Sairaanhoitajaharjoittelussa Espanjan Aurinkorannikolla

Vithas Xanit sairaala sijaitsee Benalmadenassa vuoren rinteellä, josta avautuvat hienot näkymät Aurinkorannikolle. Sairaala on yksityinen ja siellä on potilaina paljon turisteja sekä paikallisia. Sairaalan palvelut ovat hyvin laajat ja siellä löytyy paljon erikoisalojen osaamista. Vithas Xanitiin kuuluu myös poliklinikka, joka sijaitsee Fuengirolassa.

Harjoittelu

Harjoittelu kesti osaltani 3 kk ja sinä aikana pääsin tutustumaan kolmeen osastoon sairaalassa sekä Fuengirolan poliklinikkaan.

Harjoittelun kolme ensimmäistä viikkoa olin sairaalan 1. osastolla, jossa hoidetaan syöpä sairauksia, leikkauksista toipuvia ja sisätauteja. Harjoittelussa uutena asiana pääsin tutustumaan syöpäpotilaiden hoitoon ja lääkitykseen. Muita tehtäviä joita tein siellä, olivat toimenpiteisiin valmistaminen, suoniyhteyksien avaaminen, verikokeiden ottaminen, haavahoidot, kestokatetrin laitto, lääkehoito, lääkkeiden jakaminen, injektioiden i.m ja s.c antaminen, tikkien poisto, toimin myös tulkkina potilaille. Osasto oli oikein mukava paikka olla ja henkilökunta otti minut vastaan hyvin.

Seuraavat kolme viikkoa olin päivystyksessä, jossa tehtäviä mitä tein olivat: suoniyhteyksien avaaminen, lastoittaminen, injektioiden anto, lääkkeiden ja inhaloitavien anto, EKG:n otto, triagessa toimiminen, verinäytteiden otto, hoitajien ja muiden opiskelijoiden avustaminen potilaiden hoitotoimenpiteissä sekä tulkkaus potilaille. Osasto ei ollut ilmapiiriltään mikään paras paikka olla, koska henkilökunta ei huomioinut siellä opiskelijoita ollenkaan. En esimerkiksi saanut mitään osastoesittelyä henkilökunnalta vaan toinen opiskelija esitteli paikat minulle, kun kysyin häneltä missä mitäkin on. Aika kului osastolla hyvin hitaasti. Opin ehkä eniten itsestäni tämän kolmen viikon aikana sen, miten jaksan sietää epämukavuutta.

Seuraavaksi kolmeksi viikoksi siirryin 2. osastolle, missä hoidettiin traumapotilaita, sisätauteja sekä lapsia. Uusia asioita, joihin pääsin tutustumaan, oli lapsipotilaiden kanssa toimiminen ja heidän lääkityksensä, ulkoisen sydämentahdistimen poisto. Muita tehtäviä mitä minulle tuli vastaan olivat: tikkien poisto, haavahoito, lääkehoito, kirjaaminen, injektioiden antaminen, Ekg:n otto, lääkkeiden valmistaminen/ antibiootit, erikielisten potilaiden kohtaaminen ja tulkkausapuna toimiminen. Osasto oli 1. osaston tavoin mukava paikka olla harjoittelussa ja henkilökunta otti minut siellä kivasti vastaan.

Viimeiset neljä viikkoa olin harjoittelussa Fuengirolan poliklinikalla, jossa päivät olivat lyhyitä, mutta potilaita hoidimme päivässä 20–30 kpl. Poliklinikalle tuli potilaita monesta eri syystä ja siellä pääsi myös tekemään todella paljon uusia asioita. Uusia toimenpiteitä, joita tein oli ompeleiden laitto, murtumien lastoittaminen. Muita toimenpiteitä olivat: tikkien poisto (mukaan lukien omien ompeleiden poisto), haavahoidot, verinäytteiden otto (päivässä väh. 10 kpl), muiden näytteiden otto, inhalaatioiden antaminen, lapsipotilaiden kohtaaminen, injektioiden anto s.c ja i.m, verensokereiden mittaus, Ekg:n otto ja virtsan pikatestien otto. Poliklinikka oli todella mukava paikka tehdä harjoittelu, siellä opiskelija otettiin hyvin vastaan ja ilmapiiri oli opiskelijamyönteinen.

Vapaa-aika

Vapaa-ajalla harjoittelupäivien jälkeen kävin usein kuntosalilla ja sieltä jatkoin kotiin, missä oli tyttöystäväni sekä kaksi lastamme. Heidän kanssaan lähdimme yleensä ulkoilemaan leikkipuistoon, rannalle, kaupungille tai mitä vain keksimmekään. Viikonloppuisin teimme pidempiä retkiä. Malagassa kävimme muutaman kerran. Jalkapalloa kävin katsomassa kolme ottelua sekä yhden koripallo-ottelun. Muita viikonloppu matkoja teimme Granadaan, Gordobaan, Barcelonaan ja moneen pienempään kylään, meillä oli auto vuokralla jonkin aikaa.

Käytännön järjestelyt

Käytännön järjestelyitä en hirveästi stressaillut. Ennen vaihtoa varasin lennot ja asunnon, jonka varasin noin puoli vuotta etukäteen, koska silloin saimme varattua itsellemme sellaisen asunnon missä oli kaikki mukavuudet ja viihtyvyys oli myös taattu. Muita vapaa-aikaan liittyviä asioita en kokenut tarpeelliseksi järjestellä etukäteen, koska paikan päällä pystyy hoitamaan kaikki muut asiat helposti. Näin olen asian monien reissujeni jälkeen huomannut.

Vinkkejä muille opiskelijoille

Rohkeutta tarttua uusiin haasteisiin sekä rohkeutta kysyä asioita. Avoimuutta ja paikallisen kielen alkeiden opiskelua sekä alkeiden rohkeaa käyttöä.

Arvosana vaihtokokemukselle ulkomailla

Oma vaihto oli kokemuksena varsin onnistunut. Ainoa ettei siellä saanut ohjausta niin paljon kuin Suomessa olisi voinut saada, vaikka ei sitä Suomessakaan kaikissa paikossa saa. Joten oma arvosanani vaihdolle on 4.

Muuta hyödyllistä

Kannattaa lähteä tutustumaan lähikaupunkeihin ja kyliin, koska lyhyenkin matkan päässä löytyy todella hienoja paikkoja. Malagasta pääsee lentämään erittäin halvalla ympäri Espanjaa ja Eurooppaa. Joten jos kiinnostaa viikonloppumatkat, niin sieltä niitä on helppo ja halpa tehdä. Linja-autoilla ja junilla pääsee myös liikkumaan Malagasta hyvin. Kulttuuri- ja urheilutarjonta on hyvää eikä siellä liput tapahtumiin ole kovinkaan kalliita.