Siirry sisältöön

“Opinnot ovat olleet hyödyllisiä ajatellen tulevaa työtä”

Enni Tukiainen, avoimen ammattikorkeakoulun opiskelija 

Enni Tukiainen, 27, opiskelee Diakin avoimessa ammattikorkeakoulussa diakonian virkaan vaadittavia opintoja. Hän on vuonna 2015 valmistunut sosionomi, joka opiskelee teologiaa Helsingin yliopistossaTeologian opinnot ovat edenneet kandivaiheeseen ja jatkuvat maisteriopintoina.  

– Ajatus työurasta kirkon piirissä lähti kytemään sosionomiopintoihin liittyneessä harjoittelussa Vaasan suomalaisen seurakunnan diakoniatyössä. Valmistumisen jälkeen työelämä kuitenkin vei mukanaan ja sosionomitutkintoa laajentavat, diakoniapätevyyden vaatimat lisäopinnot jäivät odottamaan sopivaa hetkeä. Suomen evankelisluterilaisen kirkon viranhaltijoilta vaaditaan diakonian viranhaltijan pätevyys, jonka voi saada esimerkiksi täydentämällä sosionomitutkintoa kirkollisilla opinnoilla, Enni kertoo 

Kutsumus kirkossa työskentelyä ja teologiaa kohtaan saivat Ennin hakemaan ja pääsemään Helsingin yliopistolle opiskelemaan teologiaa, mutta ajatus diakoniatyöntekijäksi kouluttautumisesta ei jättänyt rauhaan. Niinpä hän päätti suorittaa diakoniatyöntekijän pätevyyden Diakin avoimen ammattikorkeakoulun kautta. 

Diak on Suomen ainoa korkeakoulu, jossa voi opiskella diakoniatyöntekijän pätevyyden avoimen ammattikorkeakoulun kautta.  

– Diak oli mielessäni jo ensimmäiseen korkeakoulututkintoon hakiessani eli koulu oli jo entuudestaan tuttu, kertoo Enni. 

“Opinnot ovat mielenkiintoisia ja monipuolisia” 

Enni opiskelee Diakin Helsingin-kampuksella diakoniatyön suuntaavia opintoja. Opinnot hän aloitti epätyypilliseen tapaan opinnäytetyön teolla.  

 Tämä oli hauska keikautus aloittaa opinnoilla, jotka yleensä tulevat melko viimeisenä, Enni naurahtaa 

Diakoniatyön opinnot sisältävät asiaa diakoniatyön viitekehyksistä, menetelmistä ja seurakunnasta työpaikkana.  

– Lisäksi kursseilla pääsee pohtimaan omaa identiteettiä diakoniatyön ammattilaisena, mitä diakonia itselle merkitsee ja miten sen toteuttaminen näyttäytyy työssä. Opinnot ovat mielenkiintoisia ja monipuolisia. Ryhmätöitä on paljon ja samoin itsenäistä verkkotyöskentelyä. Itseohjaavuutta opinnoissa vaaditaan paljon, hän kertoo. 

Opinnot ovat olleet mielenkiintoisia ja hyödyllisiä ajatellen tulevaa työtä. Ensi syksynä on tiedossa diakoniatyön harjoittelujakso, jonka aikana opittua voi soveltaa käytännön työssä 

 Uskon myös, että käytännön harjoittelu antaa yhä enemmän eväitä tulevaan työelämään. Ainakin itse opin käytännössä parhaiten. 

“Diakissa asiat hoituvat ja sujuvat hyvin”

Enni suosittelee Diakin avoimen AMK:n opintoja esimerkiksi heille, jotka haluavat töihin seurakuntaan ja sitä varten tarvitsevat diakoniatyöntekijän tai nuorisotyönohjaajan pätevyyden oman sosiaalialan tai terveysalan pohjakoulutuksen lisäksi. 

– Jos vähänkään kiinnostaa oppia uutta ja on mahdollisuus opiskeluun, suosittelen vahvasti, Enni sanoo. 

– Diakissa asiat hoituvat ja sujuvat hyvin. Opo auttaa opintojen alkuun ja opettajat ovat mukavia. Se, että olen hypännyt opintoihin kesken kaiken mukaan, on sujunut todella hyvin.