Siirry sisältöön

”Oli houkuttavaa hakeutua ammattiin, jossa työn keskeinen osa on kohtaaminen”

Diakin opiskelijat Jenna Varis ja Aurora Kunttu seisovat portaikossa.
Diak aloitti syksyllä 2022 muuntokoulutuksen, jossa sairaanhoitaja (AMK)- tai kätilö (AMK) -tutkinnon suorittaneet voivat kouluttautua terveydenhoitajiksi. Koulutukseen ensimmäisten joukossa osallistuneet sairaanhoitajat Aurora Kunttu ja Jenna Varis innostuivat mahdollisuudesta saada uusi ammatti, joka pureutuu erityisesti terveyden ylläpitoon. Haku syksyllä 2023 alkavaan muuntokoulutukseen on nyt auki.

Aurora Kunttu ja Jenna Varis ovat molemmat aiemmalta koulutukseltaan sairaanhoitajia (AMK). Alanvaihtoon heitä innosti mahdollisuus laajentaa osaamista sairauksien hoidosta myös niiden ennaltaehkäisyyn.

– Sairaanhoitajan työ erikoissairaanhoidossa on haastavaa, mielenkiintoista ja ajoittain paineistettua. Potilaita voi olla yli potilaspaikkojen, työtä täytyy priorisoida ja sopeutua nopeastikin muuttuviin tilanteisiin. Pitkään työskennellessä sairaiden parissa on herännyt ajatus siitä, että työskentelisikin ennaltaehkäisevästi terveyttä edistäen, Kunttu ja Varis pohtivat.

Sairaanhoitajan työkokemus antaa hyvät eväät potilaiden kohtaamiseen myös terveydenhoitajina.

– Se voi auttaa myös motivoimaan ihmisiä hoitamaan itseään ennen kuin sairaus yllättää, he pohtivat.

Kohtaaminen motivoi

Kuntulle ja Varikselle iso syy hakeutua terveydenhoitajan koulutukseen oli mahdollisuus tehdä työtä, jossa potilaiden kohtaaminen ja ohjaaminen ovat merkittävässä roolissa.

– Tätä kohtaamista tapahtuu myös sairaanhoidossa, mutta oli houkuttavaa hakea ammattiin, jossa työn keskeinen osa on kohtaaminen.

Koulutukseen motivoi myös halu kehittyä ja kasvaa terveydenhoidon ammattilaisena uuteen ammattinimikkeeseen.

– Aikaisemman työkokemuksen mukana tuoma perspektiivi on auttanut matkan varrella ja tämän päälle on ollut hyvä rakentaa uutta ammatillista identiteettiä, Kunttu ja Varis miettivät.

Lämmin vastaanotto

Pitkän opiskelutauon jälkeen jännitti aloittaa opiskelut uudelleen, mutta turhaan.

– Diak on ollut ihmisläheinen ja innostava yhteisö, joka otti avosylin myös muunto-opiskelijat vastaan. Diak tarjoaa opintojen alussa kurssin, joka auttoi pidempään tauon jälkeen ottamaan haltuun uudet, tämän päivän opiskelussa tarvittavat välineet ja menetelmät, Kunttu ja Varis kiittelevät.

Opinnot kestävät vain vuoden, mikä on nopea aika ottaa uusi ammatti haltuun. Se on vaatinut myös rohkeutta asettua aloittelijan rooliin. Samaan aikaan oma ammattitaito on kasvanut kohisten.

– Opintojen aikana ammatti-identiteetin ja asiantuntijuuden kehittyminen on vahvistunut työharjoitteluiden, ryhmätöiden ja lähiopetuspäivien kautta. Olemme päässeet syventämään osaamista neuvolatoiminnan, opiskelun ja työterveyden monipuolisiin työkenttiin niin teoriaopintojen, asiantuntijavieraiden kuin käytännön työharjoittelun kautta.

Kunttu ja Varis painottavat myös oman motivaation merkitystä. Tärkeäksi taidoksi opinnoissa on muodostunut suunnitelmallisuus, joka tarkoittanut esimerkiksi opintokokonaisuuksien pilkkomista pienempii tehtäviin sekä opintojen aikatauluttamista lukukausi-, kuukausi-, viikko- ja päivätasolla.

– Opiskelutoverit ja reflektoiva oppiminen koulussa opettajien ja muiden opiskelijoiden kanssa on edistänyt uuteen asiantuntijaroolin kasvamista.

Hyvät työllisyysnäkymät

Kunttu ja Varis uskovat terveydenhoitoalalla riittävän töitä myös tulevaisuudessa. Sote-uudistuksen myötä palveluiden painopiste on siirtymässä entistä enemmän perusterveydenhoitoon ja ennaltaehkäisevään työhön.

–  Näin ongelmiin päästään puuttumaan ajoissa ja raskaiden palveluiden tarve vähenee, mikä hillitsee ajan myötä myös kustannusten nousua. Varmaa siis on, että terveydenhoitajille on tarvetta myös jatkossa.

Haku syksyllä alkavaan terveydenhoitajan muuntokoulutukseen on käynnissä 10.4.–7.5.2023. Terveydenhoitajaopintoja sairaanhoitajille ja kätilöille -opintokokonaisuus koostuu avoimen AMK:n opinnoista (31 op) sekä tutkinto-opinnoista (30 op). Voit tutustua koko 61 op:n laajuiseen kokonaisuuteen Diakin opinto-oppaassa.

Ilmoittaudu koulutukseen täällä!