Siirry sisältöön

Pohjois-Pohjanmaalla edistetään maaseudun yrittäjien työuraa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia

Mies kävelee viljapellolla, vihreät haalarit jalassaan.
Huhtikuussa käynnistynyt MUUTOS – Muutoskyvykkyydellä hyvinvointia ja kestävyyttä maaseudun yritystoimintaan -hanke tarjoaa tukea ja opastusta maaseudun yrittäjille, jotka kaipaavat apua taloudellisissa tai hyvinvointia koskevissa asioissa. Lisäksi hanke auttaa yrittäjiä muutostilanteissa, joissa esimerkiksi yrittäjäura on päättymässä. Hankkeessa järjestetään muun muassa muutosvalmennusta sekä hyvinvointia ja työssä jaksamista edistävää elintapaohjausta.

– Maaseudun alkutuotannon yritykset ovat pandemian, lannoitteiden saatavuusongelman, polttoaineiden hintojen nousun ja ilmastonmuutoksen kurimuksessa. Taloudelliset ongelmat voivat vaikuttaa myös yrittäjien henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen. Tähän tilanteeseen haluamme tuoda apukeinoja, kuvailee hankkeen projektipäällikkö Arja Lappalainen Diakista.

Lyhyellä aikavälillä tavoitteena on tuottaa hyvinvoinnin ja yrittäjyyden edistämisen työkalupakki maatalousyrittäjien tueksi. Sen avulla yrittäjät voivat viedä eteenpäin muutosprosessia, joka edistää yrittäjän työuraa ja hyvinvointia.

– Työkalujen avulla yrittäjä kykenee hallitsemaan yrityskokonaisuutta sekä tunnistaa tarpeeksi ajoissa riskitekijöitä niin tuotannon, talouden kuin hyvinvoinnin osa-alueilla, Lappalainen sanoo.

– Pitkällä tähtäimellä yrittäjät kehittävät yrittäjäominaisuuksiaan johtamisen, työhyvinvoinnin ja taloudenhallinnan näkökulmista, teemoina esimerkiksi kannattava yritystoiminta ja vihreä siirtyminen, Lappalainen kuvailee.

Hankkeessa toteutetaan etänä hyvinvointikartoituksia, joiden pohjalta järjestetään yrittäjille ryhmä- ja yksilöohjausta. Ohjauksen pääpaino on erityisesti hyvinvointia tukevan liikunnan ja ravitsemuksen, unen ja palautumisen sekä mielen hyvinvoinnin edistämisessä. Lisäksi järjestetään useita eri sisältöisiä kaikille avoimia webinaareja sekä luentokokonaisuuksia yrittäjiä kiinnostavista aiheista.

Muutos-hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja osatoteuttajina ovat Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr (ODL Liikuntaklinikka) ja ProAgria Oulu. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Hanke päättyy 31.8.2023.

Lisätietoja:

DIAK: Arja Lappalainen, projektipäällikkö, arja.lappalainen@diak.fi, p. 050 479 3787

ODL: Kaisu Kaikkonen, palvelupäällikkö, kaisu.kaikkonen@odl.fi, p. 050 3125 611

ProAgria: Minna-Marika Kumpulainen, viestintäkoordinaattori,
minna-marika.kumpulainen@proagria.fi, p. 041 730 2038

Kuva:

Leena Hanni