Työharjoittelussa Pattayalla ja Bangkokissa

Suoritin työharjoitteluni kahdessa hyvin erilaisessa paikassa. Pattayan turistipoliisissa autoin ongelmiin joutuneita turisteja, ja Suomen suurlähetystössä palvelin asiakkaita virallisemmissa yhteyksissä. Tavoitteenani oli parantaa thain kieltäni, joka on äidinkieleni. Pääsin myös ihastelemaan kaunista luontoa ja syömään herkullisia ruokia.

Matkajärjestelyt

Syksyllä 2014 kävin läpi Diakin kansainvälisen vaihdon valmennuksen. Hankin matkavakuutuksen, lennot ja majoituksen, ja tein matkustusilmoituksen netissä. Minulla on Thaimaan kansalaisuus, joten minun ei tarvinnut hakea viisumia. Thaimaahan pääsee helposti myös turistiviisumilla, jolla on oikeutettu 60 päivän oleskeluun maassa. Turistiviisumiin on myös mahdollista anoa 30 päivää lisäaikaa. Viisumin käsittely kestää neljä päivää, mutta se on kuitenkin hyvä hankkia ajoissa. Tarvittavat asiakirjat turistiviisumien hankkimiseen löytyvät Thaimaan suurlähetystön sivuilta.

Thaimaahan kannattaa ottaa suositeltava rokotesuoja: hepatiitti A-, tuhkarokko-, sikotauti-, vihurirokko-, kurkkumätä ja jäykkäkouristusrokote.

Lentojen hinnat Bangkokiin vaihtelevat sesonkien mukaan. Kesällä lennot ovat edullisempia kuin talvella ja meno-paluulipun saa 600-800 eurolla. Talvella hinnat voivat olla tuplasti isommat. Lensin Finnairilla Suvarnabhumin lentokentälle, ja matka kesti noin kymmenen tuntia.

Majoitus

Asuin vaihdon aikana ystäväni omistamassa condo-asunnossa. Thaimaassa asuntojen vuokra vaihtelee 10 000 – 15 000 välillä riippuen asuinpaikasta. Onneksi Thaimaassa voi neuvotella kaikesta. Vuokranantajan kanssa kannattaa neuvotella hinnasta varsinkin, jos aikoo vuokrata asunnon yli kuukaudeksi. Vesi- ja sähkölasku on noin 1000-2000bht/kk ja vuokralaisen on maksettava ne itse. Vesilasku maksetaan yleensä taloyhtiön toimistoon, ja sähkölaskun voi maksaa 7-Eleven-kioskissa.

Liikkuminen Bangkokissa

Matkustin harjoittelupaikkaani suurlähetystölle yleensä bussilla. jolloin matka kesti noin viisitoista minuuttia. Punaisessa bussissa ei ole ilmastointia, mutta sillä pääsee kulkemaan ilmaiseksi. Sinisessä bussissa on ilmastointi, mutta matka maksaa 10 bth. Bussi onkin edullisin matkustusmuoto. Pysäkillä kannattaa olla ajoissa, koska ikinä ei tiedä, milloin bussi tulee. Lisäksi kannattaa muistaa, että ruuhka-aikoina matkustaminen on painajaismaista.

Onneksi Thaimaassa on Skytrain eli BTS, joka on ehdottomasti helpoin tapa liikkua kaupungissa. Matkan hinta riippuu siitä, minne on matkalla. Usein kahdesta kolmeen pysäkinväliä maksaa 20-25BHT. Jos matkustaa säännöllisesti, kuukausikortti tulee halvemmaksi. Matkakortteja voi ostaa BTS-asemilta, ja juna kulkee aamukuudesta keskiyöhön.

Kätevin liikkumistapa Thaimaassa on taksi. Mittarin näyttämä alkutaksa on 37 bahtia. Jos mittari ei ole päällä, kannattaa pyytää laittamaan se päälle tai odottaa suosiolla seuraavaa taksia. Kuskin kanssa asiointi on helpompaa, jos kommunikoi thaiksi. Suosittelen siis opettelemaan ainakin numerot ja perusohjeet, kuten pysähsy, vasen, oikea ja eteenpäin.

Jos on kiire, mopotaksi on nopein kulkuneuvo. Asiakkaille ei yleensä anneta kypärää, joten kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja miettiä, onko mopotaksin käytölle oikeasti tarvetta. Lyhyille matkoille hinnat ovat kuitenkin edullisia.

