Harjoittelussa Kambodzan pääkaupungissa

Kambodzassa asuu vajaa 16 miljoonaa ihmistä, ja sen pääkaupunki on Phnom Penh. Kambodzan naapurimaat ovat Vietnam, Laos ja Thaimaa. Maassa puhutaan pääosin khmeriä ja valtauskontona on buddhalaisuus. Rahayksikköinä Kambodzassa käytetään Kambodzan rielejä ja Yhdysvaltain dollareita. Maassa vallitsee monarkia, jota johtaa pääministeri, Hun Sen.

Phnom Penh

Jos haluaa matkustaa Kambodzaan, suosittelen tutustumaan maan historiaan ja katsomaan tositapahtumiin perustuvan elokuvan Ensin he tappoivat isäni (First they killed my father).

Kambodzalaiset ovat yleisesti ottaen ystävällisiä, mutta kävellessä, riksalla tai tuk tukilla matkatessa laukusta kannattaa pitää huolta ja reppua kuljettaa mahan päällä. Itse en kohdannut vaara- tai varkaustilanteita, mutta niistä varoiteltiin. Ilta-aikaan ei välttämättä kannata kulkea yksin pitkiä matkoja, ainakaan kävellen.

Paikasta toiseen pääsee kätevästi esim. PassApp Cambodia-sovellusta apuna käyttäen. Sovelluksella voi tilata riksan, tuk tukin tai taksin suoraan kotiovelle. Merkatessa lähtöpaikan ja määränpään, näytölle ilmestyy suuntaa antava hinta matkalle. Kätevää!

Passin lisäksi Kambodzaan tarvitsee viisumin. Kannattaa varmuuden vuoksi ottaa reissuun useampi oma naamakuva, jos oleskelee maassa pidempään. Minulle riitti tavallinen e-luokan viisumi, joka uusittiin kuukauden välein. Itse hankin viisumin vasta Kambodzan letokentältä, ennen kuin hain laukkuni. Viisu maksoi noin 35$, ja se maksettiin käteisellä. Hankin myös paikallisen puhelinliittymän, joka takasi, että minulla oli netti käytössä aina ja pystyin näin myös käyttämään PassApp:ia.

Vapaa-aika kului muiden suomalaisten kanssa

Asuin harjoitteluni ajan Fidan työntekijän kanssa. Vietin vapaa-aikani usein hänen tai muiden suomalaisten kanssa. Toisinaan kävimme yhdessä syömässä, tutustuimme kaupunkiin ja kokoonnuimme jonkun kotiin viettämään aikaa. Koska sääolosuhteet olivat lämpimät, oli tärkeää pitää työ- ja vapaa-aika erillään. Töiden välissä täytyi ehtiä lepäämään riittävästi. Säännöllinen liikunta auttoi myös jaksamaan. Onneksi majoitusrakennuksestani löytyi kuntosali, sillä erittäin lämpimän sään ja vilkkaan liikenteen takia ulkona ei pystynyt kuntoilemaan. Tapasin vapaa-aikanani lisäksi uusia tuttavuuksia, kuten paikallisen koulun opettajan ja hänen ystävänsä (filippiiniläisiä). Vierailin muutaman kerran myös kristillisillä seurakunnilla.

Käytännön järjestelyt

Harjoitteluni toteutui Fida International ry:n työyhteydessä. Koska kohde ei ollut Diakin, minun tuli itse ottaa selvää asioista. Tämä oli tiedossa heti alusta lähtien ja oli siis oma tietoinen valintani. Kun opintoihini soveltuva kohde löytyi, myös käytännön asiat, kuten majapaikka, viisumi ja harjoittelun tavoitteet alkoivat muotoutua. Yhteystietojen jättämisestä Fidalle harjoitteluni alkuun kului aikaa reilu vuosi. Kannattaa siis olla hyvissä ajoin liikkeellä, niin kohdekin löytyy varmemmin. Suomalaiset Fidan työntekijät kertoivat maan tavoista ja opettivat minua kulkemaan riksalla.

Vinkkejä muille opiskelijoille

Avoin mieli, kiinnostus uusia asioita kohtaan ja joustavuus auttavat sopeutumaan uuteen kulttuuriin. Erilaisessa kulttuurissa ja sääoloissa kaikki asiat eivät todennäköisesti mene aina ensimmäisen suunnitelman mukaan. Suosittelen myös olemaan armollinen itseään kohtaan. Utelias, kohtelias ja kysyvä ei tieltä eksy.

Kannattaa lähteä rohkeasti maailmalle! Vaihto on mahtava mahdollisuus oppia uutta itsestään ja työskentelystä ulkomailla! Menetin yöunia ennen harjoittelua ja jännitin muutenkin yksin matkustamista toiselle puolelle maailmaa. Kaikki meni kuitenkin hyvin. Jälkeenpäin on hieno nähdä, miten paljon harjoittelujakso muokkasi ja kasvatti minua.

Palaa takaisin Vaihtokokemuksia -sivulle