Siirry sisältöön

Kansainvälinen kokemus on arvokasta työelämässä

Annukka Nupponen kannustaa kaikkia tarttumaan kansainvälisiin mahdollisuuksiin, sillä opiskeluaikana ulkomailla asuminen on helppoa ja taloudellisesti tuettua. Annukka ehti opiskelunsa aikana tehdä harjoittelut Moldovassa ja Tansaniassa sekä vaihto-opiskella Englannissa.

Annukka NupponenKuvassa Annukka istuu kadun reunuksella kaupungin keskustassa.

  • Valmistui juuri sosionomiksi Helsingin kampukselta
  • Vaihto-opiskeli Englannissa sekä teki harjoittelut Moldovassa ja Tansaniassa
  • Muuttaa kohta Aarhusiin Tanskaan tekemään harjoittelua

Meillä kaikilla on median perusteella mielikuva Englannista. Siksi yllätyin, miten erilainen Englanti lopulta oli. Esimerkiksi luokkaerot näkyvät ihmisten arjessa selkeästi.

Sosionomina minua kiinnostaa, miten yhteiskunta on rakentunut muissa maissa. Yhteiskunnan epätasa-arvoisuus ja korruptio näkyy monenlaisissa yhteyksissä.

Kerran yöllä juttelin moldovalaisen taksikuskin kanssa. Hän kertoi olevansa ammatiltaan lastenlääkäri. Sosiaali- ja terveysalan palkat ovat kuitenkin maassa niin matalat, että lastenlääkäri joutui öisin ajamaan taksia pystyäkseen elämään tuloillaan.

Annukka lähti  vaihtoon koronasta huolimatta: ”On turha voivotella sitä, mitä ei voi kokea”.

Kansainvälinen kokemus on arvokasta työelämässä. Kun tietää, miten asiat ovat muualla, saa myös uudenlaista perspektiiviä kotimaahan. Myös omasta kulttuuristaan oppii parhaiten, kun kohtaa muita kulttuureja.

Omasta asenteesta on kiinni todella paljon: miten avoimin mielin ja vastaanottavaisena menee ulkomaille. Tansaniassa näimme ja koimme sellaisia asioita, joita oli hankalaa ottaa vastaan. Sellainen vaatii ihmiseltä paksua nahkaa ja sitkeyttä. Vaikeat tilanteet ovat kuitenkin myös arvokkaita, sillä ne kasvattavat ihmisenä.

Aina ulkomailla olemisen jälkeen minulle tulee lämmin ja merkityksellinen tunne kaikesta koetusta. Olen kiitollinen ja iloinen, että olen saanut nähdä eri kulttuureja ja tavata hienoja ihmisiä.  On niin paljon enemmän kuin pelkkä minä ja minun maailmani.

Kaikki kuvat: Annukka Nupposen kotialbumi