Työharjoittelussa Tansanian Ilembulassa (sosionomi-diakoni)

Suoritin HAR3 harjoitteluni Ilembulassa, Tansaniassa. Ilembulan sairaala sijaitsee Dar es Salaamista Mbeyaan kulkevan päätien varrella, noin 5km päässä päätieltä, 50km Njomben kaupungista, 150km Mbeyasta ja noin 800km etäisyydellä Dar Es Salaamista. Ilembula itsessään on hyvin pieni kylä.

Ilembulan luterilainen sairaala perustettiin 1950-luvulla ja se on edelleen alueen tärkein ja työllistävin työyhteisö. Sairaala kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon Tansaniassa (ELCT). Sairaalassa on noin 300 petipaikkaa, mutta vain puolet niistä on tällä hetkellä käytössä. Viime vuosina sairaala on keskittänyt toimintaansa erityisesti HIV/AIDS – potilaiden ja ennalta-ehkäisyn hoitoon (Janakkalan seurakunta, Suomen lähetysseura). Sairaalan yhteydessä on sairaanhoitaja sekä lääkärikoulu, ja sairaala toimii opetussairaalana.

Ilembulan sairaalan visio on olla kestävä terveydenhuoltojärjestelmä, jossa toimitaan Kristuksen myötätunnolla ja jolle on tunnusomaista oikeudenmukaisuus, kohtuuhintaisuus ja luonteen kunnioittaminen, mikä johtaa terveyteen, onnelliseen ja rauhalliseen yhteisöön.

Harjoittelu

Suoritin vaihdossa sosionomi-opintojen viimeisen harjoittelun, eli HAR3: työelämän kanssa tehtävä yhteistyö, kehittämistyö tai hanke-/ projektitoiminta.  Tein harjoittelussa kehittämistehtävän orpokotiin. Tarkoitus oli suorittaa puolet harjoittelusta Ilembulan sairaalalla ja puolet Inuka kuntoutuskeskuksessa. Kerkesin viettää 4viikkoa Ilembulan sairaalaan orpokodissa. Orpokodissa on 12 paikkaa 0-2 vuotiaille lapsille.

Päivät harjoittelussa ovat hyvin samankaltaisia. Aamut alkavat pienellä hartaushetkellä sairaalaan kappelissa, josta siirrytään aamupalaveriin. Tämän koin sosionomina hieman turhaksi, koska kaikki käsiteltävät asiat liittyivät sairaalan potilaisiin. Sen jälkeen käydään aamupalalla ja siirrytään työpisteisiin.

Orpokodissa päivät olivat samanlaisia. Kylpy, puhtaat vaatteet, leikkihetki, lounas, hieman leikkiä, päiväunet, leikkihetki, päivällinen, leikkiä ja nukkumaan. Yritin itse järjestää orpokodin lapsille edes jotain pientä erityistä päiviin, kuten ulkoilua tai musisointia.

Vapaa-aika

Meille oli tehty lukujärjestys koko vaihdon ajalle, joka sisälsi vapaa-ajan, ohjaukset, opiskeluajan sekä työajan. Vapaa-ajan vietto oli jokaisen itse määriteltävissä. Itse käytin vapaa-aikani lenkkeilyyn/urheiluun, auringonottoon tai kylillä kiertelyyn. Ilembula on pieni kylä, jonka kiertää hetkessä, mutta tuoreiden hedelmien ja limpparin osto oli lähes jokapäiväistä puuhaa. Kylästä pääsi myös paikallisilla busseilla ja dala-dalalla viereisiin kyliin, jotka olivat hieman isompia, kuten Makambako ja Njomben kaupunki. Aurinkoa pysti ottamaan majoituksemme takapihalla. Tosin iltaisin pelikortit oli kiva juttu, kun pimeällä ei voinut enää liikkua.

Käytännön järjestelyt

Järjestelyt lähtevät liikkeelle koulun kautta, mutta myös oma aktiivisuus on merkittävässä roolissa. Tansaniassa arvostetaan ja korostetaan erityisen paljon opiskelijan aktiivisuutta. Hommia ei ole, jos ei itse pyydä/kysy. Kannattaa olla sähköpostitse yhteydessä Ilembulan ohjaajaan (supervisor), häneltä saa vastaukset asioihin, jotka askarruttavat.

Varasin lennot reilu kuukausi ennen lähtöä ja ne maksoivat hieman alle 700e (menopaluu). Matkustin Qatarilla ja sitä voin suositella tuolle reittilennolle, sillä matka on pitkä. Lyhyimmillään se lennetään 14h 30min.

Viisumin voi hakea etukäteen suurlähetyöstä (lähin taitaa olla Tukholmassa) tai ottaa vasta Daren lentokentällä. Näin minä tein. Harjoittelun ajaksi pitää ottaa business-viisumi, mikä on voimassa 90päivää. Hinta oli 250 dollaria. Tähän kannattaa varata dollareita. Muuten lentokentältä voi vaihtaa euroja shillingeiksi. Lentokentältä pystyi myös ostamaan paikallisen liittymän. Suosittelen Voda Comia, toimii myös Ilembulassa.

Daressa olin iltapäivällä n. klo 16.30 paikallista aikaa. Tansaniassa kellonaika on UTC +3 eli Suomen kanssa sama-aika, kun eletään kesäaikaa. Vastassa lentokentällä oli Ilembulan yhteyshenkilön sisko, joka auttoi pääsemään turvallisesti lentokentältä hotellille. Suosittelen, että etenkin sinne saapuessa, olisi hyvä järjestää joku lentokentälle vastaan. Antaa itselle paljon turvallisemman olon. Hänen kauttaan sai sovittua myös seuraavalle päivälle saman taksikuskin.

ISO suositus on matkustaa Daresta Mbeyaan lentokoneella, ja pyytää Ilembulan yhteyshenkilöltä (usein Japhet) kyyditys Mbeyasta Ilembulaan. Näin matka taittuu turvallisemmin. Bussi matka Daresta voi kestää jopa 15h ja tieliikenneonnettomuudet ovat yleisiä.

Vinkkejä muille opiskelijoille

Afrikkalainen aikataulu ei ole mikään myytti, vaan todellinen asia. Heillä ei ole kiire eivätkä se ota stressiä, oikeastaan mistään. Kannattaa varautua tähän, ja koittaa myös nauttia siitä siellä. Myös äkilliset muutokset ovat yleisiä.

Kannattaa varautua, että vettä ja sähköä ei tule päivittäin. Lämmintä vettä ei myöskään ole tiedossa. Sää voi yllättää, ja sade on todella kova, kun se iskee.

Kannattaa varata illoille tekemistä, kuten pelikortit tai sudokuja tai kirjoja.

Lähde matkaan avoimin mielin, saat varmasti enemmän kuin osaat edes odottaa.