Harjoittelupaikan vaihtaminen kannatti

Suoritin sairaanhoitajaopintoihin liittyvän harjoittelujakson Belgian rannikolla Blankenbergissä ja Knokkessa. Vastaanottava kouluni sijaitsi kauniissa Bruggen kaupungissa, joka sijaitsee 15-20 minuutin junamatkan etäisyydellä harjoittelupaikoistani. Majoituin Blankenbergen ja Knokken välissä olevalla Zeebruggen alueella.

Opinnot ja harjoittelu

Belgiassa pystyin tekemään pelkän työharjoittelun, mistä itse olin todella tyytyväinen. Harjoittelujakso oli pituudeltaan noin kaksi kuukautta. Suoritin harjoittelujaksoni kahdessa eri paikassa: Blankenbergessä sydän- ja keuhkotautien osastolla ja Knokkessa leikkaussalin puolella.

Ensimmäinen harjoitteluni Blankenbergessä tapahtui sydän- ja keuhkotautien osastolla. Sairaala oli pieni. Siellä oli vain muutama osasto jäljellä, koska sairaala oli juuri keväällä 2018 saanut uuden sairaalarakennuksen valmiiksi Knokkessa, ja suurin osa toimintoja oli siirtynyt sinne.

Blankenbergessä harjoitteluni oli haasteellinen, koska työntekijät eivät juurikaan puhuneet englantia. Koin muutenkin, että oman oppimiseni kannalta olisi parempi, jos jatkaisin harjoitteluani jossakin muualla. Blankenbergessä viettämäni neljän viikon harjoittelujakson jälkeen pääsinkin vaihtamaan Knokkessa sijaitsevaan uuteen sairaalaan, ja jatkoin harjoitteluani leikkaussalin puolella.

Olin harjoittelupaikan vaihtamisesta todella tyytyväinen ja koen, että opin loppuaikanani paljon uusia asioita. Pääsin myös seuraamaan todella laajasti erilaisia leikkauksia. Leikkaussalissa sairaanhoitajien roolit vaihtelivat, ja esimerkiksi instrumenttihoitaja kykeni hoitamaan välillä myös anestesiahoitajan työtä. Tämä ei kuulemma ole käytäntö kaikissa Belgian sairaaloissa, vaan ainoastaan pienimmissä. Pääsin myös avustamaan kirurgia leikkauksessa, ja tykkäsin siitä todella paljon. Lisäksi Knokken alueen sairaalassa työntekijöiden englannin kielen taito oli huomattavasti parempi, mistä oli paljon apua oppimiselleni.

Vapaa-aika

Viikonloppuisin tein lyhyitä retkiä Belgian eri kaupunkeihin, ja ne olivat todella virkistäviä reissuja. Belgiassa on nopeaa ja helppoa kulkea junalla eri kaupunkeihin. Koska asuin meren äärellä, ranta-alue oli upea paikka tehdä pitkiä kävelyretkiä.

Käytännön järjestelyt

Käytännön järjestelyt sujuivat hyvin. Kuten mainitsin, ensimmäinen harjoittelupaikkani oli oppimisen kannalta pettymys. Vastaanottava koulu toimi kuitenkin ripeästi harjoittelupaikan vaihtamisen suhteen. Käytännön järjestelyissä haasteelliseksi koin myös asunnon löytämisen. Vaikka olin tehnyt asuntohakemuksen ajoissa, oli hakemukseni jostain syystä heillä hukkunut. Tämä aiheutti lähtötilanteessa ylimääräistä stressiä. Vuokrasinkin asunnon lopulta yksityiseltä vuokranantajalta, ja olin siihen tyytyväinen.

Vinkkejä muille opiskelijoille

Muille Belgiaan lähteville opiskelijoille toivoisin paljon itsenäistä asennetta työharjoittelussa. Harjoittelupaikassa suosittelen olemaan utelias, oma-aloitteinen ja kyselemään paljon. Loppupeleissä jokainen opiskelija on itse vastuussa omasta oppimisestaan, ja sen vuoksi suosittelen olemaan aktiivinen. Belgiaan lähtiessä on hyvä muistaa, että paikan päällä puhutaan enimmäkseen flaamin kieltä. Se saattaa turhauttaa, vaikka osa asioista käännetäänkin englanniksi. Itse pärjäsin hyvin englannilla ja auttavalla ranskan kielen taidolla. Kuitenkin koin usein haasteelliseksi, etten osannut paikallista kieltä.

Arvosana vaihtokokemukselle ulkomailla

Annan vaihtokokemukselleni arvosanaksi 3 asteikolla 1-5. Arvosanani olisi ollut korkeampi, jos harjoittelupaikkani olisi ollut heti alkujaan parempi, ja jos minulla ei olisi ollut ongelmia hukatun asuntohakemuksen kanssa.

Palaa takaisin Vaihtokokemuksia -sivulle