Harjoittelussa Aurinkorannikon suomalaisessa seurakunnassa

Kohde: Aurinkorannikon evankelisluterilainen Suomalainen seurakunta ja koti
Vaihdon kesto: 16.9-13.12.2019
Opiskeluala: Sosionomi Amk

YLEISKUVAUS KOHTEESTA

Suomalaisia arvioidaan asuvan Aurinkorannikolla jopa 15000-20000. Suurin osa heistä on eläkeläisiä mutta lapsiperheiden määrä on jatkuvassa kasvussa.

Seurakunnan ennaltaehkäisevä työ tapahtuu mm. kerhojen, piirien, ryhmien, retkien, leirien, koulutusten ja kurssitoiminnan kautta. Kokoava työ toteutuu pääsääntöisesti matalan kynnyksen kohtaamispaikassa ja erilaisissa tapahtumissa. Liikkuva työ tarkoittaa muualla kuin toimipisteissä/matalankynnyksen kohtaamispaikoissa tapahtuvaa toimintaa. Näitä ovat mm. koti-, koulu-, virasto- ja laitoskäynnit, aluetapaamiset sekä työ liikkuvien ihmisten parissa.

Seurakunnassa toimii johtavana- ja diakonipappina Jarmo Karjalainen ja lapsi- ja nuorisotyönpappina Juha Sarkkinen ympärivuotisesti. Talvikausina seurakunnassa on lisäksi talvipastori Ulla Lumijärvi ja – kanttori Heikki Poutanen. Suntiona toimii Juha Savolainen. Keittiö emäntänä on Rauni ja toimisto vapaaehtoisena Annukka.

Aurinkorannikon ev.lut. seurakunnalla on kolme kohtaamispaikkaa Los Bolichesissa seurakuntakoti, Los Pacosissa ja Torremolinoksessa. Messuja ja tilaisuuksia pidetään omien tilojen lisäksi seuraavissa paikoissa:

  • Los Bolichesin kirkko, Fuengirola
  • Arroyo de la Mielin kirkko, Benalmádena
  • San Miguelin kirkko, Torremolinos
  • El Salvadorin kirkko, Nerja

Seurakunnan vapaaehtoisilla on suuri rooli tapahtumien järjestämisessä. Heidän ansiotaan onkin, että toiminta on niin elinvoimaista ja aktiivista.

OPINNOT/HARJOITTELU

Kävin asiakaskäynneillä asiakkaiden kotona sekä hoitolaitoksissa. Asiakkaiden haasteet olivat, mitä moninaisempia asioiden hoidosta, sosiaaliseen kanssa käymiseen, kuuntelua, keskustelua ja läsnäoloa.

Pääsin tutustumaan Malagan konsulaatin ja Suomen poliisiin toimintaan. Pidin auki Torren- ja Pacosintupaa samalla tutustuen paikallisiin Suomalaisiin ja turisteihin. Olin ihmisten tavoitettavissa seurakuntakodilla jossa kävin avartavia ja mielenkiintoisia keskusteluja heidän kanssa. Toimin myös vapaaehtoisena seurakunnan tilaisuuksissa mm. kahvitarjoiluissa kirkkokahveilla sekä keittiöaskareissa.

Järjestin toisen harjoittelijan kanssa seurakuntakodilla lapsiperheiden puuhapäivän. Päivän toteutukseen oli kysytty Fuengirolassa toimivia eri yhteistyökumppaneita Suomela, Sofiaopisto, hieroja- ja meikkauskoulua sekä yksityinen musiikinohjaaja. Päivää mainostimme sosiaalisessa mediassa, mainoksin ja whatsupp ryhmissä. Päivä toteutettiin toimintapiste periaatteella seurakuntakodilla. Osallistujat kiersivät pisteitä omaan tahtiin keräten samalla puuhapassiin leimoja. Passin toisella puolella oli aikuisille täytettäväksi tarkoitettu palautekysely. Täytetyllä passilla osallistuttiin arvontaan, johon olimme saaneet palkinnot paikallisilta yrityksiltä. Päivässä lapset saivat nauttia ilmaiseksi mehua sekä mokkapalaa ja aikuisten tarjoiltavat olivat hinnaltaan edullisia. Emme yhtään osanneet arvioida paljonko tapahtumaan tulee osallistujia, koska sellaista ei ollut aikaisemmin järjestetty. Päivä onnistui erinomaisesti. Päivän päätteeksi kävimme yhteistyötahojen kanssa palaute keskustelun. Kaikki olivat tyytyväisiä tapahtumaan ja halusivat sille jatkoa. Seuraava tapahtuma sovittiin helmikuulle 2020.

