Työharjoittelussa Fuengirolassa Espanjassa

Vaihdon tavoitteena oli tutustua Costa del Solilla Fuengirolassa suomalaisten parissa tehtävään seurakuntatyöhön. Vaihto toteutui keväällä 2013.

Fuengirola on eteläespanjalainen kaupunki, joka kuuluu Málagan maakuntaan ja Andalusian autonomiseen alueeseen. Fuengirola sijaitsee noin 30km Málagan kaupungista lounaaseen Välimerenrannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Aurinkorannikon suomalainen seurakunnan seurakuntakoti sijaitsee Los Bolichesissa Fuengirolassa. Seurakuntatyön painopiste on eläkeläisissä, perhetyössä ja päiväkerhotyössä. Kerran vuodessa pidetään rippikoulua. Seurakunnassa toimii myös vireä partiolippukunta Lumipartio. Seurakunnan muut toimipisteet sijaitsevat Los Pacosissa (Pacosintupa) ja Torremolinoksessa (Torrentupa). Seurakunnalla on kaksi pappia. Päiväkerhotyö ostetaan ostopalveluna. Seurakunnan toiminnan ominaispiirre on suuri vapaaehtoisten joukko. Ilman vapaaehtoisia seurakunnan työ olisi paljon suppeampaa kuin nyt.

Seurakunnan toiminta-alueella asuu tuhansia suomalaisia eläkeläisiä ympäri vuoden . Tämän lisäksi alueella vierailee vuosittain kymmeniä tuhansia turisteja. Suomalaisen koulun oppilasmäärä on 300 ja siellä voi käydä koulun eskarista ylioppilaaksi.

Vaihto oli mukava kokemus ja asettamani tavoitteet MMK-harjoittelulle täyttyivät. Oli aluksi hassua tottua ajatukseen suomen kielen ja kulttuurin kohtaamiseen Espanjassa, mutta siihen tottui nopeasti. Monikulttuurisuutta oli virkistävä tarkastella maahanmuuttajan näkökulmasta. Maahanmuuttajien näkökulmissa korostuivat kielitaidon ja paikallisen kulttuurin omaksuminen. Ilman espanjankielentaitoa asuminen aurinkorannikolla voi olla haasteellinen kokemus niin opiskelijalle kuin jo pitempään Espanjassa asuneelle. Harjoittelun ohjaus oli järjestetty erinomaisesti ja harjoittelukeskusteluita pidettiin viikottain.

Ammatillinen kasvuni eteni myös mukavasti, vaikka olenkin työskennellyt jo 25 vuotta seurakunnassa. Diakoniatyön näkökulma ja sen tekeminen paikallisseurakunnassa oli haastava, mutta hallittava kokonaisuus.

Opin paljon suomalaisten eläkeläisten elämästä, harrastuksista ja elämästä.

Vanhuksien ongelmat ja ilot ovat aika pitkälle samanlaisia niin Espanjassa kuin Suomessakin.

Käytännön järjestelyt

Käytännön järjestelyt sujuivat hyvin ja vaihtoon lähtö oli helppoa. Ohjaus sujui hyvin ja joustavasti. Budjetoinnissa ja matkan järjestelyissä ei ollut mitään ihmeellistä. Vakuutuskortti tai kopio vakuutuskirjasta kannattaa pitää mukana.

Asunnon vuokrasin paikan päältä ja ensimmäisen viikon asuin hostellissa. Asunto kannatta vuokrata espanjalaisesta lkv:sta. Vuokrataso on halvempi kuin Suomessa. Esim. yksiö Torremolinoksessa oli huhtikuussa 2013 n. 300e/kk sisältäen veden ja sähkön.

Keli Espanjassa on keväisin pääasiassa lämmin. Sää voi vaihdella Andaluciassa suurestikin, mutta aurinko paistaa yleensä joka päivä.

Uima-altaita ei lämmitetä, joten uimahallit tulevat alkukeväästä tutuiksi.

Liikuminen on halpaa ja matkustaminen on siksikin mukavaa laajassa maassa. Passi pitää ottaa mukaan esim. Gibraltariin tai Marokkoon matkustettaessa.

Opiskelija-alennuksia ei ole kuin museoissa.

Kännykkäliittymä kannatta ottaa sellaiselta operaattorilta, joka ei vaadi luottokorttia. Kaikissa sopimustilanteissa passi pitää olla mukana.

Taskuvarkaita kannatta varoa. Käteisnostot kannattaa tehdä pankeissa, joissa automaatti sijaitsee sisätiloissa. Ongelmatilanteissa voit saada korttisi takaisin. Ruoka on halpaa ja hyvää. Kasvissyöjille Espanja on unelmapaikka.

Suomesta kannattaa ottaa mukaan hyvät kävelykengät ja lenkkarit. Jos aiot liikkua maastossa, niin ulkoiluvaatetus kannattaa olla kevyttä mutta lämmintä.

Hintatasoltaan Espanja on halvempi kuin Suomi.

Lähteet

Palaa takaisin Vaihtokokemuksia-sivulle.