”Costa Blancan skandinaavinen koulu oli aivan ihana”

Olin vaihdossa syksyllä 2018 Espanjassa, Torreviejassa. Harjoittelupaikkani oli Costa Blancan skandinaavinen koulu. Suoritin siellä neljännen vuoteni opintoja viittomakielen ja tulkkauksen linjalta. Valmistun keväällä puhevammaisten tulkiksi. Vaihto Espanjassa oli unohtumaton kokemus!

Torreviejassa ihmiset olivat ystävällisiä

Olin harjoittelussa Espanjassa, Torrevieja -nimisessä kaupungissa. Torrevieja sijaitsee Espanjan eteläosassa, ja lensin sinne Helsingistä neljässä ja puolessa tunnissa. Lensin ensin Alicanteen, ja matkustin linja-autolla Torreviejaan, joka oli aivan ihana pieni kaupunki!

Torreviejassa oli turvallista liikkua, enkä kertaakaan kokenut pelkoa. Ihmiset olivat ystävällisiä, ja apua sai kun sitä uskalsi pyytää. Kaupunki on tunnettu ilmastostaan ja suurista suolavuoristaan. Kävin katsomassa suolavuoria, sillä ne ovat tosiaan kaupungin ainoa iso nähtävyys. Paikka oli hieno, mutta ei kovin ihmeellinen.

Costa Blancan skandinaavinen koulu

Suoritin harjoitteluni Costa Blancan skandinaavisessa koulussa. Paikka oli aivan ihana! Kyseessä on siis peruskoulu, jossa on oppilaina ja henkilökunnassa suomalaisia, ruotsalaisia ja toisinaan norjalaisia. Minun harjoitteluaikanani koulun ihmisistä kaksi kolmasosaa oli ruotsalaisia ja loput suomalaisia. Henkilökuntaan kuului parisenkymmentä ihmistä, joista lähes kaikki olivat naisia.

Harjoittelussa minulla oli ohjattavanani oma luokka, jonka kanssa vietin suurimman osan päivää. Luokkani oli ykkös-, kakkos- ja kolmasluokkalaisista koostuva yhdysluokka. Koululla oli myös esikouluikäisiä sekä suomenkielisellä puolella luokat neljännestä kuudenteen. Ruotsinkieliseltä puolelta löytyi samat ryhmät, mutta eniten vietin aikaa suomalaisten kanssa. Tutustuin ja juttelin mielelläni myös henkilökunnan kanssa, kielestä riippumatta.

Vapaa-aika Torreviejassa

Vapaa-ajallani kiersin keskustan putiikkeja ja rantaa. Tuntuihan se suomalaiselle hienolta kulkea syyskuussa +27 asteen lämmössä. Vielä oudommalta tuntui kulkea t-paidassa vielä joulukuussa.

Kävin jonkin verran myös ravintoloissa. Ympäristöön tutustuminen onnistui linja-autolla tai vuokraamalla auton. Vietin paljon aikaa myös koulun opettajien kanssa. Oli mukavaa kuulua osaksi ryhmää. Koin, että sain olla muutakin kuin vain harjoittelija. Tuntui kuin olisimme olleet perhettä.

Kävimme myös Barcelonassa laajentamassa reviiriämme. Olin onnellinen, etten viettänyt siellä harjoitteluani. Barcelona oli hieno paikka, ja haluaisin mennä uudestaan. Se oli kuitenkin aivan liian iso ja turvaton, jotta olisin halunnut viettää siellä kolmea kuukautta. Kaupungissa on ihmisiä saman verran kuin Suomessa yhteensä, apua! Kaupungissa on kuitenkin hienoa arkkitehtuuria ja ihania maisemia, eli iso plussa sille paikalle!

Käytännön järjestelyt

Käytännön järjestelyistä etukäteen tehtäviä olivat lentolippujen varaus ja asunnon hankkiminen Airbnb:n kautta. Matkan varrella täytettiin tietenkin kasa harjoittelusopimuksia ja loppuraportteja. Käytännön järjestelyt sujuivat hyvin. Sain apua opiskelukavereilta tai koulun ihmisiltä aina, kun tarvitsin apua.

Vinkkejä muille lähtijöille

Vinkkinä muile opiskelijoille: ehkä klisee, mutta lähtekää ihmeessä vaihtoon! Siitä jäävää muistoa ei voita mikään! Palasin reissustani hiljattain, ja ystävieni kysellessä kokemuksistani olen ollut hyvin niukkasanainen. Vielä on vaikeaa jäsentää koko syksyä, kaikkia muistoja ja yli kahta tuhatta kuvaa puhelimessani!

Aloitin seurustelun ennen reissuun lähtemistä, ja pelkäsin miten meille kävisi. Kestäisikö rakkaus, vai lähtisimmekö eri suuntiin? Samaan suuntaan kuljetaan kuitenkin edelleen, ja kumppanini on iloinen, kun haaveeni toteutui. Eläkää siis itseänne varten!

Arvosanaksi vaihtokokemukselle antaisin 9/10. Koskaan ei voi olla täydellistä. Aina voi löytää jotain, mikä olisi pitänyt tehdä toisin tai jättää tekemättä. Tällaista kokemusta ei kuitenkaan voi saada mistään muualta, eikä sitä voi laskea rahassa. Irtiotto omasta tutusta ja turvallisesta elämästä on parasta mitä voi tehdä edes hetkellisesti. Iso ja lämmin suositus tälle kaikelle!

Palaa takaisin Vaihtokokemuksia -sivulle