Siirry sisältöön

Uusi koulutus vahvistaa saamen kielen tulkkausosaamista

Uusi saamen kielen tulkkauskoulutus on käynnistynyt. Saamen tulkkauksen opiskelijat Unna-Maaria Pulska ja Minna Näkkäläjärvi kiittävät koulutusta hyvin suunnitelluksi.

Uusi saamen kielen tulkkauskoulutus on käynnistynyt yhteistyössä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen, Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Oulun Giellagas-instituutin yhteisponnistuksena. Kaikki 18 opiskelijaa osallistuivat koulutuksen avaustilaisuuteen Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen tiloissa Inarissa syyskuussa.

‒ Olo on luottavainen, koska koulutus vaikuttaa hyvin suunnitellulta. On myös mukavaa, että aloitimme tulkkausharjoitukset heti. Kynnys tulkkaamiseen on näin matalampi, opinnot aloittanut Unna-Maari Pulska sanoo.

Koulutuksen suunnittelussa on yhdistetty Diakin tulkkausalan osaamista sekä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ja Oulun ylipiston Giellagas-instituutin saamen kielten ja saamelaisalueen asiantuntemusta.

‒ Olemme yhdessä päässeet parempaan tulokseen, kuin mihin olisimme päässeet yksin. Yhteistyö on ollut erittäin antoisaa, tulkkauksen yliopettaja Gun-Viol Vik Diakista sanoo.

Koulutus vastaa tulkkipulaan

Saamen kielten tulkkaus -hankkeessa vastataan akuuttiin saamen kielten tulkkaustarpeeseen, pilotoidaan saamen kielten tulkkauskoulutuksen mallia sekä selvitetään etätulkkauksen keinoja ja etätulkkaukseen soveltuvia ohjelmia.

‒ Kurssi on tärkeä, koska saamen tulkeista on pulaa. On hyvä, että kaikki kolme saamen kieltä ovat edustettuina koulutuksessa, opiskelija Minna Näkkäläjärvi sanoo.

Saamen kielten tulkkaus -hankkeen tavoitteena on mm. kehittää tulkkauskoulutukseen osallistuneiden opiskelijoiden tulkkaustaitoja, vastata akuuttiin saamen kielten tulkkaustarpeeseen, pilotoida saamen kielten tulkkauskoulutuksen mallia ja selvittää etätulkkauksen keinoja sekä erilaisia etätulkkaukseen soveltuvia ohjelmia.

Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, Saamelaiskäräjät sekä Inarin, Enontekiön ja Utsjoen kunnat.

Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöihin hankkeen nettisivuilla: http://www.sogsakk.fi/fi/Hankkeet/Saamen-kielten-tulkkaus-–hanke

Kuva: Mari Vainikka