”Suomalaisten sosiaaliset haasteet yltävät Aurinkorannikolle asti”

Opiskelen sosionomiaa Diakissa. Pääsin työharjoitteluun Espanjan Aurinkorannikon seurakuntaan, jossa työtehtävät olivat monipuolisia ja sain yllättävän paljon vastuuta. Vapaa-aika meni rannalla loikoiluun ja itsestäni huolehtimiseen.

Aurinkorannikon seurakunta

Aurinkorannikon seurakunta on kohtaamispaikka kaikille Aurinkorannikolla oleskeleville ja asuville suomalaisille.  Aurinkorannikon seurakunta tekee laaja-alaisesti yhteistyötä Suomen kunniakonsulaatin, muiden Aurinkorannikolla toimivien suomalaisten järjestöjen ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa.

Sain harjoitteluni aikana paljon vastuuta

Harjoittelu Aurinkorannikon seurakunnalla oli monipuolista. Suomalaisten sosiaaliset haasteet yltävät Aurinkorannikolle asti. Aurinko ei sielläkään aina paista, eikä omien haasteiden jättäminen taakse koti-Suomeen ole aina se kaikista järkevin teko. Kuten Suomessakin, yksinäisyys, asunnottomuus, päihde- ja mielenterveyshäiriöt sekä lastensuojelun tarpeet näkyvät myös paratiisin arjessa. Suomesta pakoon lähteneet ihmiset ajattelevat usein rakentavansa Espanjassa uuden elämän, mutta ongelmat ja haasteet seuraavat heitä sinnekin. Espanjassa sosiaali- ja terveyspalveluiden tuen antaminen on kuitenkin usein rajallista, ja siksi seurakunta tekee Aurinkorannikolla paljon sosiaalityötä.

Harjoittelun aikana pääsin tutustumaan laajasti espanjalaiseen kulttuuriin ja sosiaalipalveluihin, mutta myös Espanjan nurjiin puoliin. Harjoitteluaikana toimin yleisenä sosiaaliohjajana vauvasta vaareille. Asiakaskuntani olivat haastavassa elämäntilanteessa olevat yksinäiset. Espanjan kielen osaamisen takia pääsin mukaan tilanteisiin, joista olisin Suomessa pystynyt vain haaveilemaan. Tein harjoitteluni aikana yhteistyötä useiden ammattilaisten kanssa. Moniammatillisuus toteutuukin mielestäni Espanjassa paremmin kuin Suomessa.

Espanjassa sain enemmän vastuuta kuin kuvittelin. Joskus sain vastuuta jopa niin paljon, että olin aivan hämmentynyt. Vapaaehtoisuus on Espanjassa arkipäivää. Sillä yritetään ilmeisesti paikata yhteiskunnan aukkoja. On ikävää, että ihmiset alkavat korjaamaan yhteiskuntaa perustamalla vapaaehtoisjäjestöjä, jolloin kaikenlaista hiipparia mahtuu mukaan. Siksi Espanjassa olikin hyvä olla tarkkana siitä, kenen kanssa teki yhteistyötä.

Vapaa-aika Espanjassa

Vapaa-aikani meni perheeni kanssa olemiseen ja rannalla loikoiluun. Raskaiden töiden jälkeen on hyvä muistaa huolehtia itsestään ja ottaa aikaa ihan vaan olemiseen. Harjoittelussa panostinkin itseeni  erityisen paljon. Jonkin verran Suomea alhaisemmat hinnat mahdollistivat ulkona syömisen, kauneuspalvelut ja shoppailun eri tavalla kuin Suomessa. Tutustuin muihin harjoittelijoihin, ja vietimme jonkin verran aikaa yhdessä. Lasteni vuoksi elämäntilanteeni oli kuitenkin erilainen kuin muiden harjoittelijoiden, mikä hieman vähensi yhteistä ajanviettoa.

Käytännön järjestelyt

Järjestelyt aloitin perheellisenä hyvissä ajoin ennen harjoittelua. Aloitin säästämisen, kun harjoittelu oli vasta ajatuksena takaraivossani. Säästin rahaa kesätöistä myös lasteni koulumaksuihin ja Suomen asunnon ylläpitämiseen, sillä asunto oli tyhjillään harjoitteluni ajan. Ajatus tuntui turvalliselta, vaikka ei ollutkaan kaikista edullisin. Mietin, että jos meille tapahtuisi jotakin Espanjassa, niin meillä olisi Suomessa paikka johon tulla.

Halusin luoda meille kaikille unohtumattoman kokemuksen, ja siksi panostin siihen paljon. Lasten kouluihin ilmoittautuminen oli ajankohtaista noin kuusi kuukautta ennen lähtöä. Lentoliput ostin hyvissä ajoin, kun saimme ne vielä edullisesti. Hyvän, edullisen ja järkevän asunnon etsiminen tuotti muutaman harmaan hiuksen, mutta ajan kanssa sellainenkin löytyi. Asuntotarjonta Aurinkorannikolla on hyvä, mutta niin on kävijämääräkin. Siksi kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä.

Meillä oli voimassaolevat matkustusasiakirjat ja vakuutukset, joten siihen ei mennyt aikaa. Huolehdin myös rokotuksista ja hammaslääkäreistä ennakkoon, ettei Espanjassa tulisi yllätyksiä. Pidin koko vaihtoprosessin ajan mielessä, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja se ajattelutapa olikin toimiva. Kaikki meni paremmin kuin osasin edes kuvitella. Koulun suhteen kävin suunnitelmat läpi opinto-ohjaajan kanssa, ja sainkin ajoitettua joitakin opintojani harjoittelun väliin.

Vinkkejä muille opiskelijoille

 • Ole huolellinen käytännön asioissa
 • Opettele espanjaa: saat harjoittelusta enemmän irti kielitaitoisena
 • Tutki kohdemaasi historiaa ja nykyaikaa ennakkoon
 • Suunnittele matkaa rauhassa
 • Säästä rahaa pahan päivän varalle
 • Huolehdi terveydestä ennakkoon niin hyvin kuin pystyt
 • Nauti kaikista uusista kokemuksista
 • Anna aikaa itsellesi
 • Ole rohkea ja oma itsesi
 • Luota itseesi. Älä stressaa liikaa
 • Unohda Suomen mentaliteetti
 • Sopeudu paikalliseen kulttuuriin ja käytäntöihin

Lähteet

http://www.aurinkorannikonseurakunta.fi/info-ja-asiointi

http://www.finlandia.es/Public/Default.aspx

Palaa takaisin Vaihtokokemuksia -sivulle