Harjoittelussa Brysselin merimieskirkolla

Kohdemaani oli Belgia. Belgiassa sijoituin sen pääkaupunkiin Brysseliin. Belgian naapurimaita ovat Saksa, Ranska, Hollanti ja Luxemburg. Harjoitteluni suoritin Brysselin Merimieskirkolla ja vaihtoni kesti kuukauden. Opiskelen sosionomiksi ja suuntaudun varhaiskasvatukseen. Harjoitteluni ajoittui helmikuulle.

2 YLEISKUVAUS KOHTEESTA

Bryssel on siis Belgian pääkaupunki sekä Euroopan unionin pääkaupunki. Se on siis merkittävä kansainvälisen politiikan keskus. Harjoittelupaikkani sijaitsi avain Euroopan parlamentin kupeessa. Alueena Bryssel on virallisesti kaksikielinen, mutta historiallisesti se on ollut hollanninkielinen. Suurin osa puhuu nykyään kuitenkin Ranskaa.

Ilmastoltaan Bryssel on erittäin sateinen. Ei varmaan ollut harjoitteluni aikana yhtäkään viikkoa ilman sadetta. Siellä sade ei kuitenkaan tuntunut niin pahalta kuin Suomessa. Sade oli erittäin kuuromaista. Kerran kerkesin kauppaan ostamaan sateenvarjon ja kun tulin ulos kaupasta, niin sade oli jo loppunut. Brysselissä oli kuitenkin lämmintä verrattaessa Suomeen. Siellä pärjäsi kevät takilla ja villapaidalla.

Ihmiset olivat kohdemaassani erittäin iloisia ja autoilijat päästivät hyvin tien yli. Kielitaito ei kuitenkaan ollut niin hyvä kuin olin olettanut. Monesti kysyessäni apua esimerkiksi metroasemilla, ihmiset eivät osanneet auttaa, koska eivät osanneet englantia. Tämä tuli isona yllätyksenä. Harjoittelupaikassani Brysselin Merimieskirkossa kaikki kuitenkin puhuivat suomea, paitsi siivooja, joka puhui englantia.

3 OPINNOT/HARJOITTELU

Harjoittelupaikkanani toimi siis Brysselin Merimieskirkko. Se on suomalainen kohtauspaikka, jossa voi lukea suomalaisia lehtiä, ostaa kotimaan tuotteita, käydä kahvilassa ja kirjastossa, saunoa sekä osallistua harrastustoimintaan. Muita työmuotoja ovat koti-, laiva-, työpaikka- ja koulukäynnit. Toimintaa on siis vauvasta vaariin.

Harjoitteluni aikana olin mukana järjestämässä muskaria, perhekerhoa, isoskoulutusta ja nuorteniltaa. Lisäksi pääsin mukaan laivakäynnille yhdessä liikkuvan sosiaalikuraattorin kanssa. Olin mukana myös kokkikerhossa ja messuissa. Merimieskirkko järjestää siis paljon erilaista toimintaa. Kirkolla käy myös erilaisia luennoitsijoita ja olin itse esimerkiksi CV:n teko luennolla. Kävijät voivat toivoa tällaista tapahtumaa kirkolle.

Harjoittelupaikassani kaikki puhuivat suomea, paitsi siivooja, joka puhui englantia. Tämä helpotti kommunikointia, mutta ei auttanut englannin kielen vahvistamista. Pääsin mukaan myös tutustuman Rotterdamin Merimieskirkkoon. Sain yöpyä kirkolla ja tilat olivat erittäin hyvät. Siellä pidin toiminnallisen illan nuorille aikuisille. Pääsin mukaan siis monenlaiseen toimintaan.

4 VAPAA-AIKA

Minulla oli paljon vapaa-aikaa. Tällöin tutustuin Brysseliin ja kiertelin pitkin kaupunkia. Kävin eri paikoissa syömässä ja monissa eri kahviloissa. Somen kautta löysin erilaisia ryhmiä, joiden kautta tutustuin uusiin ihmisiin. Olin päättänyt, että haluan heti verkostoutua ja löytää ystäviä, sillä pidemmän päälle on kivempi jakaa kokemuksia vaihdossa jonkun kanssa. Lisäksi olen erittäin sosiaalinen, niin oli kivaa, että oli ihmisiä, joiden kanssa jutella. Löysinkin nopeasti kavereita, joiden kanssa viettää vapaa-aikaa. Brysselissä oli lisäksi paljon kirpputoreja, mitä oli kiva kierrellä.

