Siirry sisältöön
Ladataan Tapahtumat

Webinaari: Mitä annettavaa tekoälyllä on yksinäisyyden vähentämiseen?

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Miten tekoälyä voidaan käyttää keinona yksinäisyyden vähentämisessa? Tule kuulemaan aiheesta Diakin järjestämään webinaariin torstaina 10.12. klo 9-11.

Webinaari on maksuton ja siihen mahtuvat ensimmäiset 250 osallistujaa. Osallistu webinaariin tämän linkin kautta.

Webinaarin ohjelma

Klo 9.00 Avaus: Tekoäly ja yksinäisyys. Kuin tuli ja vesi? Sakari Kainulainen, dosentti, asiantuntija

Klo 9.10 Mitä yksinäisyys tekee ihmiselle ja yhteiskunnalle? Niina Junttila, professori, opetusneuvos

Klo 9.30 Kommentteja, chat-keskustelua yksinäisyydestä

Klo 9.35 Miten AuroraAI-ohjelmalla uudistetaan palveluita? Niko Ruostetsaari, erityisasiantuntija

Klo 9.55 Mitä tavoittelemme esiselvityksessä? Nicholas Andersson, asiantuntija, toiminnanjohtaja, Airo Island ry, yrittäjä

Klo 10.15 Mitä olemme oppineet yksinäisyyden tunnistamisesta ja palveluohjautumisesta? Janne Sinkkonen, Senior Data Scientist & Ville Rantanen, Senior Data Scientist

Klo 10.35 Kommentteja, chat-keskustelua tekoälystä arjen parantajana

Klo 10:50 Lopetus: Yhteiskehittämistä hankerahoituksella. Jukka Koskiniemi, asiantuntija

Tapahtumassa mukana

Sakari Kainulainenasiantuntija, dosentti (hyvinvointitutkimus), Diakonia-ammattikorkeakoulu. Sakari on tutkinut neljännesvuosisadan ihmisten hyvinvointia erityisesti heidän kokemustensa kautta. Ihmisen arvio hyvinvoinnistaan kertoo paljon siitä millaisessa elinympäristössä hän elää. Yksi keskeisimpiä hyvinvointiimme vaikuttavia asioita ovat ihmissuhteet. Niiden puute laskee elämään tyytyväisyyttämme. Sakari on tutkinut myös hyvinvoinnin kääntöpuolta, huono-osaisuutta, sekä yksilön että yhteiskunnan tasoilla. Hyvinvointia on mitattu yleisen väestön lisäksi asunnottomilla, leipäjonoissa, huumeiden käyttäjillä ja vangeilla. Diakonia-ammattikorkeakoulussa hän on soveltanut tutkimustietoa kehittämishankkeissa, joissa on muun muassa syntynyt huono-osaisuus-karttasivusto (diak.fi/eriarvoisuus) ja 3X10D-elämäntilannemittari.

Niina Junttila on Turun yliopiston Opettajankoulutuslaitoksen ja Sote-Akatemian kasvatuspsykologian professori. Lasten ja nuorten hyvinvointi- ja palvelujärjestelmätutkimuksen lisäksi Niina työskentelee Opetushallituksen Perusopetus ja varhaiskasvatusyksikössä, erityisesti lasten osallisuuden ja hyvinvoinnin kehittämiseen liittyvien asioiden parissa. Hän on tutkinut lasten, nuorten ja perheiden psykososiaaliseen hyvinvointiin, terveyteen, turvallisuuteen ja erityisesti yksinäisyyteen ja ostrakismiin liittyviä asioita yli 20 vuotta ja kirjoittanut aiheesta lukuisten tieteellisten julkaisujen lisäksi journalismialan palkintoehdokkuuksia saaneita asiaproosakirjoja. Lasten, nuorten, vanhempien ja vankien kertomusten pohjalta Niina tietää, miltä tuntuu, kun kukaan ei näe, kuule tai kosketa ja haluaa siksi vaikuttaa asiaan paitsi tieteen, myös koulutuspolitiikan ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen keinoin.

Niko Ruostetsaari toimii erityisasiantuntijana valtiovarainministeriön JulkICT-osastolla. Hän työskentelee kansallisen tekoälyohjelma AuroraAI:n (AuroraAI-ohjelma) projektinhallinnan ja –suunnittelun parissa osana ohjelman ydintiimiä. AuroraAI-ohjelman tavoitteena on helpottaa tekoälyavusteisesti sitä, että ihmiset saavat tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti ja personoidusti elämän eri tilanteissa ja tapahtumissa, mikä vähentää asiointitapahtumiin liittyvää luukulta luukulle juoksemista ja edistää kustannustehokkuutta erityisesti julkisten palveluiden tarjoamisessa.

