”Suoritin harjoitteluni ihanteellisessa päiväkodissa”

Tanska on hyvin suomenkaltainen maa. Se on Pohjoismaihin kuuluva pieni maa, jossa usein sanotaan asuvan maailman onnellisimpia ihmisiä. Tanska on hyggen synnyinmaa, mikä näkyy joka kulmalla. Yksikään koti, kahvila, ravintola tai työpaikka ei ole vailla hyggeä.

Kööpenhaminassa on pienen kylän tuntua

Kööpenhamina on Tanskan pääkaupunki ja tärkeä kauppakaupunki, mutta Kööpenhaminassa ei silti ole suuren kaupungin tuntua. Vanhat talot, pienet kujat ja historia näkyy ja tuntuu joka puolella.

Kööpenhaminassa parasta on se, että mikään ei ole kaukana, vaan isossa kaupungissa on pienen kylän tuntua. Kävellen pääsee helposti paikasta toiseen, ja pyörällä pääse helposti kaupungin laidalta keskustaan. Pyöräily onkin jokaisen kööpenhaminalaisen kulkutapa, vaikka julkinen liikenne toimiikin hyvin.

Ystävälliset ihmiset ja lämmin tunnelma tekevät kaupungista ihastuttavan vaihtokohteen. Kaupunki on kallis, mutta uskon sen antavan vastinetta rahoille. Tanskan kieli on haaste monelle, joten kannattaa suosiolla unohtaa kaikki, mitä osaa ruotsin kielestä ja opetella kaikki alusta.

”Loppuajasta en kokenut kielimuuria ongelmaksi”

Suoritin Kööpenhaminassa päiväkotiharjoittelun. Työskentelin hieman valtavirrasta poikkeavassa päiväkodissa, joka oli kuitenkin julkisen sektorin päiväkoti. Työskentelin 3-5 vuotiaiden lasten kanssa. Aluksi hain englanninkieliseen päiväkotiin, mutta tanskalainen yhteistyökoulu ei saanut minulle paikkaa. Päiväkoti jossa työskentelin, oli siis täysin tanskankielinen.

Aikuiset puhuvat Tanskassa hyvää englantia, joten kommunikaatio aikuisten kanssa ei ollut hankalaa. Päiväkodin työntekijöillä meni aikaa tottua puhumaan englantia spontaanisti, mikä oli minullekin aluksi hankalaa. Kolmen kielen välissä pyöriminen oli haastavaa ja kuluttavaa.

Lasten kanssa työskentely oli alkuun erittäin epämukavaa, koska yhteistä kieltä ei meinannut löytyä. Lopulta työskentely alkoi kuitenkin sujumaan, ja kielimuurista huolimatta pääsimme lasten kanssa yhteisymmärrykseen. Loppuajasta en kokenut kielimuuria ongelmaksi. Ymmärsin, että kielimuuri pitää hyväksyä ja pyrkiä vain saamaan itsensä ymmärretyksi. Kun en tavoitellut täydellistä lausumista tai kielioppia, pystyin oppimaan paremmin tanskaa työskennellessä.

Harjoittelu kesti virallisesti kolme kuukautta, mutta suoritin hieman lisäpäiviä erilaisten retkien ja tapahtumien takia, mikä sopi päiväkodille mainiosti. Kaiken kaikkiaan sain suorittaa harjoitteluni ihanteellisessa päiväkodissa, kannustavien työkavereiden ja joustavien lasten kanssa.

Koen oppineeni erityisesti sellaista, mitä en olisi tavoittanut suomalaisessa päiväkodissa. Vaikka kielimuuri oli osittain ongelma, se myös pakotti minut kuulemaan ja näkemään enemmän kuin normaalisti.

”Oli mukava kestitä viikonloppuisin vieraita”

Tanskalainen yhteistyökoulu UCC yhdisti kolme vaihto-opiskelijaa, jotka suorittivat maassa yhtä aikaa päiväkotiharjoittelua. Se oli erittäin mukava yllätys ja hyödytti alkuaikoina, kun muita tuttuja Tanskassa ei ollut. Kävimme yhdessä koulun tapahtumissa tutustumassa muihin vaihto-opiskelijoihin, mutta huomasimme pian, että harjoittelun suorittaminen Tanskassa ei ole yleistä. Olimme myös erilaisia, sillä monet tutustuivat koulussa, mutta me olimme hieman syrjässä siitä. Se toi meidät kuitenkin paljon lähemmäs toisiamme ja pidimme tiiviisti yhteyttä harjoittelun sujumisesta.

Muutaman viikon jälkeen Kööpenhaminaan saapui kaksi opiskelijaa Diakista. Tutustuimme jo keväällä koululla, ja nyt tapasimme Kööpenhaminan nähtävyyksillä lähes joka viikonloppu. Valitettavasti heidän harjoittelunsa oli paljon lyhyempi kuin minulla, joten jäin vielä Tanskaan heidän lähdettyään takaisin Suomeen.

