Työharjoittelussa sairaalassa Tansanian Ilembulassa (sairaanhoitaja)

Yleiskuvaus kohteesta

Tansania, Tansanian yhdistynyt tasavalta on maa Itä-Afrikassa. Tansanian rajanaapureita ovat Kenia, Uganda, Ruanda, Burundi, Kongon demokraattinen tasavalta, Sambia, Malawi ja Mosambik. Tansanian itä osa rajoittuu Intian valtamereen. Kilimanjaro on Afrikan korkein vuori ja se sijaitsee Koillis-Tansaniassa. Tansaniassa puhutaan yli 100 eri kieltä ja kansallinen kieli on Swahili.

Iringan alueella sijaitseva kaupunki. Ilembulan kylässä on pieni yhteisö, jonka keskuksena on Tansanian ev.lut. kirkon yksityinen sairaala ja oppilaitos.

Ihmiset asuvat hajautetusti kylän ympäristössä ja lähiseudulla. Suurin osa kyläläisistä on maanviljelyitä tai pienyrittäjä. Kylän lähiympäristö koostuu maissi- ja auringonkukkaviljelmistä. Ilembula on hyvin rauhallinen ja luonto on todella kaunis. Koimme liikkumisen turvalliseksi, pimeällä liikkumista Ilembulassa ei suositeltu, joten pimeällä välttelimme liikkumista.

Harjoittelu

Olin suorittamassa sairaanhoitajan asiantuntijuus ja eritystuen tarpeessa olevien hoitotyön harjoittelua. Koronatilanteen vuoksi vaihto-opiskelumme keskeytyi ja harjoittelumme jäi kesken. Tarkoituksena oli suorittaa harjoitteluita Ilembulan Lutherin sairaalassa, orpokodissa ja Inukan kuntoutuskeskuksessa.

Sairaalaharjoittelu oli jaettu niin, että olimme aina viikon yhdessä paikassa ja sitten siirryimme seuraavaan. Joskus kun joillakin osastoilla oli hiljaista, menimme loppupäiväksi orpokotiin. Pääsin tutustumaan, näkemään ja kokemaan asioita, joita suomessa harjoittelussa ei pääse kokemaan. Pääsin mm. seuraamaan keisarinleikkauksia, tutustumaan neuvolan toimintaan ja hiv potilaiden hoitoon. Lisäksi pääsimme palliatiivisenklinikan mukana käymään pienissä kylissä ja tutustumaan palliatiivisenklinikan toimintaan. Sairaalassa oli vähän potilaita ja paljon paikallisia hoitajaopiskelijoita ja se vaikutti siihen, että jotkut harjoittelupäivät olivat hiljaisia. Harjoittelu oli kokonaisuutena hyvin erilainen verrattuna Suomessa suoritettuihin harjoitteluihin ja se kasvatti henkisesti todella paljon.

Vapaa-aika

Ilembula on hyvin pieni ja hiljainen paikka. Saimme kuitenkin aikamme kulumaan oikein hyvin. Ilembulassa on todella hyvät ja kauniit lenkkeilymaisemat ja säät hellivät sen suhteen usein. Ehdimme kerran käydä ostosretkellä Makambakossa, jonne pääsee edullisesti ja turvallisesti paikallisbussilla. Makambakosta löytää helposti tuotteita, joita Ilembulasta ei löydä. Kaikki käytännönjärjestelyt sujuivat hyvin ja helposti sairaalan kautta. Sairaalalta saa hommattua helposti kyydityksen ja järjestelyapua jos haluaa tehdä joitakin viikonloppuretkiä.

Käytännön asiat

Ostimme lennot Helsingistä Dar Es salamiin ja Dar Es salaamista Mbyeaan.  Dar Es salaamin lentokentällä ostimme business-viisumit ja niiden saamisessa ei ollut mitään ongelmaa. Dar Es Salamiin saapuessa meillä oli kontaktihenkilö, joka oli meitä vastassa turvallisuussyistä. Hän auttoi meitä käytännön asioiden kanssa, esimerkiksi luotettavan taksin saamisessa.

Yövyimme yhden yön Dar Es salaamissa, jonka jälkeen lensimme Dar Es Salamista Mbeyan. Lento lähti myöhässä, muuten matka sujui hyvin. Matka kesti noin kaksi tuntia. Meidän koordinaattorimme Ilembulasta tuli meitä vastaan Mbeyan lentokentälle ja lähdimme sairaalan autolla Ilembulaan. Matkamme Dar Es salaamista Ilembulan sujui hyvin ja pääsimme turvallisesti perille. Ilembulassa meidät otettiin ystävällisesti vastaan ja pääsimme hyvin osaksi yhteisöä.

Vinkkejä muille opiskelijoille

Vaihtoon lähtiessä kehitysmaahan kannattaa huomioida mihin olet menossa ja muistaa, että kyseinen kohde todella on sitten kehitysmaa. Meille arkiset asiat saattavat olla siellä luksusta. Resurssit ja tietotaito vaikuttavat melkein kaikkeen kohteessa. Lähtöön kannattaa orientoitua ajoissa.

Kannattaa asioihin suhtautua avoimin mielin ja ottaa jokaisesta kokemuksesta hyöty irti.

 

ARVOSANA VAIHTOKOKEMUKSELLE ULKOMAILLA

 

Koronatilanteen vuoksi vaihtomme ei mennyt suunnitelmien mukaan, mutta kaikista huolimatta vaihto oli yksi elämäni parhaimpia kokemuksia. Käteen jäi paljon sellaista oppia, mitä suomessa ei olisi ollut mahdollista kokea. Pääsin läheltä tutustumaan tansanialaiseen kulttuuriin ja elämään ja sen verran kokemus vaikutti minuun, että tulen vielä palamaan sinne.

Suosittelen vaihtokokemusta ulkomailla lämpimästi kaikille, joita kiinnostaa kansainvälisyys. Vaihto kasvattaa henkisesti ja saa näkemään asiat erilaisesta näkökulmasta