Siirry sisältöön

Työharjoittelussa Hampurin merimieskirkossa

Opiskelen Porissa sosionomi-diakonin pätevyyttä ja lähdin helmikuun alussa suorittamaan moninaisuus ja monikulttuurisuus -harjoitteluani Saksaan, tarkemmin sanoen Lyypekkiin ja Hampuriin. Harjoittelupaikaksi valikoitui edeltävänä syksynä Pohjois-Saksan suomalainen merimieskirkko.

Pohjois-Saksan merimieskirkko harjoittelupaikkana

Pohjois-Saksan suomalainen merimieskirkko koostuu kahdesta toimipisteestä, Hampurin merimieskirkosta ja Lyypekin merimieskirkosta. Profiileiltaan ja työmuodoiltaan kirkot ovat hieman erilaisia ja merimieskirkkotyön kokonaiskuvan saamiseksi oli hyvä tehdä työtä molemmissa. Hampurissa suomalainen merimieskirkko on toiminut vuodesta 1901 alkaen. Nykyisessä paikassaan ja kiinteistössä se on ollut vuodesta 1966. Merimieskirkosta on vuosikymmenten myötä muotoutunut monille liikkuville suomalaisille sekä suur-Hampurin alueella asuvalle suomalaiselle siirtokunnalle ja heidän perheilleen tärkeä paikka. Se on tullut tutuksi myös monille saksalaisille, joilla on usein jonkinlainen side Suomeen. Merimieskirkon työ on Hampurissa hyvin monipuolista. Se on oikeastaan kulttuurikeskus, jossa järjestetään runsaasti muun muassa konsertteja, taidenäyttelyitä, leffailtoja ja seurataan suomalaisten menestystä urheilu- ja viihdetapahtumissa. Kirkolta löytyy Suomi-kauppa, sauna, kahvila ja luonnollisesti kirkkosali, jossa viikottain pidetään hartauksia sekä kerran kuukaudessa suomenkielinen jumalanpalvelus. Merimieskirkko tarjoaa puitteet myös esimerkiksi suomalaiselle kielikoululle, lasten- ja nuortenryhmille ja varttuneen väen kerholle. Merimieskirkon sosiaalityöntekijä tekee aktiivista työtä monenlaisten kohderyhmien parissa. Etenkin vanhustyön osuus on suuri ja se pitää sisällää koti- ja laitoskäyntejä sekä aktiviteettien järjestämistä.

Lyypekin merimieskirkon sosiaalikuraattorin tehtäviin taas kuuluu pääasiassa merenkulkijoiden ja raskaan liikenteen kuljettajien sekä Lyypekissä asuvien suomalaisten parissa tehtävä työ. Kuljettajien sekä Lyypekissä asuvien suomalaisten parissa tehtävä työ on lähinnä kirkolla tapahtuvaa kohtaamista, läsnäoloa, keskustelua sekä erilaisissa ongelmissa avustamista. Tällaisia tilanteita saattavat olla esimerkiksi viranomaisten tai muiden tahojen kanssa asioiminen saksaksi tai sairaala- laitos- ja kotikäynnit.

Merenkulkijoiden parissa tehtävä työ tarkoittaa laivakäyntejä Travemünden ja Lyypekin satamiin saapuvissa suomalaisissa laivoissa. Laivalla sosiaalikuraattorin tärkein tehtävä on olla tiiviin työyhteisön ulkopuolinen kuuntelija ja keskustelukumppani sekä tarvittaessa avustaja, kuljettaja ja yhteydenpitovälineiden tarjoaja

Harjoittelukokemuksia

Monipuolista työtä oli siis tarjolla. Hampurissa pääsin sosiaalikuraattorin kanssa tekemään kotikäyntejä, tutustumaan nuorisotyöhön ja pitämään hartauksia, joka vahvisti osaamistani jälleen diakoniatyön saralla. Lyypekissä, jossa vietin suurimman osan harjoitteluajastani, työn painopiste oli laivakäynneissä ja raskaanliikenteen kuljettajien kanssa toimimisessa. Ulko

Laivatyö oli työympäristönä aika uniikki ja se vaatii aikamoista oman persoonan peliin laittamista. Suomalaiselle merimiehelle kirkon työntekijän, eli jonkun laivan ulkopuolisen ihmisen käynti oli usein todella arvokas. Työntekijänä ei usein tiennyt, millainen tilanne laivalla oli vastassa ja millaista tarvetta merimieskirkon palveluille kunakin kertana oli. Rekkakuskien kanssa toimiminen oli antoisaa. Euroopassa vuosia ajaneille suomalaiskuskeille juttuseura, sauna ja suomalaiset elintarvikkeet ovat työhyvinvointia parantavia seikkoja.

