Siirry sisältöön

Opiskelijavaihdossa ja harjoittelussa Leeds Beckett Universityssa

Olin vaihdossa Leedsissä, Englannissa kolme kuukautta syyslukukaudella. Harjoitteluni suoritin koulussa nimeltään Carr manor community school. Ohjaajani oli koulussa koulukuraattorin toimessa. Suoritin osan harjoittelustani ylä-asteella ja osan ala-asteella pienten oppilaiden kanssa. Koulu aloitetaan englannissa 4-vuotiaana, joten ala-aste luokat eroavat suomen luokkajärjestyksestä.

Opin harjoittelussa ja vaihdossa paljon Englannin kulttuurista ja myös itsestäni. Kulttuurina englanti on hyvin erilainen vaikka ei maantieteellisesti kaukana suomesta olekaan. Tärkein eroavaisuus suomeen on mielestäni ihmisten kohteliaisuus. Harjoittelussani kaikki lapset ja aikuiset tervehtivät minua. Lapset kutsuivat minua nimellä Miss Ojanen, mikä tuntui aluksi todella oudolta. Englannissa keskustellaan huomattavasti enemmän ihmisten kanssa, joita ei edes ole aiemmin tavannut. Kuulumisten tiedustelu ja kehuminen on arkipäivää ja kuuluu lähes jokaiseen keskusteluun. Nämä tavat tuntuivat aluksi todella kummallisilta mutta todella nopeasti koin se todella miellyttäväksi. Kohteliaisuus, avoimuus ja puheliaisuus ovat asioita joissa olen harjoitteluni ja vaihtoni aikana kehittynyt eniten. Näitä asioita haluan myös viedä eteenpäin tulevassa työssäni ja muutenkin elämässä. Koen vieraiden ihmisten kohtaamisen paljon helpompana asiana, mitä ehkä koin sen ennen vaihtoani.

Sain uusia oivalluksia ammatillisuuteeni liittyen vaihtoni aikana mutta pääasiassa koin kasvavani vaihdossa ihmisenä. Koen, että itsenäistyin vaihtoni aikana vielä suuren harppauksen, vaikka olen asunut jo kuusi vuotta omillani. Jännitin aluksi vaihtoon lähtöä. Mietin pärjäänkö vieraassa maassa täysin yksin. Nyt kun olen tullut takaisin suomeen ja nauttinut menneestä kolmesta kuukaudesta täysillä, koen todella pärjääväni missä tahansa. Tapasin vaihdossa ihania ihmisiä ja tiedän osan jäävän elämääni myös vaihdon jälkeen. Osaan myös arvostaa suomea nyt täysin eri tavalla mitä aiemmin. Monet tapaamani paikalliset ihmettelivät englannin kielen taitojani. Monet heistä kyselivät, koska aloitamme englannin opinnot suomessa ja onko englannin opiskelu pakollista.  Näistä syistä aloin todella arvostaa omaa osaamistani, vaikka en virheettömästi englantia puhukaan.

Käytännön järjestelyt

Hain Leeds Becketin yliopistoon netin kautta ja tämän jälkeen aloin saamaan tietoa tulevasta syksystäni sähköpostin välityksellä. Yliopiston kautta pystyin hakemaan asuntoa. Halusin huoneen missä olisi oma vessa ja suihku. Hakemukseen voi merkitä haluaako asua juuri koulunsa aloittaneiden vai hieman vanhempien opiskelijoiden kanssa. Hakemuksessa saa toivoa myös jotain tiettyä opiskelija-asuntoa mutta varmaa ei ole, että toiveisiin pystytään vastaamaan. Yliopiston nettisivuilla oli selkeät tiedot kaikista opiskelija-asunnoista, sijanneista ja muista tarvittavista tiedoista. Sain huoneen Leeds Student Villagesta, jossa suurin osa opiskelijoista oli noin 20-vuotiaita. Kämppikseni olivat Ranskasta, Norjasta ja Englannista. Meillä oli yhteinen keittiö ja oleskelutila mutta omat suihkut ja vessat. Asunnon vuokran maksoin kahdessa erässä, ensimmäisen lokakuussa ja toisen tammikuussa. Asuminen Englannissa oli todella kallista verrattuna suomeen.  Asuntoni sijaitsi noin 20 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta, joten pääasiassa kävelin sitä matkaa joka päivä. Harjoittelupaikkaani menin bussilla keskustasta, matka kesti noin 30 minuuttia. Hankin bussikortin matkojani varten bussiasemalta.

Suoritin harjoitteluni ohella yhden kurssin yliopistossa. Meillä oli luentoja kerran viikossa ja kaksi suurempaa tehtävää kurssiin liittyen. Kurssi,  jota itse kävin oli nimeltään Health and Wellbeing. Kurssi käsitteli aiheita, joita nuoret kohtaavat elämässään. Tarkoitukseni oli valita harjoitteluni ohelle vain yksi kurssi. Muut opiskelukaverini opiskelivat vain yliopistossa ja heillä kursseja oli kolme. Sain tietää tulevan kurssini ja harjoittelupaikkani vasta kun olin päässyt Englantiin.

Englanti ei ole halvin mahdollinen vaihtokohde. Ruoka ja asuminen ovat kallista. Puntien kääntäminen euroiksi oli ajoittain haastavaa ja välillä huomasi käyttävänsä paljon enemmän rahaa, mitä oli alun perin suunnitellut.  Ravintoloissa syöminen on kallista, mutta on myös kohtuuhintaisia paikkoja hyvillä ruuilla. Monet ostosmahdollisuudet ovat samoja kun suomessa. Itse koin monien liikkeiden vaatteitten olevan todella huonolaatuisia mutta hinta oli myös sen mukainen. Hyvälaatuiset vaatteet olivat huomattavasti kalliimpia. Itse en siis ostellut syksyn aikana kovinkaan paljon vaatteita tai muuta vastaavaa. Taksilla kulkeminen on hieman halvempaa kuin suomessa ja varsinkin myöhään illalla käytin mieluummin taksia kuin kävelin. Matkustaminen Englannista muihin maihin on huomattavasti halvempaa kuin suomesta ja kävinkin yhtenä viikonloppuna Amsterdamissa.  Kannattaa myös tutustua Englantiin laajemmin kuin vain kaupunkiin jossa asut. Varsinkin maaseutu on englannissa todella kaunista ja näkemisen arvoista. Sää Englannissa oli ajoittain sateinen, mutta ei niin sateinen, mitä olin ajatellut. Aurinko paistoi suurimman osan ajasta ja lämpötila oli huomattavasti korkeampi kuin Suomessa.

Kokemuksen vaihto Englannissa oli todella huikea ja suosittelen sitä lämpimästi. Maana Englanti ei ole halvimmasta päästä eikä kulttuurillisesti eroa huomattavasti Suomesta, mutta jos on suunnitellut käyvänsä joskus Englannissa tai jopa asuvansa siellä, kannattaa vaihtomahdollisuus hyödyntää. Englantilaiset ovat kohteliaita ja puheliaita ihmisiä. Erityisesti oma kielitaitoni kehittyi vaihdossa huomattavasti.