Siirry sisältöön

Selvitys: korona lisäsi terveysalan opiskelijoiden huolta työnsä tulevaisuudesta

Diakin opiskelijoiden tekemän kyselyn mukaan koronapandemia vaikutti negatiivisesti opiskelijoiden ajatuksiin tulevaisuuden työstä. Kiitosta annettiin kuitenkin Diakin etäopintojen järjestelyistä ja korona-ajan viestinnästä.

Diakin terveysalan opiskelijat kartoittivat kyselyllä koronapandemian vaikutuksia Diakin opiskelijoiden arkeen ja ajatuksiin työstä. Kyselyyn vastasi yli 400 Diakin opiskelijaa, joista suurin osa (86 prosenttia) oli sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita.

Vastaajista lähes 60 prosenttia toi esille huolensa koronapandemian vaikutuksista opiskeluun ja työhön. Toisaalta lisääntynyt etätyö oli myös helpottanut opiskeluarkea, kertovat kyselyn tehneet Diakin terveydenhoitajaopiskelijat Charlotte Koponen, Jennika Koistinen ja Satu Koskiranta-Heino.

Alan palkkaus mietityttää 

Viidennes kaikista vastaajista oli osittain tai täysin samaa mieltä siitä, että pandemia on vaikuttanut ajatuksiin tulevasta työstä. Vastauksien mukaan osa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoista oli pohtinut jopa alanvaihtoa.

– Oli yllättävää, kuinka paljon koronapandemia oli vaikuttanut opiskelijoiden elämään ja ajatuksiin. Erityisesti epävarmuus sosiaali- ja terveysalan tulevaisuudesta ja työnkuvan muutoksista mietityttivät monia, sanoo Satu Koskiranta-Heino.

Moni toi esille myös huolen alan matalasta palkasta, joka ei vastaa työn henkistä ja fyysistä kuormittavuutta. Koskiranta-Heino peräänkuuluttaa muutosta koko alalle sosiaali- ja terveysalan tulevaisuuden turvaamiseksi.

– Yksin ammattikorkeakoulut tai opiskelijat eivät pysty tätä muutosta tekemään. Tarvitaan yhteinen tahtotila koko yhteiskunnalta sosiaali- ja terveysalan työolosuhteiden, palkan ja alan arvostuksen parantamiseksi.

Etäopiskelu helpottanut arkea 

Vaikka pandemia lisäsi huolta, myös positiivisia vaikutuksia koettiin. Enemmistö on kokenut etäopiskelun arkea helpottavana ja stressiä vähentävänä.

Opiskelijoista 75 prosenttia arvioi, että opinnot olivat edenneet suunnitellusti myös pandemia-aikana. Etäopetus koettiin onnistuneeksi ja yhteydet olivat toimineet hyvin.

– Etäopiskelun koettiin sujuvoittavan arkea. Opiskelijoiden mielestä Diak oli onnistunut etäopintojen järjestämisessä ja viestinnässä koronapandemian aikana. Joustavuus opintojen edistämisen suhteen sai kiitosta, summaa Charlotte Koponen. ​​​​

Kysely koronapandemian vaikutuksista opiskelijoiden arkeen 

  • Tarkoituksena oli selvittää poikkeusolojen vaikutusta opiskelijoiden arkeen, opiskeluun, työharjoitteluihin sekä työelämään.
  • Kyselyyn vastasi yhteensä 442 Diakin opiskelijaa, joista suurin osa (34 %) oli 18–25-vuotiaita.
  • Vastaajista 35 % oli terveysalan opiskelijoita, 51 % sosiaalialan opiskelijoita, 10 % tulkkauksen alan opiskelijoita sekä 4 % ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelijoita.
  • Vastanneista opiskelijoista 63 % opiskeli Helsingissä, 7 % Turussa, 10 % Oulussa, 10 % Pieksämäellä ja 10 % Porissa.
  • Kyselyaineisto kerättiin syksyllä 2020.