Siirry sisältöön

Palkkatöistä yrittäjyyteen

Kaksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaista irtisanoutui päivätyöstään ja perusti yrityksen. Työtä on paljon, mutta tekeminen ei harmita.

Outi Kivelä ja Sara Rickström tietävät, miltä tuntuu irtisanoutua turvallisesta päivätyöstä ja perustaa oma yritys.

Idea oli pyörinyt ystävysten mielessä vuosia, mutta lopullinen päätös syntyi, kun ajatusta ei voinut enää lykätä tulevaisuuteen.

– Meillä molemmilla oli perheemme ja kiireemme, ja ajankohta oli joko nyt tai ei koskaan. Jalostimme ideaa iltaisin ja viikonloppuisin, sillä arkipäivät kuluivat töissä. Vajaan vuoden ideoinnin jälkeen perustimme Soma Hoivapalvelut -yrityksemme.

Soma Hoivapalvelut tarjoaa räätälöityjä vammais- ja hoivapalveluja Uudenmaan alueella. Asiakaskunta on kaiken ikäistä. Yritys tarjoaa henkilökohtaista avustusta, ja helmikuussa valmistuu lapsille ja nuorille suunnattu tehostetun palveluasumisen yksikkö Karhutorppa.

Oman yrityksen kehittäminen on helpompaa

Rickström ja Kivelä ovat koulutukseltaan sosionomeja ja ovat työskennelleet julkisella sektorilla. Kehitysvammakenttään he tutustuivat harjoittelun ja kesätöiden kautta.

– Suosittelen rohkeasti tutustumaan eri työtehtäviin harjoittelun kautta, Rickström kehottaa.

Omassa yrityksessä työtehtäviä voi toteuttaa paremmin ja ketterämmin. Julkisella sektorilla hallinto on iso ja ideat saattavat hukkua.

– Voimme kokeilla vapaammin eri toimintamuotoja. Uudet haasteet myös motivoivat työntekoa, yrittäjät kertovat.


Haasteet ovat vain hidasteita

Oman yrityksen perustamisessa on haasteensa, ja vastoinkäymisiin kannattaa varautua.

– Alkuun painimme byrokratian kanssa ja lähetimme viranomaisille selvityksiä ja lausuntoja. Sote-ala on hyvin valvottua, mutta se on tietenkin myös hyvä asia.

Myös sopivien toimitilojen löytäminen ja osuvan nimen keksiminen veivät aikaa.

Lopulta asiat kuitenkin loksahtivat paikoilleen, ja molemmat ovat tyytyväisiä valintaansa.


Yrittäjä ei jää yksin

Rickström ja Kivelä kertovat saaneensa tukea paitsi viranomaisilta ja entisiltä kollegoiltaan myös toisiltaan. Yrittäjyys ilman yhtiökumppania olisi ollut vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

– Meillä molemmilla on omat vahvuutemme, jotka tukevat toisiaan. On hyvä, että meitä on kaksi.

Yrittäjyyttä pohtiville Rickström ja Kivelä vinkkaavat, että on tärkeää uskoa omaan toimintaansa ja ideaansa. Yrittäjyyteen kannattaa suhtautua samoin kuin muuhunkin työhön, ei nopeana tienä rikkauksiin.

– Olemme pitäneet tulotason samana kuin palkkatöissä. Toisaalta yrittäjyyden ei tarvitse tarkoittaa myöskään ympärivuotista rehkimistä: olemme pitäneet kesälomat kuten ennenkin.

Rickström ja Kivelä olivat kertomassa sote-alan yrittäjyydestä Diakin opiskelijoille ja henkilökunnalle osallistavan kehittämistoiminnan OSKE-torilla tammikuussa 2018. OSKE-toreilla työelämän toimijat pääsevät verkostoitumaan ja rakentamaan yhteistyötä Diakin kanssa mm. opiskelijaprojektien ja opinnäytetöiden muodossa.

Lisätietoja osallistavan ja tutkivan kehittämisen sivuilta.