Siirry sisältöön

Opiskelijan toimeentulo poikkeusaikana

Diakin päivittyvän tiedotteen koronaviruksen aiheuttamista muutoksista opinnoissa ja harjoitteluissa löydät täältä. Korona-asioissa voit olla yhteydessä osoitteeseen korona@diak.fi. 

Koronaviruksen vuoksi monen opiskelijan toimeentulo voi heikentyä muun muassa lomautusten seurauksena. Ohessa tiiviisti tietoa opintotuesta, työttömyysturvasta ja Kelan korona-linjauksista.

  • Opintotuki

Kela on tiedottanut, että poikkeusolot otetaan huomioon opintojen edistymisen seurannassa ja tukiajassa. Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut poikkeustilan aikana riittävä. Selvitys opintojen edistymisestä on tehtävä, mutta koronaepidemia on hyväksyttävä syy opintojen hidastumiseen (oppilaitoksen todistuksella). Opintojen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää. Muista vaikutuksista Kela tiedottaa myöhemmin lisää. Opiskelijoiden on hyvä seurata Kelan tiedotusta.

  • Työttömyysturva

Hallitus on esittänyt määräaikaisia muutoksia palkansaajan ja yrittäjän työttömyysturvaan koronatilanteen vuoksi. Muutoksia ei ole vielä vahvistettu. Uudet ohjeet päivitetään Kelan nettisivulle.

Jos lomautus on alkanut 16.3.2020 tai sen jälkeen opiskelijat voivat saada työttömyysetuutta. Kyseessä on väliaikainen muutos, joka on voimassa 31.7.2020 asti. Työttömyysetuutta haetaan TE-palvelujen ja Kelan ohjeiden mukaisesti.