Satumaailma saavutettavaksi – viitottu ja kuvitettu viikonloppu Muumimaailmassa

Kaksi lasta ja Muumimaailman satuhahmo vilkuttavat.
Muumimaailma ja Diakonia-ammattikorkeakoulun tulkkauksen opiskelijat järjestävät yhteistyössä Viitotun ja kuvitetun viikonlopun Naantalin Muumimaailmassa 10.–11.8. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda satumaailma lähemmäksi lapsia, jotka kommunikoivat viittomakielellä, viitotulla puheella tai jollakin puhetta tukevalla tai korvaavalla menetelmällä.

Viitotun ja kuvitetun viikonlopun aikana lähes kaikissa Muumimaailman ohjelmanumeroissa on mukana jokin saavutettavuutta lisäävä keino, kuten viittomakieli, viitottu puhe tai puhetta tukevat ja korvaavat kommunikaatiomenetelmät, kuten kuvat ja tukiviittomat.

Viittomakieli on kuurojen henkilöiden äidinkieli, jossa on oma kielioppinsa ja sanastonsa. Viitottu puhe puolestaan noudattaa suomen kielen sanajärjestystä. Sen käyttäjiä voivat olla huonokuuloiset, kuuroutuneet, kuurosokeat tai sisäkorvaistutetta käyttävät henkilöt.

Tukiviittomia ja kuvia käytetään puheen tukena tai korvaavana menetelmänä henkilöille, joilla on puhevamma tai muu kielellinen erityisvaikeus tai tarve saada tukea kommunikaatiolle.

Tapahtuma järjestetty jo useana vuonna

Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2005 Diakin tulkkauksen lehtorin Ulla Niittyinperän aloitteesta. Silloin opiskelijat tulkkasivat Muumimaailmassa esitetyn lastennäytelmän ja tekivät aiheesta opinnäytetyön.

Tapahtuma järjestettiin myös kolmena seuraavana vuonna, ja muutaman vuoden tauon jälkeen vuodesta 2014 alkaen se on järjestetty vuosittain.

– Muumimaailma tarjoaa oppimisympäristön, johon kieltenvälisen tulkkauksen opiskelijat tuottavat viittomakielen sekä viitotun puheen tulkkauksen ja kielensisäisen tulkkauksen opiskelijat kuvakommunikaatiotulkkauksen, Ulla Niittyinperä toteaa.

Myös Muumimaailmassa ollaan iloisia yhteistyön jatkumisesta.

– Opiskelijat ovat tehneet hyvää työtä, ja yhteistyö on sujunut hyvin, Muumimaailman markkinointijohtaja Ann-Karin Koskinen kertoo.

– Tapahtumat ovat olleet erittäin onnistuneita, ja näin pystymme omalta osaltamme tekemään Muumeja saavutettavammiksi.

Muumimaailma on avoinna Viitotun ja kuvitetun viikonlopun aikana 10.–11.8. klo 10–18. Tulkkausta tai vaihtoehtoisia kommunikaatiomenetelmiä käyttävän lapsen saattajalla on ilmainen sisäänpääsy Muumimaailmaan tapahtuman aikana.

Viitotun ja kuvitetun viikonlopun ohjelma on esitelty tarkemmin Diakin tapahtumakalenterissa. Lisätietoa Muumimaailmasta löytyy Muumimaailman verkkosivuilta.

Lisätietoja:
lehtori Ulla Niittyinperä
045 6785 522, ulla.niittyinpera@diak.fi