Nicholas Andersson on toiminut pitkään robotiikan ja tekoälyn saralla. Tällä hetkellä hän toimii asiantuntijana Diakonia-ammattikorkeakoulussa. Hän on erityisesti perehtynyt teknologioiden mahdollisuuksiin edistää ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvointia eri keinoin.  Nicholas toimii puhujana, asiantuntijana, konsulttina, fasilitaattorina sekä on mukana kirjoittamassa raportteja.

Janne Sinkkonen, Senior Data Scientist, Reaktor Oy. Jannella on syvällinen ja laaja ymmärrys data-analytiikkaan liittyvästä tilastollisesta mallinnuksesta ja koneoppimisesta, näihin liittyvistä työkaluista ja ympäristöistä, niin teknisellä kuin organisatorisellakin tasolla. Tutkijankoulutus (FT), vahva monitieteellinen pohja sekä pitkä kokemus asiakasanalytiikasta asiakkaiden liiketoiminnan tarpeisiin antavat hänelle kyvyn formalisoida liiketoimintaongelmia analytiikka-ongelmiksi ja arvioida realistisesti mallintamisen ja koneoppimisen sovellusmahdollisuuksia. Kokeneimpana analyytikkonamme hän on alan kansallista huippua.

Ville Rantanen, Senior Data Scientist. Ennen Reaktoriin liittymistään, Ville työskenteli tutkijana biolääketieteen parissa, jossa hän hyödynsi ja kehitti konenäköratkaisuja mikroskopiaan. Hän yhdisteli kuvaprosessoinnin, konenäön ja koneoppimisen menetelmiä projekteissa, joissa esimerkiksi mitattiin ihmisten solujen piirteitä syöpädiagnoosin ennustamisessa. Akateemisella urallaan hän on ollut mukana yli 30 julkaistun tieteellisen artikkelin tekemisessä. Reaktorilla hän on soveltanut konenäön ja syväoppimisen käyttökohteita usean eri teollisuuden alueilla. Ohjelmointitaustaltaan Villen vahvuus löytyy Python kielestä. Hänellä on myös kokemusta laskentainfrastruktuurien rakentamisesta OpenStack ja Ansible -työkaluilla. Akateemisten poikkitieteellisten projektien ansiosta Villellä on hyvä taito miten teknisiä ja monimutkaisia ratkaisuja selitetään ymmärrettävästi kansankielellä. Ville on kokenut tekijä esimerkiksi terveydenhoidon, vähittäismyynnin ja median aloilla.

Hanna Hagström, AI Business Director. Hanna toimii esiselvityshankkeessa Reaktorin asiakasvastaavana. Hanna toimii tekoälyliiketoimintajohtaja Reaktorilla. Reaktorin laaja-alaisten tekoälyasiantuntijoiden (37) takana on yli 100 tekoälyprojektia, viimeiseltä kahdeksalta vuodelta. Haluamme tarjota konkreettisia arvoatuottavia ratkaisuja asiakkaillemme, jolloin palvelumme kattavat erilaisia tekoälykoulutuksia, tekoälystrategiaa, tiekarttoja ja kattavia reaaliaikaisia sovelluksia. Hanna on toiminut toukokuussa 2018 käynnistetyn Elements of AI:n edustajana. Tällä hetkellä kurssilla on yli 550 000 opiskelijaa 110 maasta. Lokalisointeja on ollut useita (Ruotsi, Norja jne.), viimeisin kaikkiin EU-maissa. Hanna valittiin myös vuoden 2019 sadan IT-vaikuttajan joukkoon Suomessa (Tivi).

Jukka Koskiniemi toimii tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan asiantuntijana Diakonia-ammattikorkeakoulussa (Diak). Koulutukseltaan Jukka on yhteiskuntatieteiden maisteri valtio-opista. Jukalla on yli 20 vuoden kokemus ulkoisesti rahoitettavien hankkeiden suunnittelusta, rahoituksen hakemisesta ja toteuttamisesta. Diakin hanketoiminnassa Jukka on ollut mukana erityisesti sosiaalisen osallisuuden lisäämiseen sekä koulutuksessa ja yhteiskunnassa olevien aliedustettujen ryhmien tilanteen parantamiseen liittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä hankkeissa.

Tervetuloa mukaan!

Webinaarin järjestää Esiselvitys tekoälyn mahdollisuuksista syrjäytymisen ehkäisemisessä – case yksinäisyys -hanke, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.

Hankelogot

Kaikki tapahtumat