Harjoittelu antoi myös hyvän käsityksen ulkosuomalaisten kanssa toimimisesta. Niin kirkon kuin merimieskirkon tekemästä ulkosuomalaistyöstä. Moni oli asunut ulkomailla jo vuosikymmeniä ja merimieskirkko oli se tekijä, joka tuki suomalaista identiteettiä ja oli monella kävijällä tärkein sosiaalista kanssakäymistä ylläpitävä paikka.

Vaihtokohteina merimieskirkon toimipisteet Euroopassa, eivät välttämättä ensituntumalla ole niitä kaikkein eksoottisimpia, koska työkielenä on useimmiten suomi ja asiakkaista suuri osa suomalaisia. Kuitenkin aktiivisesti itse menemällä, kulkemalla ja heittäytymällä eksotiikkaa on löydettävissä. Näiden kuluneiden neljän kuukauden jälkeen, olen erittäin tyytyväinen valintaani. Sain näiltä kuukausilta itse asiassa paljon enemmän kuin lähtiessäni ajattelin. Tulevaisuutta varten opin paljon arvokasta niin ammatillisesti kuin itsestäni.

Käytännön vinkkejä

Vaihtokohteena Pohjois-Saksan merimieskirkko (toimipisteet Lyypekissä ja Hampurissa) on helppo ja turvallinen. Merimieskirkko mm. tarjoaa yleensä opiskelijalle majoituksen ja sairastapauksissa sekä muissa ongelmatilanteissa kirkon henkilökunta pystyy nopeasti opastamaan oikeaan paikkaan. Saksassa eurooppalainen sairaanhoitokortti toimii oman kokemuksen perusteella moitteetta. Hyvän matkavakuutuksen suosittelen ottamaan (itsellä meni vaihdon aikana rikki läppäri), sillä se säästää usein monelta murheelta. Maana Saksa on hyvin turvallinen, enkä 4kk aikana törmännyt mihinkään poikkeavaan.

Hintatasoltaan Saksa on lähes kaikissa asioissa Suomea edullisempi. Etenkin elintarvikkeet ja muut päivittäistavarat ovat suomalaisen kukkarolle suotuisia. Ravintoloissa tuli käytyä paljon, myös niissä hintataso hyvin alhainen. Kuriositeettina oluthan on ravintoloissa sitten vettä halvempaa. Saksassa käteinen on edelleen suosituin maksutapa ja kannattaakin varautua, että esim ruokakaupoissa  ja ravintoloissa suomalainen Visa Electron ei monessa paikassa kelpaa.

Puhelin ja nettipalvelut ovat Saksassa Suomea selvästi jäljessä. Merimieskirkon tiloissa toimii toki Wi-Fi. Puhelimeen ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin hankkia paikallinen prepaid. Minulla oli käytössä Lycamobile, jolla sai 3GB nettiä puhelimeen 20eurolla, joka riitti itselläni kolmeksi viikoksi.

Kulkeminen on Saksassa helppoa ja suht edullista myös. Hampurissa on kattava metrolinja ja Lyypekissä pääseekin kävellen helposti joka paikkaan. Vapaapäivinä kävin paikallisella onnibussilla (Flixbus) Berliinissä (12€) ja Kölnissä. Suosittelenkin tutustumaan vapaapäivinä muihin kaupunkeihin.

Hampuri ja Lyypekki ovat kaupunkeina todella hienoja, näkemistä ja tekemistä riittää valtavasti. Koska Merimieskirkossa työkielenä on pääasiassa suomi (toki myös saksa ja englanti), on paljon ihmisestä kiinni, miten saada kaikki hyöty kielellisesti irti harjoittelusta. Kummassakin kaupungissa on yliopisto ja paljon kansainvälisiä opiskelijoita. Tarjolla on muun muassa ”kantapöytiä” johon voi helposti mennä mukaan ja tutustua ympäri maailmaa tulleisiin muihin opiskelijoihin. Saksalaiset puhuvat toki ihan ok englantia, mutta jo muutamalla saksankielisellä lauseellaa saa kyllä usein huomattavasti parempaa palvelua. Suomalaisiin saksalaiset suhtautuvat yleensä suurella mielenkiinnolla ja positiivisuudella

Kaiken kaikkiaan voin vaihtokohteena suositella Pohjois-Saksan merimieskirkkoa ja Saksaa ylipäätään. Mielenkiintoinen harjoitteluympäristö, edullinen hintataso, runsas kulttuuritarjonta ja liikkumisen helppous olivat tekijöitä, jotka tekivät ainakin omasta harjoittelusta mainion!