Opiskelijavaihdossa Trinity Collegessa Dublinissa

Yleiskuvaus

Dublin on asukasluvultaan n. 1,4 miljoonan ihmisen kaupunki. Ei liian pieni, mutta ei liian suuri kuten esimerkiksi Lontoo. Vaihtomme osui vuodenaikaan, jolloin satoi paljon. Marraskuu on sateisin kuukausi Dublinissa koko vuoden aikana. Ihmiset ovat ystävällisiä. Suomalaisena olen tottunut ihmisiin, jotka ovat hieman pidättyväisiä eivätkä turhaan puhu tuntemattomille. Dublinissa heti ensimmäisten viikkojen aikana sain huomata, miten ystävällisiä ihmiset ovat. Esimerkiksi bussiin istuessa oli täysin normaalia, että vieruskaveri alkaa puhumaan sinulle.

Dublinissa ei ole metroa. Linja-auto ja ratikka ovat ihmisten päämatkustus välineitä. Ruuhka-ajat ovat pahoja varsinkin keskustan alueella. Autoja on paljon ja jos satuit osumaan huonoon aikaan linja-autoon, joka oli menossa kotiin, saattoi bussissa joutua istumaan 45min. Matka yliopistolta kotiin oli n. 4km ja hyvään aikaan matkaan kului aikaa vain n. 15min. Pubi kulttuuri on voimakasta. Oli täysin normaalia nähdä työssäkäyviä ihmisiä kotimatkallaan pysähtyvän pubissa, juomassa ”yhdet” ja lähteä kotiin.

Asuminen Dublinissa on kallista. Sen vuoksi asuimme soluasunnossa yhdessä yhdeksän muun ihmisen kanssa. Siihen oli tottuminen vaihdon alkaessa. Ruoka oli Suomeen verrattuna hieman halvempaa.

Opinnot

Kävimme Trinityn yliopistoa, joka on yksi Euroopan suurimmista yliopistoista. Osallistuimme yhdessä paikallisten ensimmäisten vuosikurssilaisten kanssa kuurojen kulttuurin ja historian luennoille. Meillä oli kuuro professori, jolla oli paikalla tulkit, jotka käänsivät sen meille englanniksi. Emme voineet osallistua tulkkauksen tunneille, koska Dublinissa käytetään  ISL eli Irish sign language, joka on eri kuin Suomen. Osallistuimme myös monikielisyyden ja espanjan alkeiden luennoille. Luentoja oli joka viikko maanantaista keskiviikkoon. Torstai ja perjantain olivat vapaita.

Vapaa-aika

Koska luentoja ei ollut torstaihin eikä perjantaisin, vapaa-aikaakin oli riittävästi. Irlannin sisällä matkustamista tein paljon. N. 3h pääsee Dublinista länteen, missä oli paljon nähtävää. Pohjois-Irlannissa Belfastissa kävin myös. Belfast oli hieno kaupunki. Hauskaa oli se, että sinne oli n. 2h junamatka ja siinä välissä vaihtui rahayksikkökin euroista puntiin. Tein myös reissuja muihin Euroopan maihin niin Britteihin kuin Skotlantiinkin.

Vapaa-aikaani vietin myös kaupungilla nähden kavereita ja istumalla pubeissa. Koska meitä oli paljon samassa asunnossa, ei tylsää hetkeä tullut ja aina oli joku keittiössä tekemässä ruokaa tai koulutehtäviä. Heidän kanssaan vietin suurimman osan vapaa-ajastani. Vaihto meni nopeasti ja vaikka paljon ehdinkin kokemaan niin silti jäi vielä paikkoja käymättä. Tuntui, että aina oltiin suunnittelemassa seuraavaa reissua tai mietittiin, mitä on vielä näkemättä ja kokematta.

