Siirry sisältöön

Julkaisu: vakavasti sairastuneen työssäjaksaminen edellyttää varhaista kuntoutusta

Vakavasti sairastunut jää usein yksin ilman sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen tukea, vaikka varhainen kuntoutus olisi merkittävää työssäjaksamisen ja -pysymisen kannalta, ilmenee Suvi-Maaria Tepora-Niemen väitöstutkimuksesta.

Diakin julkaisemassa väitöskirjassa analysoidaan vakavasti sairastuneiden ja vammaisten henkilöiden toimijuutta suhteessa omaan sairauteen, työelämään ja kuntoutukseen. Tutkimuksessa haastateltiin samoja MS-tautiin nuorena sairastuneita henkilöitä vuosina 2012 ja uudelleen vuonna 2018.

Moni jää yksin kuntoutusprosessissa. Tepora-Niemen mukaan tämän kokemuksen taustalla ovat muun muassa vaihtuvat lääkärit ja vaikeus ottaa vastaan vakavaa sairausdiagnoosia. Tuen ulkopuolelle jääminen lykkää kuntoutusprosessin alkua ja luo epävarmuutta omien kykyjen riittävyydestä. Sen sijaan sairastuneiden tehtäväksi muodostuu omien asioiden ajaminen sosiaali- ja terveyspalvelujen sisällä.

Kuntoutukseen pääsy vaikutti myös siihen, miten haastatellut jaksoivat jatkaa työelämässä ja kehittää itseään.

– Työssä jaksamista tuki parhaiten työnantajien ja työyhteisön antama tuki, työnkuvan muutokset sairastumistilanteessa ja mahdollisuus osa-aikatyöhön sekä asianmukainen hoito ja kuntoutus, Tepora-Niemi summaa.

Väitös osoittaa, että vakavasti sairaat tai vammaiset henkilöt ovat koulutuksestaan ja sosiaalisesta taustastaan johtuen keskenään eriarvoisessa asemassa sekä työelämässä että sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Tepora-Niemen mukaan vakavasti sairaiden tukeen ja kuntoutukseen tulisi panostaa varhaisessa vaiheessa.

Väitöstilaisuus

Väitöstilaisuus järjestetään 29.8. kello 10 Porthania PII-salissa (Yliopistonkatu 3). Sali on osittain esteetön ja tapahtumassa on viittomakielinen tulkkaus. Väitöstä voi seurata myös etäyhteydellä osoitteessa: http://video.helsinki.fi/unitube/live-stream.html?room=l21

Julkaisutiedot

Tepora-Niemi, S.-M. (2020) Eriarvoisuus työelämässä ja kuntoutuksessa. Vakavasti sairastuneen ja vammaisen henkilön toimijuus elämänkulussa [Väitöskirja, Helsingin yliopisto]. Diak Tutkimus 4. Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-350-6

Julkaisu on luettavissa maksutta Theseuksessa.

Lisätietoja

Suvi-Maaria Tepora-Niemi, p. 040 729 3633, suvi-maaria.tepora-niemi@helsinki.fi