Siirry sisältöön

“En halunnut tuhlata aikaa, vaan halusin opiskelemaan niin pian kuin mahdollista”

Julia Uusitalo, avoimen ammattikorkeakoulun opiskelija

Julia Uusitalo, 24, opiskelee toista vuotta sairaanhoitajaksi Diakin Oulun-kampuksellaJulia tekee opintojensa ohella keikkatyötä lähihoitajana ja kesäksi on tämän lisäksi tiedossa työ vanhusten palvelukodissa.  

Ennen tutkinto-opiskelijaksi pääsemistä Julia opiskeli vuoden ajan hoitoalan opintoja Diakin avoimessa ammattikorkeakoulussa. Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot tuntuivat järkevältä vaihtoehdolta, kun opiskelupaikka ei vielä ensimmäiseltä yrittämältä auennut.  

– Hain alun perin yhteishaussa Diakiin, mutta jäin varasijalle ja lopulta en päässyt sisään, joten hakeuduin avoimen ammattikorkeakoulun kautta opiskelemaan. En ikään kuin halunnut tuhlata aikaa”, vaan halusin päästä niin pian kuin mahdollista opiskelemaan.  

Diak valikoitui opinahjoksi sijainnin ja monimuoto-opiskelun takia. Monimuoto-opinnoissa opiskellaan osin verkon kautta ja osin lähiopetuksessa. 

 – Kuulin myös tutuiltani, että Diakin Oulun-kampus on suhteellisen pieni kampus, ja olen aina pitänyt pienemmistä kouluista, Julia kertoo.  

Diakin Oulun-kampus sijaitsee keskustassa ja siellä on noin 400 opiskelijaa.

“Opinnot auttoivat minua pääsemään suorahaussa testin läpi” 

Julia ehti opiskella avoimessa ammattikorkeakoulussa vuoden verran ennen kuin päätyi hakemaan tutkinto-opiskelijaksi suorahaussa. Suorahaussa voi hakea AMK-tutkintoon johtaviin koulutuksiin siinä tapauksessa, että on suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa vähintään 59 opintopisteen laajuiset koulutuskohtaiset opinnot. 

 Suoritin ensimmäisenä opiskeluvuotenani avoimen kautta täysin samoja opintoja ja harjoitteluja kuin sairaanhoitajaksi opiskelevat tutkinto-opiskelijat Oulunkampuksella, sanoo Julia. 

Hänellä on suuri motivaatio suorittaa opintoja aikataulussa ja valmistua sairaanhoitajaksi. 

 Koen hyödylliseksi, että sain suorittaa avoimessa ammattikorkeakoulussa kaikki samat ensimmäisen vuoden opinnot kuin tutkinto-opiskelijat. Opinnot auttoivat minua pääsemään suorahaussa testin läpi saamallani kokemuksella ja pääsin saman tutun luokkani kanssa jatkamaan opintoja, hän iloitsee 

Sairaanhoitajien kova tarve työmarkkinoilla on jo tullut tutuksi.  

 Opintojen ohella, jo ensimmäisen harjoittelun aikana, on tullut paljon työtarjouksia ja töitä kyllä pääsee tekemään, jos on halukas, Julia summaa kokemuksiaan.

“Avoimen ammattikorkean opinnot nopeuttavat tutkintoon valmistumista” 

Julia suosittelee avoimen opintoja kaikille, jotka tavoittelevat AMK-tutkintoa, mutta jotka eivät ole vielä onnistuneet saamaan opiskelupaikkaa. 

 Pääsin tutkinto-opiskelijaksi, mikä oli tavoitteeni. Suosittelen avointa ammattikorkeakoulua ainakin, jos on samanlaisessa tilanteessa kuin minä vuosi sitten, eli ei päässyt haluamaansa opiskelupaikkaan, eikä jaksaisi odottaa puolesta vuodesta vuoteen uutta hakua.