Siirry sisältöön

Dialogi-media: Korkeakoulu kestävyyden ja vastuullisuuden edelläkävijänä

Pyöräilevä hymyilevä tyttö, kuvituskuva.
Diak haluaa muuttaa maailmaa kestävään ja vastuulliseen suuntaan. Kestävyyden ja vastuullisuuden teemat läpileikkaavat niin koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa kuin työyhteisöäkin.

Ekologinen kriisi ja maailman mullistukset muokkaavat kaikkia yhteisöjä ja vaikuttavat myös korkeakoulujen toimintaan. Diakin strategiaan kirjattujen arvojen mukaan sen kaikki tekeminen tähtää entistä inhimillisempään ja kestävämpään maailmaan.

–Tulevaisuuden osaajilla tulee olla kykyä toimia muuttuvissa organisaatioissa ja toimenkuvissa asiakkaiden tarpeisiin vastaavasti. Lisäksi nykyiset ja tulevaisuuden osaajat tarvitsevat ymmärrystä yhteiskunnan muutoksista sekä kestävän siirtymän vaikutuksista, kirjoittavat Diakin asiantuntija Niko Nummela ja rehtori Elina Juntunen Dialogi-mediassa.

Korkeakoulussa tämä tarkoittaa sitä, että opiskelija pääsee hankkimaan teoreettisia tutkimus- ja asiantuntijavalmiuksia sekä työelämälähtöistä ammattitaitoa. Näiden lisäksi Diakissa omaksutaan myös arvoja, asenteita ja työkaluja siihen, miten muuttaa maailmaa kestävämmäksi, vastuullisemmaksi ja inhimillisemmäksi.

– Tulevaisuus ei synny ihmisten toiminnasta riippumatta. Päinvastoin kollektiivisesti tulevaisuuteen vaikuttamisen pitäisi olla kaikissa ammattikorkeakouluissa yksi tärkeä tehtävä ja sitä se Diakissa on, sosiaalialan yliopettaja Marja Katisko sanoo Dialogissa.

Kestävyyden ja vastuullisuuden ammattilaisia

Ekologinen kriisi vaatii uudenlaista osaamista eri alojen osaajilta. Tämä näkyy Diakin sote-, kirkon ja tulkkauksen alan koulutuksissa.

– Diakin opetussuunnitelmien tärkeimmät elementit kestävän kehityksen näkökulmasta ovat ympäristövastuu, sosiaalinen vastuu ja taloudellinen vastuu. Opetussuunnitelmissa vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat läpileikkaavia teemoja, jotka on sisällytetty kaikkiin AMK- ja YAMK-tutkintojen opintojaksoihin, kirjoittavat Diakin laatupäällikkö Merja Merasto ja tulkkauksen alan koulutuspäällikkö Satu Holm.

Myös uusia koulutuksia on kehitetty.

Juuri avattu, verkon kautta toteutettava ja kaikille avoin mooc-kurssi Inhimillisyyden elementit tarjoaa mahdollisuuden pohtia, miten maailmasta voisi tulla parempi paikka, inhimillisempi ja samalla ekologisesti kestävä.

– Kurssi on siis Diakin arvojen ytimessä. Tavoitteena on antaa monipuolinen kuva inhimillisistä elementeistä ja siitä, miten ne liittyvät kestävään kehitykseen. Asioita pohditaan yksilötasolta globaalille tasolle vaikkapa niin, että mietitään, mitkä ovat valtiotason, mitkä kunnallisen tason ja mitkä esimerkiksi työpaikoilla ratkaistavia ongelmia, kertoo kurssin toteutuksesta vastaava lehtori Ville Päivänsalo.

Syksyllä Diakissa käynnistyy ensimmäistä kertaa Ekososiaalinen työ ja globaaliosaaminen YAMK-koulutusohjelma, jossa opiskelevat pääsevät kartuttamaan asiantuntijuuttaan ekologisesti ja sosiaalisesti kestävien ratkaisujen kehittämiseksi.

Uusi koulutus on myös Inhimillisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä kehitys -opetuskokonaisuus, jolla pääsee lisäämään ymmärrystään eettisyyden ja arvojen merkityksestä globalisoituvassa maailmassa ja ekososiaalisen työn perusperiaatteista.

Ekologiset ja sosiaaliset kriisit näkyvät myös tulkkausalalla. Megatrendien vaikutusta tulkkausalaan avaa yliopettaja Lena Segler-Heikkilä asiantuntijahaastatteluihin nojaavassa artikkelissaan.

– Haastatteluissa keskusteltiin varautumisesta ilmastopakolaisuuteen ja kriisitilanteisiin, kuurojen ja huonokuuloisten maahanmuuttajien tilanteesta Suomessa sekä tulkkausalan hiilijalanjäljestä.

Suomalaisessa yhteiskunnassa inkluusion, monimuotoisuuden ja kielellisen saavutettavuuden huomioiminen ovat nousseet myös tärkeiksi aiheiksi ja trendeiksi.

Tulevaisuuden ratkaisuja

TKI-toiminnallaan Diak tuottaa koko ajan tutkittua tietoa ja sovelluksia sosiaalisen vastuullisuuden tueksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.

– Yhteiskunnallinen yrittäjyys voi edistää merkittävästi sosiaalista ja ekologista kestävyyttä ja hyvinvointia. Se on erityisen ajankohtaista tällä hetkellä, kun maailmalla etsitään uusia tapoja kehittää kestäviä tuotteita ja palveluita, luoda hyvinvointia ja harjoittaa vastuullista liiketoimintaa, kirjoittavat Elina Pöllänen ja Jari Karjalainen.

Korkeakoulu voi edistää kestävyyttä ja vastuullisuutta paitsi toiminnoillaan ulospäin myös talon sisällä. Diak on Reilun kaupan korkeakoulu ja viime vuosina palkittu yhtenä Suomen sosiaalisesti vastuullisimmista työnantajista. Lisäksi Diak on mukana ammattikorkeakoulujen yhteisessä hiilijalanjäljen laskennassa, jonka tulosten pohjalta suunnitellaan energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä.

Dialogi-median Kestävä ja vastuullinen korkeakoulu -teemanumerossa pureudutaan kestävyyden ja vastuullisuuden edistämiseen lisäksi esimerkiksi ruoka-avun, kestävän diakonian, hoitotyön sekä kestävyyden käsitteiden näkökulmista.