Opiskelijavaihdossa Utrechtin ammattikorkeakoulussa

Lähdin vaihto-opiskelemaan syyslukukaudeksi Hollantiin Utrechtin kaupunkiin, 20 minuutin junamatkan päähän pääkaupunki Amsterdamista. Utrechtissa asui n. 353 000 ihmistä vuonna 2019, ja se on Hollannin neljänneksi suurin kaupunki jonka värikäs ja pitkä historia alkaa jo keskiajalta. Utrechtissa sijaitsee Hollannin isoin yliopisto Utrecht University, ja se on yksi Hollannin suurimmista opiskelijakaupungeista 70 000 opiskelijallaan. Vaihto-opiskelijat eivät ole vieras asia Utrechtin asukkaille, ja kaupungissa vallitsee hyvin kansainvälinen ilmapiiri.

Hollantilaiset osaavat hyvin englantia joten sillä pärjää vaivatta, mutta hollanninkielisten yleisfraasien opettelusta ei ole haittaakaan. Utrechtissa on paljon nähtävää ja tekemistä: upeaa arkkitehtuuria, puistoja, historiallisia kohteita kuten keskiajalla rakennettu Dom Church ja runsaasti eri ravintolavaihtoehtoja. Yöelämä Utrechtissa on kiitettävän vilkasta, kaupungissa tuntuu riittävän vipinää arkipäivinäkin.

Asuinpaikkani sijaitsi vaihdon aikana Amsterdamissa, koska puolisoni lähti mukaani uusien työkuvioiden perässä. Aikaa etsittyämme sopivaa majoitusta Utrechtista totesimme asunnon löytyvän helpommin Amsterdamista. Kulkeminen junalla Hollannissa osoittautui todella käteväksi: yhteydet ovat sujuvat ja junia kulkee usein. Vietin paljon aikaa Utrechtissa, enkä kokenut välimatkaa Amsterdamiin liian pitkäksi.

OPINNOT/HARJOITTELU

Isäntäkoulunani toimi ammattikorkeakoulu Hogeschool Utrecht. HU:ssa opiskelee
50 000 opiskelijaa 61 eri koulutusohjelmassa. HU:n kampus Utrecht Science Park on juuri valmistunut vuonna 2018, ja siihen kuuluu 5 eri koulurakennusta, kirjasto, harrastus-ja ruokailumahdollisuuksia, kasvitieteellinen puutarha, sairaaloita ja asuinpaikkoja opiskelijoille sekä kampuksen henkilökunnalle. HU:n tilat olivat mielestäni vaikuttavat, ja tarjosivat erinomaiset puitteet opiskeluun. Utrecht Science Park on Hollannin suurin kampus, ja sen myös huomasi: alkuun ei ollut lainkaan tavatonta eksyä kampusalueella, ja karttaa sai lukea useampaan kertaan. Suunnistamista helpottamaan oli värvätty oppaita, ja karttoja jaettiin uusille opiskelijoille.

Opinnot alkoivat orientaatiopäivällä, jossa tutustutaan kouluun ja muihin opiskelijoihin. Opinto-ohjelmani nimi oli International Health studies, joka vastaa karkeasti Diakin orientaatiokurssia vaihtoon lähtijöille. Ryhmässäni oli kaksi muuta vaihto-opiskelijaa, ja loput olivat hollantilaisia vaihtoon lähtijöitä. Opintojakso koostuu yhdistetystä opinto-työharjoittelukokonaisuudesta, jossa opiskellaan 6 viikkoa, ollaan työharjoittelussa 10 viikkoa, ja lopuksi opiskellaan vielä 4 viikkoa. Vaihtoehtona on myös suorittaa 6 viikon opinnot ja 6-7 viikon työharjoittelu. Opinnot suoritetaan englanniksi. Opiskeluun kuului esitelmiä ja kirjallisia tehtäviä, sekä ryhmätöitä.