Brysselistä on hyvät kulkuyhteydet joka paikkaan, niin suosittelen hyödyntämään sitä. Julkinen liikenne toimii hyvin ja ei ole kovin kallista verratessa Suomen hintoihin. Valitettavasti itse en kerennyt hirveästi kiertelemään esimerkiksi eri kaupunkeihin, koska harjoitteluni loppui kuukauden jälkeen ja vaikka olisi jatkunut niin koronatilanne pysäytti kaiken.

5 KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYT

Käytännön järjestelyissä tuli huomioida monta eri asiaa. Kouluun liittyen olin itse hoitanut kaikki kurssini ja opinnäytetyöni pois alta ennen viimeistä harjoitteluvaihtoani. Tämä helpotti keskittymään pelkästään vaihtoon. Mobility-onlinen täyttö tuntui aluksi haastavalta, mutta onneksi siihen sai apua kv-koordinaattorilta. Minun harmikseni kv-koordinaattorini kuitenkin kerkesi irtisanoutumaan kesken vaihtoprosessin ja meni hetki ennen kuin uusi saatiin tilalle. Tämä toi hieman haasteita ja epäselkeyttä alkuun ennen vaihtoon lähtöä. Vaihtoon liittyen tuli osallistua myös Orientation for Diak exhange- kurssiin ja tehdä tähän liittyvät tehtävät. Tämäkään ei onneksi ollut haastavaa.

Järjestelyissä tuli huomioida myös asumiseen liittyvät asiat. Itse irtisanoin oman asuntoni Suomessa ja sain tavarani ystäväni varastoon. Brysselin päässä minulle kävi erittäin hyvä tuuri, sillä ohjaajani ehdotti minulle muuttamista hänen tunteman suomalaisen pariskunnan luokse. Olin heidän kanssansa Skypen kautta yhteydessä ja he vaikuttivat erittäin mukavilta ja näin muutin heidän luokseen. Asuminen heidän kanssaan meni todella vaivattomasti. Minulla oli oma huone ja sain hyvin omaa rauhaa. Harjoittelupaikkani oli vain parin metropysäkin päässä.

Tietenkin ennen vaihtoa tulee ostaa myös lentoliput. Itse ostin vain menolipun, sillä en ollut varma lähdenkö siitä vielä reissaamaan. Mukaan kannattaa ottaa vain kaikki tarpeellinen. Kaiken lopun voi ostaa vaihtokohteesta.

6 VINKKEJÄ MUILLE OPISKELIJOILLE JA ARVOSANA VAIHTOKOKEMUKSELLE ULKOMAILLA

Harjoittelupaikkana Brysselin Merimieskirkko oli erittäin rento. Eli jos haluaa rennon meiningin ja suhteellisen vapaat kädet niin merimieskirkko on siihen ihanteellinen. Itse olisin kaivannut enemmän tekemisen meininkiä ja kalenteriin täytettä. Keväisin siellä ei ole kulma paljoa ohjelmaa, mutta vilkastuu syksymmällä. Koen, että tämä olisi ollut hyvä ensimmäiseksi harjoitteluksi. Rauhallinen meininki ja saa myös tutustua vaihtomaahan perusteellisesti. Opinnäytetyön olisi myös hyvin voinut toteuttaa kirkolla, jos olisi halunnut esimerkiksi paneutua vapaaehtoisiin tai ulkomailla asuviin suomalaisiin. Merimieskirkko tarjoaa siis paljon erilaisia mahdollisuuksia. Harjoitteluni oli myös aika itsenäistä toimimista ja itse pidän tiimi/parityöskentelystä.

Harjoitteluun kannattaa lähteä positiivisella asenteella ja avoimin mielin. Niillä pärjää jo pitkälle. Suosittelen vaihtoon lähtöä jokaiselle. Pääsee tutustumaan aivan uuteen kulttuuriin ja osaa arvostaa Suomea taas uudella tavalla. Vaihdosta saa paljon irti ja se antaa mahdollisuuden kansainvälisyyteen ja ei voi ikinä tietää, jos saisi vaikka töitä ulkomailta. Vaihtoon lähtöä ei kannata pelätä, sillä sieltä pääsee aina takaisin. On normaalia, että voi tulla koti-ikävä, mutta se kuuluu asiaan, sitä ei kannata säikähtää. Vaihdossa oppii paljon itsestään ja saa luotua uusia kontakteja.