Elinkustannukset

Eläminen Thaimaassa on edullista, eli maassa pystyy elämään Kelan tuella. Thaimaa on täynnä katukeittiöitä, ja ruoka on usein todella halpaa. Annos katukeittiössä maksaa noin 40 bht (1€). Thaimaalaisissa ruuissa käytetään paljon chiliä, joten jos ei ole tulisen ruuan ystävä, kannattaa pyytää annoksensa ilman sitä.

Thaimaassa minulta kului yhdessä päivässä noin 150-200 bht.

Kulttuuriin sopeutuminen

Thaimaa on kotimaani, joten kulttuuriin sopeutuminen ei ollut minulle vaikeaa. Ilmasto sen sijaan oli se, johon piti tottua. Kesällä lämpötila voi nousta jopa 40 asteeseen. Suosittelen siis kaikille aurinkovoidetta!

Oli mielenkiintoista tarkkailla kahden eri kulttuurin eroja. Thaimaassa arvostetaan kohteliaisuutta ja hymyä. Huutaminen ja äänen korottaminen on hyvin epäkohteliasta. Thaimaalaiset arvostavat paljon kuningastaan, joten on parempi välttää hänestä puhumista. Kuninkaan arvosteleminen on lainvastaista, ja siitä seuraa usein vakava rangaistus. Maassa maan tavalla -ajatus sopii siis hyvin Thaimaahan.

Vaihdon aikana shoppailin paljon. Tinkimiseen kannattaa suhtautua hauskana harrastuksena, sillä sillä saa tavaroita ostettua sopivalla hinnalla (Lod noi dai mai kha/krab? = Saanko vähän alennusta?).

Harjoittelu ja opintojen sisältö

Suoritin harjoittelustani kuukauden Pattayan turistipoliisissa ja puolitoista kuukautta Bangkokin Suomen suurlähetystössä.

Pattayan turistipoliisissa tehdään töitä kolmessa vuorossa (aamuvuoro 8.00-16.00), iltavuoro 16.00-24.00) ja yövuoro (20.00-04.00), ja jouduin tekemään niitä kaikkia. Aamuvuorossa tein töitä vastaanottossa, ja työtehtäviini kuului lähinnä puhelimeen vastaaminen, asiakaspalvelu ja muut toimistotyöt. Puhelimeen vastaaminen oli joskus hankalaa, koska kyse on avunpyytämisestä, mutta siihen tottui nopeasti. Turistipoliisi käyttää kahta kieltä: thaita ja englantia. Jos yhteinen kieli puuttui, toimin tarvittaessa asioimistulkkina turistien ja viranomaisten välillä.

Yövuoro oli vuoroista kaikista kiinnostavin ja haastavin. Walking Street on pahamaineinen paikka Pattayalla, ja siellä tapahtuu rikoksia päivittäin. Jouduin Walking Streetille töihin muutamaksi viikoksi yhdessä turistipoliisin ja ulkomaalaisten assistenttien kanssa. Toimin turistipoliisien apulaisena ja tarvittaessa tulkkina. Autoimme turisteja, jotka olivat joutuneet ongelmiin. Pattayan turistipoliisilla työskennellessäni jouduin käyttämään virallista kieltä ja olemaan vakava. Totuin siihen nopeasti, sillä työympäristö vaati sitä. Harjoittelu Pattayalla oli hurjaa, mutta myös hauskaa!

Olin puolitoista kuukautta harjoittelussa Suomen suurlähetystössä. Käsittelin vastaanotossa viisumi- ja notaariasiakirjoja, vastasin puhelimeen ja palvelin asiakkaita.Tämän lisäksi olin tulkkina monissa tilaisuuksissa, kuten poliittisissa seminaareissa, vankiloissa, oikeudessa ja oleskelulupahaastatteluissa. Tuotin käännöksiä thain kielestä suomen kieleen. Kaiken kaikkiaan pääsin lyhyessä ajassa käyttämään paljon ammattitaitoani ja kielitaitoani.

Työharjoitteluni tärkein tavoite oli vahvistaa äidinkieltäni. Opin paljon uusia sanoja, ja opin puhumaan puhdasta ja virallista kieltä. Harjoittelu Thaimaassa ja Thaimaan kulttuuriin tutustuminen oli todella hauska ja avartava kokemus. Opintojen suorittamisen lisäksi pääsin ihmettelemään kaunista luontoa ja maistelemaan erilaisia ruokia. Voin ehdottomasti suositella maata kaikille kiinnostuneille!

Palaa takaisin Vaihtokokemuksia -sivulle