Opiskeluvaihto Fulda ammattikorkeakoulussa

Fulda sijaitsee noin 100 km päässä Frankfurtista, jonne Finnair lentää suorilla lennoilla. Lennot kannattaa varata ajoissa, koska hinnat ovat melko korkeita. Frankfurtin lentokentältä on suora junayhteys Fuldaan, matkaan menee reilu tunti.

Fuldassa on opiskelijoille tarkoitettuja asuntoloita, joista sinulle kerrotaan kirjeessä, jonka saat Hochschulesta, kun sinut on vaihtoon hyväksytty. Myös perheellisille löytyy asuntoja. Lisätietoa asuntoloista löydät täältä. Toinen vaihtoehto on etsiä yksityisen vuokraama asunto, siitä vinkkejä löytyy Hochschule sivuilta. Asuntola, jossa asuin, ei ollut kunnoltaan kuulemma paras saatavilla oleva, mutta se oli ainoa vaihtoehto, jossa asuminen vain yhden lukukauden verran oli mahdollista. Siihen kannattaa myös varautua. Asuin 6 hengen dorm-asunnossa, jossa vuokraan kuuluivat periaatteessa kaikkia netti mukaan lukien.

Saksa eroaa Suomesta siinä, että siellä suositaan käteisellä maksamista. Fuldassa monissa pienimmissä kahviloissa tai kaupoissa ei välttämättä ollut mahdollista maksaa kortilla. Tämä on hyvä ottaa huomioon, ja tarkistaa omasta pankista, millainen käteisnostamaksu heillä on. Automaatteja Fuldassa on paljon ja rahaa saa nostettua helposti ja automaatit ovat turvallisia. Omalla kohdallani käteisnostomaksu oli sama kuin Suomessa.

Saapuminen Fuldaan

Opiskelut Fuldassa alkavat orientaatioviikolla, jolloin tutorit auttavat sinua käytännönjärjestelyissä, kuten opiskelijaksi rekisteröitymisessä ja asumiseen liittyvissä jutuissa. Fuldassa vaihto-opiskelijoiden ryhmä on hyvin pieni, jolloin tutoreilla on hyvin aikaa auttaa pienimmissäkin ongelmatilanteissa. Tutorit olivat ihania ja tosi avuliaita.

Vaikka Hochschulessa ei ollut varsinaista lukukausimaksua, tuli opiskelijaksi rekisteröityessä maksaa n. 250 euron opiskelijamaksu. Tämän maksettuasi sait käyttöösi opiskelija ID-kortin. Tätä korttia käyttäessäsi saat kampuksen ruokalasta opiskelijahinnalla ruokaa ja saat kulkea Hessenin osavaltion paikallisliikenteellä ilmaiseksi. Tämä oli kätevää, koska opiskelija-asuntola, jossa asuin sijaitsi noin 2,5 kilometrin päässä kampukselta. Fuldassa oli pieneksi paikaksi sujuvat bussiyhteydet ja asuntolasta pääsi kätevästi kampukselle bussilla.

Matkustaminen

Fulda sijaitsee junayhteyksien kannalta hyvällä paikalla keskellä Saksaa; lähes kaikki pohjoisesta etelään tai idästä länteen menevät ICE- tai IC-junat pysähtyvät siellä. Jos siis viikonloppureissujen tekeminen eri puolille Saksaa tai naapurimaihin, kuten Itävaltaa, kiinnostaa, on siihen hyvä mahdollisuus.

Myös pitkän matkan busseilla pääsee matkustamaan, mutta yhteydet eivät ole yhtä hyvät kuin junilla. Opiskelijana pääset kuitenkin matkustamaan koko Hessenin osavaltion alueen paikallisliikenteessä ilmaiseksi, Frankfurtiin pääsee paikallisjunalla 1,5 tunnissa.

Opiskelu ja kieli

Hochschulessa opiskelukieli on englanti. Kaikki opettavat opettajat, tutorit ja useimmat opiskelijat puhuvat sujuvaa englantia, joten sitä ei tarvitse pelätä. Saksan aikaisemmat opinnot eivät siis ole välttämättömät, mutta niistä on toki hyötyä, koska monet palveluammateissa (kaupoissa, apteekissa, postissa yms.) työskentelevä ei englantia puhu. Etukäteen kannattaa siis varautua opetella perusfraaseja, jos siihen on mahdollisuus. Saksan opintosi alkavat kuitenkin heti orientaatioviikon jälkeen ja jatkuvat koko vaihtoaikasi ajan.

Opiskelu Fuldassa poikkeaa hieman Diakin käytännöistä. Lähiopetusta on enemmän ja lukujärjestys on joka viikko samanlainen. Opiskelukulttuuriin kuuluu se, että tunneilla keskustellaan paljon. Kursseilla opiskelijoita oli myös huomattavasti vähemmän kuin Diakissa, n. 20 opiskelijaa. Saksalaiset opiskelijat olivat todella mukavia ja auttoivat mielellään kaikessa.

Vapaa-aika

Fulda on pieni kaupunki ja ymmärettävästi vapaa-ajan tarjonta on suppeampaa kuin isommissa kaupungeissa. Varsinkin saavuttuamme syyskuussa tuntui, että kaupunki oli hyvin hiljainen. Saksassa lukukausi alkaa vasta lokakuun puolessa välissä, joten ensimmäiset 1,5 kuukautta olimme lähes ainoat opiskelijat kampuksella.

Fulda on kaunis, pieni kaupunki, jossa on paljon erilaisia kahviloita ja ravintoloita, joissa pääsi maistelemaan saksalaista ruokaa ja juomaa. Ulkona syöminen on halvempaa kuin Suomessa. Suosittelen myös ehdottomasti käymään joulukuussa joulumarkkinoilla Fuldan lisäksi myös lähialueen muissa kaupungeissa. Fuldan joulumarkkinat ovat myös aivan ihanat. Ruoan hinta on muutenkin Saksassa Suomea matalampi.

Hochschulessa järjestetään opiskelijoille hyvin edullisia liikunta- ja urheilutunteja. Ne kuitenkin alkoivat vasta marraskuun alussa ja jatkuvat koko lukukauden (lukukausi Fuldassa on syyskuusta maaliskuuhun) ja kielenä oli saksa, joten en itse osallistunut niihin. Tarjontaan kannattaa kuitenkin tutustua, kun Fuldaan perille pääsee.

Jos vaeltaminen ja luonnossa liikkuminen kiinnostaa, Fulda on oivallinen paikka siihen. Fuldan ympäristö, alue nimeltä Rhön, on kaunis ja vehreä. Sieltä löytyy useita retkeilyreittejä eritasoisille vaeltajille, myös aloittelevalle. Käymisen arvoinen on ainakin Wasserkuppe-vuori, joka on alueen korkein kohta.

Fuldaan lähteminen todellakin kannattaa!

Neljässä kuukaudessa pääsi hyvin sisälle saksalaiseen kulttuuriin ja tapoihin. Monikulttuurisessa opiskelijaryhmässä opiskelu oli myös todella antoisaa. Kielitaitoni sekä englannin että saksan osalta vahvistui hurjasti. Sain myös paljon uusia ystäviä 🙂