Käytännön järjestelyt

Dublin oli siis aika kallis kaupunki asumisen kannalta. Siksi ainoaksi majoitusvaihtoehdoksi meille jäi asuminen muiden ihmisten kanssa. Päädyimme siis n. 4km päähän koulusta. Meitä asui samassa asunnossa 11 ihmistä. Yhdessä huoneessa oli kolme ja muissa huoneissa kaksi ihmistä.

Kun olimme saaneet asunnon, muut asiat sujuivat oikeastaan omalla painollaan. Ainoa, mistä kärsin vaihdon aluksi oli kylmyys. Kun kysyin lämmityksestä, sain vastaukseksi; ”meillä on täällä vielä kesäkuukausi.” Ei ollut Suomalaiselle helppoa, kun joutui nukkumaan huppari ja pitkät housut jalassa. Lokakuun lopussa saimme kuitenkin lämmityksen asuntoon.

Koulussa käytännön järjestelyt olivat mielestäni erittäin vanhanaikaisia, kun ottaa huomioon sen, että Trinityssä opiskelee 17 000 ihmistä. Kaikki ilmoittautumiset kursseille tapahtuivat vanhanaikaisesti A4 paperille kirjoittaen. Sen jälkeen kaikkiin kursseihin piti saada allekirjoitus vastaavalta koordinaattorilta, minkä jälkeen lapun kanssa mentiin toimistoon, jossa leikkaa/liimaa tyylillä jokainen opiskelija ilmoitettiin kursseille. Jos halusit poistaa kurssin, piti sama kaava tehdä uudestaan. Oli ikävä Suomen tapaa ilmoittautua kursseille netissä.

Vaihdon aikana olin yhteydessä vuosikurssimme vastaavaan opettajaan, jolle kerroin kuulumia vaihdon aikana.

Vinkkejä muille opiskelijoille

Jos Dubliniin haluaa lähteä kannattaa mukaan pakata lämmintä vaatetta. Yleisestikin matkalaukun pakkaamista kannattaa miettiä. Mitä tarvitsee mukaan ja kuinka paljon. Oma matkalaukkuni mennessä oli jo kovin täynnä. Kannattaa miettiä mitä tarvitsee.

Kannattaa myös Suomesta ottaa jotain tuttua mukaan, jos koti-ikävä iskee. Itse otin suklaata ja ruisleipää mikä auttaa mihin tahansa.

Asuntoon kannattaa panostaa, koska olet siellä kuitenkin yli kolme kuukautta. Huonossa asunnossa ei ole kiva viettää vaihtoa.

Avoin mieli ja reippaus. Niillä pääsee todella pitkälle. Ja jos menee maahan, jossa puhutaan englantia, tärkeintä on heti alkaa reippaasti puhumaan sitä. Ei haittaa, vaikka tulee virheitä. Kaikki kuitenkin ymmärtää. Takaiskuja tulee, mutta kaikesta pääsee yli, jos on avoin mieli. Vaihdon alun kylmyys, suihkun huono paine ja kylmä vesi satunnaisesti olivat vaihdon huonoimmat puolet. Niistä pääsi yli, kun oli kaveri mukana, jonka kanssa puhua niistä. Soitto kotiin auttoi myös usein.

Kannattaa myös aktiivisesti osallistua yliopistojen järjestämiin illanistujaisiin ja ryhmäytymisiin. Sieltä saa kavereita ja vinkkejä muilta vaihto-oppilailta, jos ongelmia tulee.

Arvosana

Arvosanaksi annan yhdeksän. Kokonaisuudessaan vaihto oli onnistunut, sain paljon uusia kokemuksia ja opein myös itsestäni paljon. Miinuspisteitä tulee kylmyydestä ja yliopiston välillä hitaasta tavasta hoitaa asioita.

 

Muuta hyödyllistä

Aina on parempi lähteä vaihtoon, jos on kaveri mukana. Ei tarvitse yksin miettiä asioita ja pystyy myös ne positiiviset asiat jakamaan jonkun kanssa.