Siirry sisältöön

Pohjois-Pohjanmaalla kehitetään kunta-järjestöyhteistyötä osallisuutta vahvistavin valmennuksin

Yhdessä osallisuutta -hanke edistää yksinäisten tai muuten haasteellisessa elämäntilanteessa olevien ihmisten hyvinvointia valmentamalla Pohjois-Pohjanmaan kunta- ja järjestötoimijoita osallisuustyöhön. Diakin ja Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen (PPsotu) yhteishankkeen myötä heikoimmassa asemassa olevien kuntalaisten osallisuus ja hyvinvointi voi vahvistua.

Hankkeen kumppanikuntina ovat Nivala, Raahe, Haapavesi, Utajärvi, Reisjärvi ja Sievi. Kumppanikunnat ja niissä toimivat yhdistykset toteuttavat valmennuksiin osallistumisen lisäksi kehittämiskokeilun osallisuuden edistämiseksi kunnassaan.

Korona-aika on pahentanut monen heikoimmassa asemassa olevan kuntalaisen asemaa entisestään.

– Kunnissa ja järjestöissä pohditaan yhteistoimintaa, mikä auttaisi tavoittamaan apua tarvitsevat. Heidän hyvinvointiaan halutaan parantaa lisäämällä osallisuutta palvelujen suunnittelussa ja päätöksenteossa, kertoo projektipäällikkö Ritva Sauvola Diakista.

Järjestöissä on paljon kokemusosaamista, ideoita ja aktiivisuutta kuntalaisten hyvinvoinnin parantamiseen, mitä halutaan hyödyntää enenevissä määrin. Kunnat ovat toivoneet hankkeelta tukea yhteistyön kehittämiseen.

– Pohjois-Pohjanmaan kunnissa on pitkät perinteet kunta-järjestöyhteistyöllä ja sekä järjestöillä että kunnilla on selvästi kiinnostusta sen kehittämiseen, avaa projektityöntekijä Terhi Niemelä PPsotusta.

Hankkeen aikana nostetaan näkyväksi kunnissa tehtävää hyvinvointityötä. Esimerkiksi ystävänpäivän lähestyessä on julkaistu blogiteksti ystävätoiminnasta hankkeen juuri avatuilla nettisivuilla. Hankkeen toiminta näkyy myös Järjestöystävällinen Pohjois-Pohjanmaa Facebook-sivulla.

Hankkeessa hyödynnetään aikaisemmin toteutettujen hankkeiden osaamista ja hyviä toimintamalleja. Se tarjoaa kuntatoimijoille ja järjestöille oikeat työkalut ja parhaimmat toimintamallit kuntalaisten hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseksi.

– Tuloksena on tavoitteellisempi paikallinen yhteistyö kuntien ja järjestöjen välillä, projektikoordinaattori Eeva Vaskilampi PPsotusta kiteyttää.

Hankkeessa järjestettävät valmennukset ja koulutukset vahvistavat järjestöjen ja kuntien osaamista ja selkeyttävät toimijoiden rooleja. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille pohjoispohjalaisille.

– Ensimmäisessä valmennuksessa pureudutaan avointen tilojen mahdollisuuksiin vahvistaa yhteisöllisyyttä ja synnyttää uutta toimintaa, kertoo Sauvola.

Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoiman hankkeen toiminta-aika on 1.8.2021–31.5.2023, ja se saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Osatoteuttajana on Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry.

Yhteyshenkilöt

Ritva Sauvola, projektipäällikkö, Diak
040 508 8933
ritva.sauvola@diak.fi

Terhi Niemelä, projektityöntekijä, Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry
044 7292 039
terhi.niemela@ppsotu.fi

Eeva Vaskilampi, projektikoordinaattori, Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry
044 7292 016
eeva.vaskilampi@ppsotu.fi

Lisätiedot