Seurakuntakodilla järjestettiin myös ensimmäisen kerran lasten kauneimmat joululaulut tilaisuus. Tilaisuuteen osallistui reilut sata eri-ikäistä ihmistä. Tilaisuuden päätteeksi tarjolla oli glögiä ja pipareita. Tapahtuma sai kiitosta osallistujilta.

Harjoittelussa olin mukana Saappaan toiminnassa iltapäivystäjänä ja kertomassa eri tapahtumissa, mitä Saapas toiminta on. Espanjassa ei ole nuorisotiloja, joten Pacosintuvan lauantai-iltojen Saapas toimii nuorten kaksitoista vuotiaista ylöspäin yläaste ikäisiin, turvallisena kokoontumispaikkana. Tuvalla oli mahdollisuus pelata erilaisia pelejä mm. pingistä, biljardia ja lautapelejä sekä katsoa netflixistä elokuvia. Joka kerta tarjolla oli myös pientä iltapalaa. Aikuisia paikalla oli keskimäärin kolme jolloin nuorella oli tarvittaessa mahdollisuus kahdenkeskisiin keskusteluihin aikuisen kanssa.

Sain myös mahdollisuuden toimia jumalanpalveluksessa kolehdin kerääjänä ja itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksessa oman tyttäreni kanssa esirukouksen lukijana.

Fuengirolassa toimii avustusjärjestö Adindre johon kävin tutustumassa ja osallistumalla vapaaehtoistyöhön.  Siellä kodittomat asiakkaat pääsivät pari kertaa viikossa suihkuun ja saivat lämpimän ruuan. Saatavilla oli myös vaatteita sekä mani- ja pedikyyria.

Tutustuin ja sain tietoa Espanjalaisesta sosiaalipalveluista. Terveydenhuollossa jokaisella kaupungin asukkaaksi rekisteröidyllä on oma lääkäri. Lääkkeet ovat täällä huomattavasti edullisempia Suomeen nähden. Tutustuin Espanjalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan.

VAPAA-AIKA

Syyskuu oli poikkeuksellisen lämmin ja rannalla tulikin oltua jonkin verran.

Kävin vapaa-ajalla Coliseum Gym Sport Centerin kuntosalilla. Heidän jumppa tarjontansa oli laaja, joista kävin spinningissä ja Muay-thaissa (nyrkkeilyä ja potkuja/itsepuolustusta). Kuntosalin puoli oli myös monipuolinen monine laitteineen. Salissa yllätti se, että vapaita painoja oli vähän ja normaalia kevyempi tanko, kaksitoista kiloa. Pääsin myös totuttelemaan myöhäiseen jumppa aikaan vartin yli ysistä vartin yli kymmeneen. Salille menon esteeksi meinasi muodostua suomalaisen mittapuun mukaan musiikin voluumin taso. Spinningiä ei voinut ajaa ilman ear- kuulon suojia.

Pyrin käymään pitkillä vaellus reissuilla tunnin säteellä Fuengirolasta. Vaellukset kestivät neljästä kuuteen tuntiin matkan pituuden vaihdellessa kahdestatoista kahdeksaantoista kilometriin. Vaelluksen alku saattoi olla kolme tuntia nousua ja samanmoinen matka laskua takaisin tullessa. Kyllä se ylöspäin meneminen oli helpompaa kuin alas tuleminen, koska joutui tarkasti katsomaan mihin jalkansa asetti. Maisemat olivat todella hienot ja rentouttavat.

Lapset kävivät vapaa-ajalla turistikirkon järjestämässä 6-10 vuotiaalle suunnatussa Kids Actionissa ja perjantaisin yhdestätoista ikävuodesta ylöspäin olevassa nuortenillassa.

