Siirry sisältöön

Vaihdossa voi kokeilla ulkomailla asumista

Ulkomailla asuminen on Mari Tarkan pitkäaikainen haave, jonka vuoksi hän päätti suorittaa viimeisen vuoden sosionomiopinnot kokonaan vaihdossa. Mari suorittaa harjoittelua Leedsissä, Englannissa.

Mari Tarkka

  • Kolmannen vuoden sosionomiopiskelija
  • Asuu tällä hetkellä Leedsissä Englannissa
  • Lähti vaihtoon yhdessä koiransa kanssa

Olen parhaillaan harjoittelussa tuetun asumisen palvelussa, joka auttaa kodittomia tai kodittomuuden uhan alla olevia ihmisiä. Kevätlukukauden tein vaihto-opintoja Leedsin Beckettin yliopistossa. Syksyllä edessä on vielä viimeinen sosionomiopintoihin kuuluva harjoittelu.

Minulla on kiitollinen olo, että tämä oli mahdollista. Vaihto-opiskelun aikana ulkomailla asumista voi kokeilla riskittä ja muodostaa työllistymistä helpottavia kontakteja tulevaisuutta varten. Jos olisikin tullut fiilis, että ei tämä olekaan minua varten, olisin voinut palata Suomeen.

Kuvan etuosalla näkyy tie, jonka takana näkyy hieman kanaalia. Englannissa small talk on todella tärkeää. Vaikka kävisi vain vessassa, niin aina kysytään kuulumiset.

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että ulkomaille muuttaessa voi kokea vahvoja tunteita. Olo voi olla yksinäinen varsinkin aluksi. Muutin tänne koirani kanssa, mikä helpotti hieman alkua näin korona-aikana. Lontoon Merimieskirkon kautta olen tutustunut muihin suomalaisiin, kun karanteenien vuoksi ei ole ollut niin helppoa tavata paikallisia.

Ulkomailla ihmiset ovat sosiaalisempia kuin Suomessa. Tuntemattomille tullaan juttelemaan, ja siksi ystäviä on yleensä helppo saada.

Kuvassa on kaupunkinäkymä, jonka keskellä sijaitsee Leedsin yliopiston rakennus.
Mari suoritti keväällä vaihto-opintoja Leeds Beckett yliopistossa, jossa on noin 30 000 opiskelijaa.

Kokemuksena vaihto on kasvattanut itsevarmuutta ja tietyllä tavalla tarkoittanut itsenäistymistä. Ulkomailla asioiden selvittämisessä pitää olla itse aktiivinen.

Jos on mitenkään mahdollista lähteä vaihtoon, niin kannattaa ehdottomasti tehdä se. Vaikka vaihto menisi pyllylleen, niin sekin on kokemus. Ei ainakaan tarvitse katua, että ei tullut lähdettyä.

Lähes aina vaihto on kuitenkin elämää rikastuttava kokemus, joka auttaa näkemään myös oman kotimaan uudenlaisesta perspektiivistä.

Kaikki kuvat: Mari Tarkan kotialbumi