Vapaa-aika oli vaihdossa erittäin arkista. Työpäivän jälkeen jaksoin harvoin tehdä muuta kuin olla kotona. Kielikylpy ja lasten kanssa työskentely vaati voimia. Viikonloppuisin kuitenkin pyrin aina lähtemään uusiin kaupunginosiin tai näkemään jotain uutta. Monet museot ja patsaat tuli nähtyä kierroksella.

Opiskelijabudjetilla on vaikea harrastaa tai kiertää ulkona syömässä, mikä on paikallisten suosima tapa viettää vapaa-aikaa. Tein mielelläni kotona ruokaa ja pyysin tuttavia syömään. Asuntoni oli sen verran suuri ja viihtyisä, että oli mukava kestitä viikonloppuisin vieraita.

Käytännön järjestelyt

Käytännön järjestelyt ennen saapumista Kööpenhaminaan olivat tuskaisat. Asunnon etsiminen oli työlästä, sillä asuntopula Kööpenhaminassa on paha. Onneksi löysin kuitenkin koulun kautta yksityisen vuokranantajan ja sain katon pään päälle. Halpaa Kööpenhaminassa asuminen ei ole, mutta hyvällä rahankäyttösuunnittelulla pystyy nauttimaan mieluisasta asunnosta. Onneksi lentoliput Tanskaan ja takaisin olivat edulliset. Matka ei ole pitkä, ja Pohjoismaiden välinen lentoliikenne on vilkasta.

Pohjoismaasta tulleena pääsin helpolla lupa-asioissa, terveydenhuollon turvaamisessa ja muissa turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Suomalainen saa samaa terveydenhuoltoa kuin tanskalainen, ja se on ilmaista. Tämä on erittäin iso bonus! Koska olin Tanskassa pidempään kuin 90 päivää, hankin CPR koodin, joka vastaa suomalaista sosiaaliturvatunnusta. Suomalainen ei välttämättä sitä tarvitse, mutta se helpottaa huomattavasti, kun tarvitsee ajan omalle lääkärille flunssakautena. Koodin saa International Housesta, mutta hakemus kannattaa lähettää hyvissä ajoin. Kun hakemus on käsitelty, ei tarvitse kuin mennä ja hakea koodi.

Kun valitsin Tanskan kohdemaaksi, säästyin myös monilta rokotuksilta. Tanskassa rokotusohjelma on sama kuin Suomessa. Jouduin ottamaan ainoastaan vesirokkorokotteen, sillä en ollut sairastanut sitä lapsena.

Ensimmäinen havainto Tanskan arjesta oli se, että kaikki on kalliimpaa kuin Suomessa.

Kööpenhamina on tunnettu polkupyöristään ja pyöräilijöistä. Kämppikselläni oli lainata minulle pyörää, mutta jouduin kieltäytymään, sillä liikenne on Tanskassa hyvin armotonta enkä kokenut liikkumista pyörällä mieluisaksi. Lisäksi pääsin bussilla mukavasti työpaikalleni 15 minuutissa.

Yleisesti ottaen pyörä on Kööpenhaminassa nopein ja halvin tapa liikkua. Julkinen liikenne on ylettömän kallista, ja se ehkä pakottaakin monet liikkumaan pyörällä. Kämppikseni auttoi minua hankkimaan sovelluksen, jolla sain hieman edullisempia bussilippuja. Lopulta kuitenkin hankin kuukausikortin, jonka avulla sain matkustaa vapaasti Kööpenhaminan keskustassa.

Hankalin käytännön asia oli kuitenkin eri valuutta. Rahan arvon muuttamisen ja valuuttalaskurin käyttämisen takia väsyi jo vihannesosastolla ruokaostosten tekemiseen. Loppua kohti sekin tietenkin helpottui. Valuutta aiheutti myös päänvaivaa vuokranmaksussa, sillä mobilepay ei toiminut suomalaisella tilillä Tanskassa. Kaikki tämä aiheutti joissain määrin ylimääräisiä kustannuksia. Kaikesta kuitenkin selvisi pitkän pinnan ja mahtavan kämppiksen avulla.

Vinkkejä muille opiskelijoille

  • Kannattaa pitää säästötilillä hieman ylimääräistä.
  •  Asunnon alivuokraaminen Suomessa on järkevää.
  • Anna itsellesi aikaa tottua maahan. Voi kestää pari kuukautta, ennen kuin koti alkaa tuntua kodilta ja ihmiset tuttavallisilta.
  • Kannattaa pelata varman päälle, ja hoitaa ”viralliset” asiat tarkasti kuntoon.
  • Älä luota siihen, että pärjäät ruotsilla Tanskassa.
  • Tanskassa kaikki on kallista ja elintaso korkea. Kun saapuu Suomesta, tajuaa, että maksaa pari prosenttia enemmän kaikesta, varsinkin asunnosta.
  • Liity ehdottomasti Facebookin Suomitytöt Köpiksessä –ryhmään. Sieltä saa neuvoja ja apua tarvittaessa!

Palaa takaisin Vaihtokokemuksia -sivulle