Diak SuomiAreenalla: Köyhä, nuori ja kipeä

Diak osallistuu tulevana kesänä Suomen suurimpaan yhteiskunnalliseen keskustelutapahtumaan SuomiAreenaan Porissa. Tapahtuma on viisipäiväinen, ja Diak valtaa 17.7. klo 16–17 Porin kaupungintalon pihan (Hallituskatu 12). Keskustelun teemana on köyhä, nuori ja kipeä.

Tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden johdolla. Tilaisuutta voi seurata myös live-lähetyksenä netissä (linkki julkaistaan myöhemmin) sekä tallenteena tilaisuuden jälkeen MTV:n Katsomossa.

Huono-osaisuudesta voi selviytyä

Suomessa arvioidaan olevan 68 000 syrjäytynyttä nuorta. Syrjäytyneelle nuorelle, joka ei esimerkiksi ole suorittanut toisen asteen tutkintoa 25 ikävuoteen mennessä, työllistyminen on vaikeaa ja tulevaisuuden näkymät ovat heikot. Tutkimusten mukaan huono-osaisuus periytyy, jolloin syrjään jääminen voi alkaa jo varhaisesta lapsuudesta. Toisaalta huono-osaisuuden ei tarvitse olla koko elämän kestävä tuomio, vaan siitä voi myös selviytyä.

Jokaisella lapsella ja nuorella tulisi olla yhdenvertainen mahdollisuus hyvään elämään. Miten huono-osaisuuden kierteestä pääsee pois? Mitkä tekijät aiheuttavat syrjäytymistä? Mitkä palvelut ja tukitoimet toimivat tehokkaimmin syrjäytymisen ehkäisemisessä? Miten yhteiskunnan tulisi puuttua syrjäytymisen alueellisiin eroihin? Miten osallisuutta voidaan lisätä ja nuoria saada ehkäisevien palveluiden piiriin?

Keskustelijoina:

  • arkkipiispa Tapio Luoma
  • Satu Sutelainen, verkkokriisityön päällikkö, Suomen mielenterveysseura
  • Sakari Kainulainen, köyhyystutkija, Diak
  • Elli Aaltonen, pääjohtaja, Kela
  • kokemusasiantuntijoina Diakin opiskelijat Taija ja Jenny.

Keskustelun juontajana toimii Kari Kanala, kirkkoherra Paavalin seurakunnasta Helsingistä.