Siirry sisältöön

Siikajoelta apuvälineitä nuorten ja työttömien tukemiseen

Pöydällä on kasa kortteja, joissa lukee mitä sinulle kuuluu.
Mitä sinulle kuuluu? - Siikajoki, välittämisen ja vuorovaikutuksen yhteisö -hankkeessa on kehitetty apuvälineitä nuorten ja työttömien kanssa toimivien tueksi. Ota työvälineet käyttöösi! Hanketta hallinnoi Raahen seurakunta. Hankkeen osatoteuttajina ovat Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Centria-ammattikorkeakoulu. Rahoittajana Euroopan sosiaalirahasto.

Siikajoen asukkaiden osallisuutta yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia on vahvistettu vastikään päättyneessä Mitä sinulle kuuluu? – Siikajoki, välittämisen ja vuorovaikutuksen yhteisö -hankkeessa. Erityisenä kohderyhmänä hankkeessa olivat työttömät nuoret, pitkäaikaistyöttömät ja paikallinen toimijaverkosto.

Raahen seurakunnan hallinnoiman hankkeen osatoteuttajat Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Centria-ammattikorkeakoulu toivat hankkeeseen muun muassa mielen hyvinvointiin, digitaalisiin työmenetelmiin ja monialaisen yhteistyön kehittämiseen liittyvää osaamista.

– Olemme tehneet tiivistä kehittämistyötä Siikajoen alueen toimijoiden kanssa. Loimme uuden verkostoyhteistyömallin ja pilotoimme monipuolista ryhmätoimintaa tukemaan alueen asukkaiden voimavaroja ja yhteisöllisyyttä. Lisäksi tarjosimme ammattilaisille mielenterveyteen ja ohjausosaamiseen liittyviä valmennuksia, Diakin osatoteutuksen projektikoordinaattori Anne Miettinen summaa.

Työkaluja voimavarojen vahvistamiseen

Kolmen vuoden aikana hankkeessa on kehitetty konkreettisia työkaluja ja menetelmiä hyvinvoinnin ja voimavarojen vahvistamiseen asukkaille ja ammattilaisten tueksi. Nyt hankkeessa kehitetyt työvälineet ovat ammattilaisten saatavilla, ja hankehenkilöstö kannustaa työvälineiden käyttöön.

– On palkitsevaa huomata, kun yhdessä kehittämämme kokeilu lähtee lentoon ja jää alueen toimijoiden käyttöön, parhaimmillaan sovellettuna usealle eri sektorille ja kohderyhmälle, Miettinen sanoo.

”Erityisesti Mitä sinulle kuuluu? -kortit sekä Ressi veks! -voimavaravalmennuksen opas ovat herättäneet kiinnostusta myös valtakunnallisesti. Painettuja kortteja ja oppaita on ollut ilo postittaa ammattilaisille ympäri Suomen.” Miettinen kertoo.

Mitä sinulle kuuluu? -kortit, Ressi veks! -voimavaravalmennus ja Iloa kuvista -ryhmä ovat vain osa hankkeen aikana tuotetuista materiaaleista. Tutustu ja ota työkalut käyttöösi alla.

Mitä sinulle kuuluu? -kortit

Kortit ovat MIELI Suomen mielenterveys ry:n aiemmin tuottama materiaali, jota mitä sinulle kuuluu? -hanke on käyttänyt pohjana ja kehittänyt eteenpäin.

Tutustu kortteihin täältä.

Voit ladata kortit täältä.

Ressi veks! -voimavaravalmennus

Valmennus on toimintamalli stressinhallinnan, hyvinvoinnin ja työkyvyn tukemiseen. Valmennusmallia voidaan käyttää esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa, mielenterveystyössä tai opiskelijaterveydenhuollossa.

Tutustu valmennukseen täältä.

Ohjaajan oppaan voi ladata täältä kohdasta kuvaa ja jaa.

Iloa kuvista -ryhmä

Ryhmä on matalan kynnyksen hyvinvointia edistävää toimintaa, jossa hyödynnetään valokuvausta, kuvia, luonnossa liikkumista ja toiminnallisia menetelmiä.

Tutustu ryhmään täältä.

Ryhmän esittelyvideo (pdf) löytyy täältä.

 

Mitä sinulle kuuluu? – Siikajoki, välittämisen ja vuorovaikutuksen yhteisö -hanke oli kolmevuotinen hanke, jota hallinnoi Raahen seurakunta. Osatoteuttajina toimivat Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Centria-ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto.

 

Lisätietoja:

Anne Miettinen

anne.miettinen@diak.fi