Kööpenhamina toi mieleen Berliinin ja San Franciscon

Kööpenhamina on vapaamielinen ja kaunis kaupunki, jossa näkyy maan kuninkaallinen historia. Oli mahtavaa, että koulu tarjosi opiskelijoille käyttöön polkupyörät, vaikka kypärän käyttäminen olikin Kööpenhaminassa harvinaista.

Kööpenhaminan tunnelma on vapaamielinen ja moniulotteinen

Kööpenhamina (tanskaksi: København [købm̩ˈhɑwˀn], nykytanskaksi ”købmænds havn” eli suomeksi ”kauppiaan satama”) on Tanskan pääkaupunki ja väkiluvultaan Tanskan suurin kaupunki. Wikipedian mukaan kaupungin väkiluku vuonna 2018 heinäkuussa oli 777 218.  Pääkaupunkiseudun hallinnollisella alueella asuu yhteensä 1 627 705 asukasta ja koko metropolialueella 2 057 737 asukasta. Kööpenhamina sijaitsee Itämeren alueen suurimmalla saarella nimeltä Sjælland.

Minulle Kööpenhamina toi tunnelmaltaan mieleen monta paikkaa: Brittein saaret, erityisesti Irlannin pääkaupungin Dublinin, Pohjois-Amerikan Kaliforniassa sijaitsevan San Franciscon sekä Pohjois-Saksalaisen Berliinin. Kööpenhaminassa on komeita historiallisia rakennuksia ja merellinen tunnelma, joista näkyy maan viikinki- ja kuninkaallinen historia. Kaupungissa on urbaanialueiden lisäksi paljon puistoja ja viheralueita. Kulttuurisesti tunnelma on vapaamielinen ja moniulotteinen. Päihdepolitiikka on huomattavasti vapaampaa kuin Suomessa, mistä on esimerkkinä erityinen vapaakaupunkialue Christiania.

Harjoitteluni Tanskassa 

Suoritin Tanskassa kaksi harjoittelua: vanhusten kotihoidon harjoittelun HAR4 ja erityisryhmää tukevan harjoittelun HAR10. Harjoittelua varten vierailin useissa vanhusten asumispalveluissa ja havainnoin sekä myös osallistuvasti havainnoin niiden toimintaa.

Vapaa-aika Tanskassa

Vapaa-ajalla kävin katsomassa nähtävyyksiä. Osallistuin myös kulttuuritapahtumiin, kuten paikalliseen Taiteiden yöhön, Kulturnatteniin, jossa tutustuin Planetaarioon ja meditatiiviseen ambient-musiikki-valoinstallaatioon pienessä kirkossa.

Ystävät ja perhe vierailivat luonani, ja vietin vapaa-aikaa kaupungissa samaan aikaan opiskelleen diakilaisen sosionomiopiskelijan kanssa. Alussa tukenani oli myös paikallinen tuutori, josta oli iso apu kaupunkiin sopeutumisessa.

Suosittelen Kastrupissa sijaitsevaa akvaariota Den Blå Planetia sekä lääketieteellistä museota Medicinsk Museionia.

Käytännön järjestelyt 

Loppujen lopuksi ihmiset koululla olivat vieraanvaraisia, ja käytännön järjestelyt toimivat hyvin. Minua stressasi kuitenkin se, etten saanut olennaisista asioista tietoa etukäteen. En esimerkiksi saanut vuokrasopimusta luettavakseni. Vasta viikkoa ennen matkaa sain tietää, että minua on tulossa vastaan opiskelijatutor, jolta saisin opastusta.

Sain koululta käyttööni polkupyörän, mistä oli kaupungissa paljon apua. Pyörä oli tosin rikkinäinen, ja jouduin korjauttamaan sen ennen käyttöönottoa. Koulu maksoi kulut kuitteja vastaan, mutta asian selvittelyyn kului pari viikkoa. Pyöräilykypärää en käyttänyt koko aikana, koska niitä ei koululla ollut. Pyöräily vilkkaassa kaupunkivilinässä ilman kypärää oli enemmän sääntö kuin poikkeus, mutta tuntui suomalaiselle turvattomalta.

Vinkkejä muille opiskelijoille

Olkaa sinnikkäitä ja peräänantamattomia. Käyttäkää puhelinta, jos koordinaattorista ei sähköpostitse kuulu mitään viikkoon . Tämä pätee sekä suomalaisen että ulkomaisen koordinaattorin kanssa, sillä joskus he ovat kiireisiä.

Harjoitelkaa englanninkielisen puhelinvastaajaviestin jättämistä rohkeasti. Sanelkaa puhelinnumeronne nauhalle hitaasti kahteen kertaan! Luultavasti teille ei silti soiteta takaisin, mutta palataan sentään asiaan sähköpostitse. Pitäkää itsestänne meteliä, ettette huku koordinaattoreiden muiden töiden sekaan.

Huomioikaa, että paikallista kieltä saattaa tarvita yllättävissä tilanteissa. Käytännön asioissa, etenkin kouluttamattoman tai keski-ikäistä vanhemman väestön kanssa voi olla, että vastapuoli kieltäytyy puhumasta englantia, vaikka saattaisi sitä ymmärtääkin.

Muuta hyödyllistä

Toivoisin parannusta kielen opiskeluun. Erasmus+ kielikurssi olisi ollut hyvä suorittaa hyvissä ajoin (kuukausia) ennen vaihtoa, kun olisi ollut aikaa opetella tanskan kieltä. Kurssi tuli aivan liian myöhään, kun ei ollut enää mahdollista käyttää aikaa opiskeluun. Siksi tanskan kieli jäi muun opiskelun jalkoihin, enkä lopulta viitsinyt edes laittaa sitä vaihdon tavoitteisiin.

Englannin kielen osalta kielitaitoni oli jo riittävä, ja sain hyvää palautetta kielitaidostani myös ammattikielen osalta.

Palaa takaisin Vaihtokokemuksia -sivulle