Tyttö pääsi myös pelaamaan jalkapalloa kahdesti viikkoon tunti kerrallaan Espanjalaisten kanssa. Ei voinut kuin ihailla ohjaajien auktoriteettia ja taitoja treenien vedossa. Monipuolisia tekniikka harjoituksia, lapset kuuntelivat ja harjoituksiin keskityttiin. Huumoria löytyi ja elekieltä käytettiin.

Santa Fen kentällä harjoitukset pyörivät maanantaista perjantaihin puoli viidestä ilta puoli yhteentoista saakka. Kenttä aukaistiin puoli kolme päivällä. Jos halusit mennä potkimaan palloa, niin ainut mahdollisuus oli ennen treenejä. Potkimaan pääsemiseen vaikutti paljon vahtimestarin suhtautuminen asiaan. Espanjassa ei ole yleisiä kenttiä, missä pystyisit treenaamaan jalista. Muutenkin kaikenlainen ison alueen vaativa liikunta ulkona oli vaikeaa verrattuna Suomeen.

KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYT

Ihan ensimmäiseksi hain lapsille koulupaikkaa Aurinkorannan Suomalaisesta koulusta helmikuun alussa kouluun haun auettua. Pojan koulupaikka varmistui huhtikuussa ja tytön elokuun puolessa välissä. Meillä kävi tuuri, että kumpikin pääsi samaan kouluun. Espanjassa alle kaksitoista vuotiaat lapset on kuljetettava kouluun ja juuri sen vuoksi oli helpotus, kun kummallakin oli sama koulu. Ulkomailla harjoitteluun lähdön edellytys kohdallani oli, että lapset tulevat mukaan ja käyvät samalla koulua. Koulua käydessä viikossa pysyi rytmi ja he tutustuivat muihin lapsiin sekä saivat tietoa aktiviteeteista. Uskon, että taloudellinen panostus siihen oli kuin laittaisi rahaa pankkiin kuten myös koko reissumme. Aurinkorannikon koulu on kyllä todella hyvä ja mukava koulu. Voimme suositella lämpimästi.

Lasten mukaan lähtö lisäsi myös käytännön järjestelyjä. Heidät piti rokottaa A- ja B hepatiittia vastaan. Kouluun piti toimittaa todistukset, tietoja väestönrekisteristä, matkustajavakuutukset, terveystiedot ja jäljennökset passista. Suomen koulusta oli sanouduttava irti ja siirryttävä Aurinkorannan Suomalaisen koulun kirjoille. Hyvänä puolena oli se, että saimme kaikki opiskeluun liittyvät asiat paikallisesta koulusta kuten kirjat.

Harjoitteluun lähtemiseen vaikutti myös se, että vanhempani matkustivat Espanjaan. Heillä oli oma asunto reissun ajan ja he huolehtivat tarvittaessa lapsista sekä heidän kuljettamisestaan kouluun. Olin ajatellut ettei harjoittelu ulkomailla olisi onnistunut ilman heidän mukana oloaan. Nyt kokemuksesta voin sanoa, että olisi se ollut mahdollista, toki olisi heidän pois jäänti tuonut omat haasteensa harjoitteluun.

Asunnon varasin kiinteistövälityksen kautta huhtikuussa ja lentoliput pelkkä meno varasimme kesäkuun alussa. Asuntomme olikin keskeisellä paikalla kouluun matkaa 800 m ja harjoittelu paikkaan 200 m. Paluu lennon varasin elokuun lopulla.

Etsin kohteesta tietoa etukäteen internetistä. En käytä facebookia ja hyvin tulin toimeen ilman sitä.

Suomessa asuntomme jäi odottamaan tuloamme. Auton laitoin seisontavakuutukseen.

VINKKEJÄ MUILLE OPISKELIJOILLE

Ole terveesti utelias ja kiinnostunut asioista. Oma-aloitteellisuutta tarvitaan. Usko, uskalla ja luota omiin valintoihin. Sanovat muut, mitä tahansa ulkomaan harjoitteluun lähtemisestä niin tee se.