Opinnot koin sopivan haastaviksi mutta myös kiinnostaviksi, ja kielitaito kehittyy huimasti englanninkielisiä tehtäviä tehden. Opetus oli laadukasta ja opettajat motivoituneita. Työharjoitteluni suoritin jokseenkin pirstaleisesti kolmessa eri paikassa: kotihoidossa Utrechtissa, vanhusten hoitokodissa Goudan kaupungissa, sekä Science Parkin reunalla sijaitsevassa Utrechtin yliopistollisessa sairaalassa kolmella eri neurologisella osastolla. Hollannissa on tavallista, että toiset opiskelijat ohjaavat opiskelijoita, ja näin totesin itsekin olevan työharjoitteluissa. Suurin osa tapaamistani ihmisistä osasi sujuvaa englantia, joten koin pystyväni kommunikoimaan suhteellisen hyvin. Työharjoittelut olivat mielenkiintoisia ja tarjosivat uutta näkökulmaa ja vertailupohjaa Suomen terveydenhuoltoon.

Yhdeksi harjoitteluviikoista oli järjestetty 4 päivän matka Manchesteriin, jossa pääsimme muiden vaihto-opiskelijoiden ja hollantilaisten terveydenalan opiskelijoiden kanssa tutustumaan Salfordin yliopistoon. Salfordilaiset opiskelijat olivat järjestäneet tarkoin suunnitellun ohjelman, johon kuului kaupunkiin tutustumista, luentoja, hauskanpitoa englantilaiseen tyyliin (pubissa) sekä parhaan simulaatioharjoituspäivän, johon olen ikinä osallistunut. Sain elinikäisiä ystäviä, ja matka oli oikein onnistunut. Myös me vieraina esitimme omat luentomme Salfordin opiskelijoille, ja esitelmän pitäminen isolle joukkiolle englanniksi oli omiaan astumaan ulos mukavuusalueelta.

VAPAA-AIKA

Vapaa-aikanani tutustuin sekä Amsterdamin että Utrechtin kaupunkeihin. Aikaa kului kirpputoreilla, kahviloissa, ruokapaikkoissa, keikoilla, museoissa ja nähtävyyksien kiertelemisessä. Opiskelin hollantia ja osallistuin joogakurssille. Molemmissa kaupungeissa on vilkas yöelämä ja tekemistä jokaiselle vuoden päivälle. Koulussa toimii useampi opiskelijajärjestö ja ystäväohjelma Buddy go Dutch, joka tukee vaihto-opiskelijoita kanssakäymiseen paikallisten kanssa. Tekemistä riitti joka viikonlopulle, ja sujuvien junayhteyksien ansiosta tuli matkustettua useammassa kohteessa Hollannissa. Kävin Vlissingenissä, joka on yksi Euroopan suosituimmista surffauskaupungeista, Rotterdamissa jossa riitti nähtävää omanlaatuisen arkkitehtuurin ansiosta, sekä Den Haagissa joka on sekin yksi Hollannin suurimmista kaupungeista. Myös Goudan historiallinen vanhakaupunki on suosittu turistien kesken ja näkemisen arvoinen.

Jos aikaa ja tahtoa riittää, on Hollannista helppo matkustaa myös naapurimaihin Saksaan, Ranskaan ja Belgiaan. Mielestäni jokainen vierailemani kaupunki oli käymisen arvoinen ja omalla tavallaan charmikas. Ilma oli pitkälle syksyyn suhteellisen lämmin, joten ulkona tuli vietettyä paljon aikaa. Ostin pyörän, joka on elinehto Hollannissa. Sillä pääsee kulkemaan kätevästi paikasta toiseen, ja liikenne on järjestetty pyöräily-ystävälliseksi. Lento Hollantiin kestää 2 tuntia, joten myös vieraita Suomesta riitti useammalle viikonlopulle.

KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYT

Kuten aiemmin kerroin, asuin Amsterdamissa vaihdon aikana. Asumisen järjestäminen lukeutuu ehdottomasti haastavimmaksi osuudeksi minun vaihdostani. Vuokrat ovat Hollannissa isoissa kaupungeissa pilvissä, ja kansainvälisten opiskelijoiden ja työntekijöiden määrä lisää kilpailua asunnoista. Suosittelen aloittamaan asunnon etsimisen mahdollisimman aikaisin, ja olemaan hyvin joustava asutuksen suhteen. Hollannissa tuntuu olevan yleisempää asua kimppakämpässä kuin yksin, mikä tuli yllätyksenä. Hogeschool Utrecht tarjoaa rajoitetun määrän opiskelija-asuntoja, joita tulee hakea hyvissä ajoin määrättynä aikana. Lisätietoa tarjotaan koulun verkkosivulla. Itse käytin asunnonhakuun paikallista asuntovuokraussivustoa. Vuokrasin asunnon kalustettuna, joten kodintarvike-hankintoja ei tarvinnut juurikaan tehdä.

Julkinen liikenne on hollantilaisten ylpeys, eikä turhaan. Liikenne on sujuvaa ja järjestäytynyttä. Kulkeminen julkisilla on kuitenkin suhteellisen kallista, joten kannattaa hankkia henkilökohtainen bussikortti, joka lähetetään tilauksesta postitse. Pyörän hankkiminen on must:  se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Samalla pääsee kokemaan aitoa hollantilaista kulttuuria, kun istuu aikaisin aamulla koulumatkalla pyörän selässä limittäin 30 muun pyöräilijän kanssa odottaen valojen vaihtumista vihreäksi. Itse ostin pyörän käytettynä, joten liikkuminen paikasta toiseen tuli loppujen lopuksi edulliseksi.

Sain koulusta etukäteen sähköpostitse checklistin käytännön järjestelyistä, ja tukea oli saatavissa myös paikan päällä International Officesta. Tärkeintä saapuessa oli rekisteröityä 5 päivän sisällä kuntaan, joka on pakollista kaikille Hollannissa asuville. Samalla saa hollantilaisen henkilötunnuksen, jota tarvitaan myös esimerkiksi hollantilaisen pankkitilin avaamiseen. Suosittelen tätä myös vaikka muutaman kuukauden oleskelun aikana, koska monissa paikoissa toimii vain hollantilainen pankkikortti.

Sairastumisen varalta mukana on oltava eurooppalainen sairaanhoitokortti, ja otin myös laajemman matkavakuutuksen vaihdon ajalle. Hollannissa lääkäriin pääsee suhteellisen nopeasti, ja koululla on oma lääkärivastaanotto opiskelijoille.

VINKKEJÄ MUILLE OPISKELIJOILLE

Hollantilaiset ovat yleisesti ottaen avoimia, kohteliaita ja kielitaitoisia. Apua saa kysymällä, ja omalla positiivisella ja aloitekykyisellä asenteella pärjää pitkälle. Suomalaisten tapaan hollantilaiset tykkäävät pitää aikatauluista kiinni, ja kommunikointi on hyvin suorasukaista.

Vinkkini muille opiskelijoille on hankkia pyörä ja opetella hollanninkielellä tervehdykset ja kiittämiset. Näillä pääsee jo hyvin alkuun!

ARVOSANA VAIHTOKOKEMUKSELLE ULKOMAILLA

Annan vaihtokokemukselleni arvosanan 4/5. Hollanti on ihanan kompakti ja eläväinen maa, ja koin opintojen hyödyttäneen minua sairaanhoitajan työssä. Kielitaitoni ja sosiaalinen aloitekykyni parantui huimasti, ja tein runsaasti uusia tuttavuuksia. Huonona puolena oli kalliit ja haastavat vuokra-asuntomarkkinat sekä se, ettei opintojen kulusta tai työharjoittelupaikoista ollut juurikaan tietoa ennen paikan päälle saapumista, koska aikaisempia Diakin vaihtareita ei HU:ssa ennen ollut.