Siirry sisältöön

Taloudellista tukea opiskelijoille

Korkeakouluopiskelijat ovat oikeutettuja Kelan tarjoamaan opintotukeen sekä ateriatukeen.

Opintotukihakemus kannattaa tehdä heti, kun tieto opiskelupaikasta varmistuu. Manner-Suomessa opiskelevilla on mahdollisuus hakea myös yleistä asumistukea.

Jos opiskelet osan tutkinnostasi ulkomailla, sinulle maksetaan opintotuen asumislisää.

Kela tarjoaa opiskelijoille myös ateriatukea sellaisissa ravintoloissa, jotka ovat mukana ateriatuessa.

Tukea ei tarvitse erikseen hakea, mutta alennuksen saadaksesi sinulla täytyy olla virallinen opiskelijakortti tai ateriatukikortti.

Opintotuki

Voit saada opintotukea ammattikorkeakouluopintoihisi tutkinnon tavoitteelliselle suoritusajalle, joka on AMK-tutkinnoissa joko 3,5 tai 4 vuotta ja YAMK-tutkinnoissa 1,5 vuotta.

Jos opiskeluaika on hyväksiluettujen opintojen perusteella lyhyempi, tuki haetaan ja myönnetään yksilöllisesti.

Opintotuen maksamisen edellytyksinä ovat päätoiminen opiskelu tutkintoon johtavassa koulutuksessa, opintojen riittävä edistyminen (5 opintopistettä nostettua tukikuukautta kohti sekä vähintään 20 opintopistettä lukuvuodessa) ja taloudellisen tuen tarve.

Jos teet töitä opintojesi ohella ja ansiosi ylittävät Kelan asettamat vuositulorajat, et välttämättä ole oikeutettu kaikkiin opintotukikuukausiin. Tarkista vuosituloraja Kelan nettisivuilta.

Lukuvuoden normaali tukiaika on yleensä 9 tukikuukautta ajalla 1.9.–31.5. Voit hakea myös kesäopintotukea kesä-, heinä- tai elokuuksi, jos suoritat opintoja kesäaikana ja opintopisteitä kertyy riittävästi suhteessa tukikuukausiin.

Hae opintotuki verkossa Kelan sähköisessä asiointipalvelussa. Opintotuki voidaan myöntää takautuvasti ainoastaan hakemuksen saapumiskuukaudesta lähtien.

Opintotuen muodot ja yleinen asumistuki

Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta. Kelan sivuilta saat tietoa opintorahan ja opintolainan määrästä.

Lisäksi voit hakea yleistä asumistukea samoin ehdoin kuin ei-opiskelijat. Lue lisää Kelan nettisivuilta.


Käytettävissä olevat tukikuukaudet

Korkeakouluopintojen enimmäistukiajasta voit lukea Kelan nettisivuilta. Jäljellä olevat tukikuukautesi näet kirjautumalla Kelan asiointipalveluun.


Aikuiskoulutustuki

Osaa aikuisopiskelijoista koskee mahdollisuus hakea Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea opintovapaan aikana. Tähän tukimuotoon voi tutustua Työllisyysrahaston nettisivuilla.


Ateriatuki

Suomessa AMK- tai YAMK-tutkintoa suorittavat korkeakouluopiskelijat ovat oikeutettuja alennukseen opiskelija-aterian hinnasta ravintoloissa, jotka ovat Kelan ateriatuen piirissä.

Ateriatuen määrä on 2,55 euroa aterialta. Tukeen ovat oikeutettuja myös muut kuin Suomen kansalaiset.

Saat alennushintaisen aterian näyttämällä esimerkiksi voimassa olevaa opiskelijakorttia tai digitaalista Tuudon opiskelijakorttia. Lue lisää Kelan nettisivuilta.

Ateriatuen piirissä olevat ravintolat löydät kunnittain Kelan ravintolahakupalvelusta.


Opintotukitiedotteet

Opintotukea ja yleistä asumistukea koskevat tiedotteet on merkitty Diaklen uutispalstalla opintotuki- ja asumistuki-tunnisteilla. Tiedotteet julkaistaan myös Tuudossa.