Paikalliset ihmiset tekivät vaihtokokemuksesta unohtumattoman

Opiskelen sosionomiksi ja kirkon nuorisotyönohjaajaksi. Suoritin työharjoitteluni Kutinassa, Kroatiassa. Käytännön asiat hoituivat helposti, sillä sain asua kirkon pihan majoitusrakennuksessa. Palaan varmasti Kutinaan uudelleen!

Kutina, Kroatia

Kutinan kaupunki sijaitsee 80 kilometrin päässä Kroatian pääkaupungista Zagrebista. Kaupungin asukasluku on noin 20 000. Vaihdon aikana suoritin harjoittelun kaupungin evankelisessa seurakunnassa, joka vastaa Suomen evankelis-luterilaista seurakuntaa. Kroatia on katolinen maa, jossa väestöstä n. 95% on roomalaiskatolisia. Evankeleja koko maassa on noin 3 500, ja Kutinan seurakunnassa on jäseniä noin sata.

Opinnot ja harjoittelu

Harjoittelun aikana sain kokea paljon kaikenlaista. Seurakunnalla on ainoastaan kaksi palkattua työntekijää, joten toiminta pyöri aika lailla vapaaehtoisten ansiosta. Tästä vapaaehtoisuudesta myös minä sain osani, sillä sain auttaa milloin missäkin arjen askareessa. Varsinaiseen seurakuntatyöhön kuuluivat raamattu-, lasten- ja nuortenpiirit, työntekijäkokoukset ja sunnuntain messut (1-3kpl/sunnuntai). Näiden lisäksi oli erikoistapahtumia, kuten seurakunnan yhteiset aamupalat ja leirit. Myös humanitaarinen apu ja seurakuntalaisten kotikäynnit olivat vahvasti läsnä. Seurakunnassa kävi vaihtoni aikana myös vieraita eri puolilta Eurooppaa.

Seurakunta teki yhteistyötä alueella toimivan M18-tanssiporukan kanssa. He tekevät lähetystyötä tanssin avulla. Osallistuimme heidän nuorteniltoihinsa joka viikko, minkä lisäksi autoimme heidän jokavuotisessa esityksessään Kutinan teatterilla.

Vapaa-aika Kutinassa

Vapaa-aikaa oli toisinaan vaikea määrittää, sillä asuin toisen harjoittelijan kanssa kirkon pihassa sijaitsevassa majoitusrakennuksessa. Siksi meille ilmaantui työtehtäviä myös monena vapaapäivänä. Osaksi siksi, että tilanteet elivät, mutta myös sen vuoksi, että työpäivät eivät aina tulleet täyteen tai halusimme olla avuksi.

Pääsin kuitenkin nauttimaan vapaa-ajastakin. Kutina on hyvin pieni, joten vierailimme usein Zagrebissa, jossa pääsimme viettämään vapaa-aikaa. Ohjaajamme ja hänen miehensä, joka oli myös M18-porukan ”johtaja”, pitivät huolen siitä, että saimme kokea kaikenlaista myös työn ulkopuolella. Tutustuimme Kroatiaan maantieteellisesti ja historiallisesti. Vierailimme myös muutaman kerran naapurivaltioissa ja teimme huvipuistoretken Pohjois-Italiaan. Tämän lisäksi teimme road tripin Kroatian rannikolle ja Plitvickan kansallispuistoon.

Käytännön järjestelyt

Käytännön järjestelyt hoituivat erinomaisesti. Saimme asua kirkon vieressä olevassa majoitusrakennuksessa ja maksoimme siitä pienen korvauksen kuussa. Majoitusrakennus oli hyvässä kunnossa, ja liinavaatteet ja muut tavarat löytyivät seurakunnan puolesta. Myös muut järjestelyt oli helppo sopia ohjaajamme kanssa.

Vinkkejä muille opiskelijoille

Jos tulee mahdollisuus lähtea Kutinaan, suosittelen sitä lämpimästi. Paikalliset ovat erittäin sydämellisiä, ja vieraanvaraisuus jaksoi yllättää vielä viimeisinäkin päivinä. Nimenomaan ihmiset tekivät vaihdosta todella hienon, ja olen varma, että palaan Kutinaan vielä jonain päivänä. Muutenkin kaikki hoitui helposti, ja meistä pidettiin hyvää huolta. Vaihto tuntui todella helpolta, koska minun ei tarvinnut stressata juuri mistään – kunhan lensin maahan ja menin paikalle.

Ammatillisesti vaihto ei tuonut juurikaan uutta. Muut asiat tekivät kokemuksesta unohtumattoman. Tämä oli ehdottomasti paras harjoittelu, jonka tein opintojen aikana.

Palaa takaisin Vaihtokokemuksia -sivulle