Opiskelemassa Kööpenhaminassa

Kohde: Kööpenhamina, Tanska
Vaihdon kesto: 3 kuukautta
Opiskeluala: Sosionomi

YLEISKUVAUS KOHTEESTA


Vaihto-opintojaksoni sijoittui Tanskan pääkaupunkiin Kööpenhaminaan paikalliseen ammattikorkeakouluun. Asuin n. 20 minuutin juna/pyöräilymatkan päässä koulusta rauhallisella alueella. Pohjoismaisen pääkaupungin elämänrytmi ja kulttuuri olivat helppo omaksua.

OPINNOT/HARJOITTELU

Opiskelin vaihdon ajan englanninkielistä kurssia nimeltä Childhood in a Nordic Perspective – the Danish Setting. Kurssin sisältö painottui varhaiskasvatukseen, työhön 0-6-vuotiaitten lasten kanssa. Kurssi muodostui erilaisesta opintokokonaisuuksista, painopisteinä olivat leikki, liike, ulkoilma-aktiviteetit, luonto sekä kestävyys. Kurssi oli erittäin käytännönläheinen, vierailimme opiskelujen aikana erilaisissa tanskalaisissa varhaiskasvatuksen instituuteissa, leikkipuistossa ja teimme myös opintomatkan Norjaan. Opintomatka oli yksi kurssin kohokohtia, se sijoittui Osloon luontoalueelle, jossa yövyimme mökissä järven rannalla. Suunnittelimme ryhmän kanssa etukäteen pakkauslistan, ruokatarvikkeet ja teimme tarvittavat vastuujaot. Norjassa tutustuimme pohjoismaiseen friluftsliv (suom. ulkoilmaelämä) -elämäntapaan, kestävään kehitykseen, yritimme löytää yhteyttä luontoon ja soveltaa kaikkia näitä teemoja pedagogisessa kontekstissa.

Teoreettiset opinnot painottuivat samoihin teemoihin. Kurssin lopuksi teimme koko kurssin sisällöstä ryhmätyönä lopputyön, jonka esitimme ryhmälle, ohjaavalle opettajalle sekä ulkopuoliselle arvioitsijalle.

Ryhmämme koostui 20 kansainvälisestä opiskelijasta, suurin osa Euroopan alueelta. Olin ryhmämme ainoa suomalainen.

Kööpenhaminan ammattikorkeakoulussa on yhteensä yli 20 000. Kampus Carlsberg oli suuri, opiskelijoita oli eri aloilta, suurin osa opiskeli pedagogiksi (tanskalainen versio sosionomi- tutkinnolle). Muita koulutusaloja olivat opettajakoulutus, tekstiilialan amk-tasoinen koulutus ja viittomakielen tulkki- koulutus.

VAPAA-AIKA

Vapaa-ajan tarjonta koulumme puolesta oli laaja, erilaisia tapahtumia, jotka oli suunnattu joko pelkästään kansainvälisille opiskelijoille, osa koko koulun opiskelijoille. Itse en osallistunut juurikaan ohjattuun toimintaan, sillä minulla oli jo valmis kaveripiiri Kööpenhaminassa.

Myös asuntolassa, jossa asuin vaihdon ajan, oli tietoa erilaisista aktiviteeteista, joihin voi osallistua ilmaiseksi tai pikkurahalla.

KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYT

Lentolipun ostin noin kuukautta ennen lähtöä, sen sai edullisesti, n. 4o eurolla. Paluulipun ostin vasta kaksi viikkoa ennen paluuta, se maksoi suunnilleen saman verran.

Asunnonhaun aloitin jo monta kuukautta etukäteen, Kööpenhaminan asuntotilanne on vielä pahempi kuin kotikaupungissani Helsingissä. Vuokrat ovat kalliita, huoneen hinta voi olla 600-1000 euroa kuukaudessa.

Itselleni asumiskuviot hoituivat koulun kautta. Koulu tarjosi minulle yhteistyökumppaninsa kautta asuntolapaikkaa, jonka otin vastaan. Asuin n. 12 neliön huoneessa, johon kuului oma kylpyhuone. Keittiö oli kaikkien asukkaiden käytössä. Hintaa kolmelle kuukaudelle tuli noin 3000 euroa, joka piti maksaa etukäteen. Asuntolassa asui lähinnä vaihto-opiskelijoita, osa kävi samassa koulussa kanssani.

Rekisteröityminen Tanskan viranomaisille on laaja byrokraattinen prosessi, joka vaatii vierailuja ja erilaisten tositteiden viemistä eri viranomaisille. Onneksi Pohjoismaiden kansalaiset saavat asua Tanskassa kuusi kuukautta ilman viranomaisrekisteröitymistä, joten en itse lähtenyt prosessiin. Rekisteröitymisen etuna olisi saanut youth card:n, joka alentaa julkisen liikenteen kustannuksia, jos asuu kaukana Kööpenhaminan keskustasta. Itse asuin verrattain lähellä keskustaa, eikä minulla ollut youth card:lle käyttöä.

Kätevin tapa liikkua Kööpenhaminassa on polkupyörällä. Itse vuokrasin pyörän koko kolmelle kuukaudelle ja sillä taitoin suurimman osan matkoista. Pyöräilykulttuuri on hyvin erilainen Suomeen verrattuna, sääntelyä on paljon enemmän niin kuin liikennettäkin. Liikenteessä kannattaakin olla tarkkana varsinkin aluksi, ennen kuin pyöräilyliikenteeseen tottuu.

VINKKEJÄ MUILLE OPISKELIJOILLE

Suosittelen aloittamaan asunnonhaun todella ajoissa. Elokuu on ehkä hankalin ajankohta asunnon löytämiseen. Koulun kautta tarjottu asunto oli ainakin minun tapauksessani erittäin kallis, joten suosittelen avoimesti etsimään monilta eri tahoilta, esimerkiksi Facebookin asuntoryhmiä hyödyntäen.

Vuokraa pyörä! Tanska on tasainen maa, pyörätiet ainakin Kööpenhaminassa erinomaisesti suunniteltu ja matkat taittuvat nopeasti. Julkinen liikenne on samaa hintatasoa Suomen kanssa, joten pyöräillessä voi myös helposti säästää rahaa.

Vieraile lähistöllä! Tanskasta pääsee junalla Malmö:n nopeasti, reilussa puolessa tunnissa kymmenen euron hinnalla. Myös muualle Eurooppaan on Tanskasta lyhyt matka, kierrä vaikka maateitse Tanskan läpi Saksaan.

Jos olet kiinnostunut varhaiskasvatuksesta, on tämän oppilaitoksen kansainväliset kurssit hyviä ja mielenkiintoisia. Ikävä kyllä muun aihealueen kursseja ei ollut valittavissa tänä syksynä.

Tanskassa valuuttana on Tanskan kruunu. Meni oma aikansa, ennen kuin alkoi hahmottamaan hintoja ilman jatkuvaa laskemista. Ennen saapumista Kööpenhaminaan vaihdon jonkun verran käteistä rahaa. Joissakin ravintoloissa korttimaksaminen saattaa aiheuttaa lisäkuluja. Myös pankkiautomaatilta rahan nostaminen maksaa n.3-5 euroa. Jos mahdollista, nosta rahaa oman pankkisi automaatilta lisäkulujen välttämiseksi.