Siirry sisältöön

Tartuntatautilain soveltaminen Helsingin kaupungin sote-alan tehtävissä

Helsingin kaupunki edellyttää työntekijöiltään pykälän 48a mukaista suojaa seuraavasti:

  • Pykälä 48a:n mukaista suojaa edellytetään niiltä henkilöitä, jotka suorittavat tehtäviä, joihin liittyy lähikontaktin aiheuttama tartuntariski covid-19-taudin vakaville seuraamuksille alttiille asiakkaille tai potilaille sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.
  • Käytännössä tämä tarkoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa kaikkia niitä tehtäviä, joissa kohdataan lähikontaktissa asiakkaita tai potilaita.
  • Suojaa edellytetään myös vuokratyöntekijöiltä, ostopalvelutyöntekijöiltä, opiskelijoita, harjoittelijoita sekä myös muiden alojen työntekijöiltä, joilla on säännöllisesti lähikontakteja asiakkaisiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.

Covid-19-taudin vakaville seurauksille alttiiden parissa työskentelevällä tulee olla:

  • Kaksi rokoteannosta ja suosituksenmukainen tehosteannos TAI
  • Sairastettu, laboratoriovarmistettu covid-19-tauti (jos väli covid-19-taudin ja rokotteen välillä on ollut vähintään 6 viikkoa) ja kaksi rokoteannosta TAI
  • Alle 6 kk sisällä sairastettu, laboratoriovarmistettu covid-19-tauti TAI
  • Ennen työvuoroon saapumista enintään 72 tuntia aikaisemmin otetun covid-19 –laboratoriotestin (PCR- tai antigeenitesti) negatiivinen tulos (työntekijät, jotka eivät lääketieteellisistä syistä voi rokotteita ottaa). Kotitestillä (testin suorituspaikasta riippumatta) osoitettua negatiivista tulosta ei katsota riittäväksi.

Esihenkilöt tarkastavat suojan yksiköissä henkilökohtaisesti. Opiskelijat täyttävät ja allekirjoittavat koronarokotusten ajankohdat ja/tai laboratoriovarmennetun sairastetun covid-19-taudin Helsingin kaupungin lomakkeelle.