Siirry sisältöön

Hygieniaohjeet opiskelijoille taitopaja-, simulaatio- sekä ensiapuopetukseen

Tämä hygieniaohje perustuu ajankohtaisiin COVID-19 -suosituksiin (THL 2020). Sen tarkoitus on tukea opiskelijoita toteuttamaan turvallista lähiopiskelua koronaepidemian aikana. Ohjetta noudattamalla voidaan vähentää tartuntariskiä lähiopetuksen yhteydessä.

Lähiopetukseen ei saa osallistua sairaana

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky (lisätiedot THL:n sivuilla). Kenenkään ei pidä tulla oppilaitokseen, jos hänellä on sairastumiseen viittaavia oireita.

Tarpeettomia lähikontakteja tulee välttää

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana (lisätiedot THL:n sivuilla).

Taitopaja- ja simulaatio-opetuksessa työskennellään usein pareittain tai pienryhmissä erilaisissa hoitotilanteissa. Taitopaja- ja simulaatio-opetukset toteutetaan pienryhmissä, joiden sisällä noudatetaan riittäviä turvavälejä toisiin opiskelijoihin.

Käsienpesu ja -desinfektio

  • Käsienpesua ja desinfektiota tehostetaan pienryhmäopetuksessa.
  • Kädet pestään aina luokkaan tullessa ja luokasta poistuessa.
  • Käsidesiä käytetään pienryhmäopetuksen aikana ennen ja jälkeen hoitotilanteiden.
  • Tarpeetonta suun ja nenän koskettelua pitää välttää.
  • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
  • Kaikessa lähikontaktia vaativissa tilanteissa käytetään FFP2-kasvomaskia ja tehdaspuhtaita käsineitä.
  • Jos opiskelija kieltäytyy noudattamasta em. ohjeita, hänet voidaan pyytää poistumaan opetustilanteesta Diakin järjestyssääntöjen nojalla.

Työvaatetus ja -kengät

Hoitotyön taitopajoissa ja simulaatioissa opiskelijalla tulee olla eri vaatteet kuin koulupäivän aikana (hoitotyöhön soveltuva vaatetus) ja työkengät. Kenkinä ei saa käyttää muussa hoitotyössä käytössä olevia työkenkiä. Opiskelijan tulee huolehtia työvaatteiden pesusta säännöllisesti.