanoo.

Miten kiinnostuit hanketyöstä?

Päädyin tutkimaan Diakin hankkeita etsiessäni paikkaa kolmannelle harjoittelulle. En itse asiassa oikein ollut edes kiinnostunut Diakin hankkeista, sillä aluksi karsastin ajatusta toteuttaa harjoittelu Diakissa. Vertaisin sitä samanlaiseen tunteeseen, kun jää taksvärkkipäivänä kotiin siivoamaan, eli tuntui siltä, että olisin pyörinyt vain ”omissa nurkissa”. Vielä siinä vaiheessa ajattelin, että jos toteutan harjoittelun Diakissa, verkostoitumismahdollisuudet työelämän kanssa jäisivät kokonaan käyttämättä, ja kolmas harjoitteluni valuisi ikään kuin hukkaan tietyssä mielessä.

Tutustuin kuitenkin Diakin silloiseen hankelistaukseen opinto-ohjaajani maanittelun myötä, ja kiinnostuin todella nopeasti monestakin hankkeesta. Laitoin saman tien sähköpostia useampaan hankkeeseen, ja Nuorten digitaaliset tukipolut- hankkeeseen sitten lopulta päädyin.

Mikä hanketyössä yllätti harjoittelusi aikana?

Hanketyössä yllätti ehkä nimenomaan se, mitä olin opiskelijana kuvitellut siitä uupuvan; hanketyö nimenomaan on kiinteästi mukana työelämässä, ja harjoittelussani näin osia siitä suuresta yhteistyöverkostosta, joka hankkeeseen kuului. Kehittämispainotteinen hanketyö oli myös valtavan kiinnostavaa, ja yllätti minut, jonka kuvittelin olevan käytännön asioiden ihminen enkä niinkään kehittäjä. Hanketyössä yllätti myös se, kuinka sain sidottua aikaisemman ammattini media-assistenttina ja visuaaliset ja graafiset kykyni materiaalintuottajana. Oma kokemukseni oli niin kokonaisvaltainen! Se oli suurin yllätys.

Pääsitkö opiskelijana vaikuttamaan hankkeiden sisältöön?

Minut otettiin opiskelijana vastaan ihan käsittämättömän hyvin. Sain olla aktiivisessa osassa tiimiä ja mielipidettäni ja ajatuksiani pyydettiin kuultavaksi jatkuvasti yhteisissä kokouksissa. En koskaan tuntenut olevani ulkopuolinen hankkeessa. Ideoillani ja panoksellani oli oikeasti merkitystä hankkeessa.

Miten päädyit hanketyöhön harjoittelun jälkeen?

Harjoitteluni meni niin hyvin, että kun hankkeen työntekijä kertoi jäävänsä äitiyslomalle, minua pyydettiin suoraan hänen sijaisekseen. Työnkuva räätälöitiin kuitenkin suurimmaksi osaksi omien vahvuuksieni ympärille, eli hyödynnettiin juuri aikaisemmin mainitsemaani kokonaisvaltaista osaamista ja aikaisemmin hankittua ammattitaitoa ja visuaalisia ja graafisia vahvuuksiani. Totta kai otin paikan vastaan!

Mikä hanketyössä on parasta?

Hanketyössä on parasta työn vaihtelevuus ja ihmisten kanssa työskentely nuorten hyvinvoinnin eteen. Yhtenä päivänä voin suunnitella materiaalia hankkeen someen ja piirtää esimerkiksi havainnollistavia ja hassuja sarjakuvia, toisena päivänä olen puhumassa hankkeesta yleisön edessä jossakin tapahtumassa. Meillä on ihana, tiivis tiimi, jossa kannustetaan ja rohkaistaan ihan kaikessa. Työ yhteistyökumppaneiden kanssa tekee verkostoista suuria ja kaikki tahoillamme ja yhdessä teemme töitä sen eteen, että nuorten hyvinvointi lisääntyisi. Tällainen ilmapiiri ruokkii ja rikastaa jokaista siihen osallistuvaa työntekijää.

Millaista osaamista tai asiantuntijuutta hanketyössä tarvitaan?

Moninaista! Ei ole yhtä tiettyä tyyppiä, joka toimii hanketyössä muita paremmin; hankkeitahan on niin paljon erilaisia kuin on niiden tekijöitäkin. Itse olen tarvinnut yhteistyö- ja esiintymistaitoja, sosiaalialan kentän tuntemusta, nuorten kanssa työtätekevien ammattilaisten kanssa verkostoitumista ja vahvaa visuaalista ja graafista osaamista, näin joitakin mainitakseni.

Mitä hanketyö on opettanut?

Hanketyö on opettanut olemaan pelkäämättä projektiluontoista työtä ja lyhyestä ajasta johtuvaa epävarmuutta. Olen aina ennen ollut sellainen ihminen, joka pitää vakaudesta; projektiluontoisuus siis ennen ole ollut oma juttuni. Nykyään siitä kuitenkin nauttii! Sen lisäksi ajatus siitä, että omassa työssään voi tosiaan hyödyntää aivan kaikkea osaamistaan, on näyttäytynyt todeksi.

Miksi kannattaa tehdä osa opinnoista Diakin kehittämishankkeissa?

Diakin kehittämishankkeissa näkee innovoinnin ja kehittämisen aivan erilaiselta kantilta kuin nk. tavallisissa harjoitteluissa. Itse nautin tutkimuksellisesta otteesta omassa hankeharjoittelussani, ja koin saavani syventää nimenomaan sitä puolta osaamisestani. Omassa hankeharjoittelussani yhteistyökumppaneita oli myös useita, mikä laajensi omaa ymmärrystäni verkostoitumisesta ja erilaisista verkostoista. Sain olla mukana niin monessa ja hyödyntää kaikkea omaa osaamistani. Tätä kaikkea haluavalle suosittelen harjoittelua Diakin kehittämishankkeissa!

(Sivu päivitetty 24.10.2022)