Kolme kuukautta Lontoossa oli elämää rikastuttava kokemus

Opiskelen sosionomi-diakoniksi Helsingin-kampuksella. Tein kolmannen työharjoitteluni (HAR3) Suomen Merimieskirkossa Lontoosssa. Merimieskirkko (Finnish Church in London) on kohtaamispaikka ensisijaisesti Iso-Britanniassa asuville suomalaisille ja maassa vieraileville, mutta kirkkoon ovat tervetulleita kaikki ihmiset kansallisuudesta riippumatta.

Suomen Merimieskirkko Lontoossa

Suomen Merimieskirkko sijaitsee Rotherhithen kaupunginosassa Kaakkois-Lontoossa melko lähellä Thamesin rantaa ja Tower Bridgeä. Matkaan lähtivät minun lisäkseni mieheni sekä 4-vuotias poikamme. Harjoitteluni kesti kolmisen kuukautta.

Merimieskirkolla harjoittelija otettiin lämpimästi vastaan

Merimieskirkko oli alusta alkaen kotoisan oloinen paikka, ja harjoittelija otettiin lämpimästi vastaan. Harjoittelun ohjaajana toimi sosiaalikuraattori Hanna, joka oli myös aikoinaan valmistunut Diakista sosionomi-kirkon nuoristyöntekijäksi. Hanna järjestää kirkolla erilaista toimintaa, kuten ryhmiä lapsille, senioreille ja au paireille sekä tapahtumia ja juhlia kaikille kävijöille. Lisäksi hän tekee kotikäyntejä ja on mukana avustamassa kerran kuukaudessa järjestettävässä jumalanpalveluksessa. Hanna vastaa tiedottamisesta eri kanavissa ja tekee oikeastaan kaikkea, mitä tilanne vaatii. Kirkolla on oma kahvila, kauppa ja hostelli, joissa olin myös mukana tutustumassa ja auttamassa.

Kirkolla järjestetään kahdesti vuodessa suuret myyjäiset. Niissä myydään suomalaisia tuotteita, joita tilataan konttikaupalla Suomesta. Nämä kevät- ja joulumyyjäiset ovat suuria voimanponnistuksia kirkolle, ja mukaan tulee suuri joukko vapaaehtoisia Suomesta asti. Sain olla mukana kevätmyyjäisissä, ja opin muun muassa toimimaan kassalla.

Lontoossa riittää nähtävää ja koettavaa

Vapaa-ajan vietimme pääasiassa yhdessä perheenä tutustuen Lontooseen ja lähiseutuihin. Kuten kaikki tietävät, nähtävää ja koettavaa Lontoossa on paljon, joten tekemistä riitti. Meillä oli onnea asunnon löytämisessä. Asuimme siistissä ja uudessa kaksiossa parin kilometrin päässä kirkolta. Löysimme vuokra-asunnon Facebook-ryhmän Finnish People Living in London kautta. Siihen kannattaakin liittyä ensi töikseen, jos suunnittelee muuttoa Lontooseen. Ryhmästä sain paljon neuvoja ja vinkkejä pitkin matkaa.

Säät kevään aikana olivat todella vaihtelevat. Oli lunta, räntäsadetta ja kylmää tuulta, mutta myös helteitä ja kaikkea tältä väliltä. Jos siis lähtee reissuun keväällä, kannattaa pakata mukaan niin lämpimiä vaatteita kuin sandaalitkin. Itse kaipasimme kesäkamppeitamme, kun helteet yllättivät.

Lähimaksuominaisuus (contactless) luottokortissa toimii hyvin matkalippuna Lontoon julkisessa liikenteessä. Tällöin säästyy jatkuvalta Oyster-kortin lataamiselta eikä matkan hinta luottokortilla maksettuna ole sen suurempi. Tämä kannattaa vinkata myös Lontooseen tuleville vieraille. Kaupunkipyöriä näin kolmea eri sorttia ja yhtä mallia käytinkin. Pyöräily autojen seassa oli hurjan näköistä hommaa, ja itse ajelinkin vain lyhyitä matkoja pienillä teillä.

Kaiken kaikkiaan harjoittelu ja eläminen ulkomailla menivät hyvin. Kolme kuukautta Lontoossa oli elämää rikastuttava, mielenkiintoinen ja hauska kokemus. Olen hyvin tyytyväinen harjoitteluuni.

Palaa takaisin Vaihtokokemuksia -sivulle