”Oli hienoa tutustua Espanjan kulttuuriin ja tapoihin”

Opiskelen sosionomi, kirkon nuorisotyötä Diakissa, ja suoritin harjoitteluni Espanjassa Torreviejassa. Paikallinen Skandinaavinen koulu panosti etenkin lasten hyvinvointiin. Annan vaihtokokemukselle täydet pisteet!

Costa Blancan Skandinaavinen koulu

Costa Blancan Skandinaavinen koulu sijaitsee Espanjan rannikolla Torreviejan kaupungin läheisyydessä Orihuela Costalla. Ympärillä on suolajärviä ja kymmenien kilometrien päässä vuoristoa. Alue on turistien suosiossa, ja sinne rakennetaan kovasti uudisrakennuksia.

Koulussa työskentelee ruotsalaisia ja suomalaisia työntekijöitä. Työkielenä oli pääsääntöisesti suomi, mutta tarvitsin myös englantia ja vähän ruotsia. Koulussa oli kaksi kokoaikaista suomalaista luokkaa ja yksi väliaikainen luokka. Ruotsalaisia luokkia oli ainakin kuusi. Lisäksi koulussa oli yhteinen varhaiskasvatusryhmä, jossa oli kuusi suomalaista ja kuudesta yhdeksään ruotsalaista.

Lähellä on hyvä ostospaikka La Zenia, ja muutenkin kauppoja löytyy lyhyenkin matkan päästä.

Skandinaavisessa koulussa edistetään lasten hyvinvointia

Suoritin kansainvälisessä vaihdossa kirkon varhaiskasvatuksen opintoihin kuuluvan pedagogisen harjoittelun. Olin suurimmaksi osaksi varhaiskasvatuksen ryhmässä ja esikouluryhmässä, mutta olin satunnaisilla tunneilla myös 1-3 vuosiluokkien ja 4-6 vuosiluokkien ryhmässä.

Henkilökohtaiset tavoitteet oli helppo asettaa, ja niiden saavuttamista tuettiin hyvin kouluympäristössä. Suoritin harjoittelun suomen kielellä, mutta käytin jonkin verran myös englannin ja ruotsin kieltä, joista varsinkin englantia olen rohkaistunut puhumaan enemmänkin.

Suoritin harjoittelun syksyllä, ja aloittaessani ryhmät olivat jo alkaneet muotoutua. Minut ja kaksi muuta opiskelijaa otettiin hyvin innokkaasti vastaan. Yksi luokka aloitti aloitti koulun vasta lokakuun aikana, kun paikkakunnalle tuli paljon oppilaita kuukauden tai parin ”loman” viettoon. Varhaiskasvatusryhmässä oli koko syksyn kolme esikoululaista ja vaihteleva määrä 3-5 vuotiaita.

Aloitimme lokakuussa tunneprojektin, jossa kävimme tunteita läpi erilaisten satujen ja voimavarakorttien avulla. Marraskuussa suunnittelimme lasten kanssa yhdessä joulukalenterin, jonka tekeminen aloitettiin marraskuun toiseksi viimeisellä viikolla. Marraskuun lopussa aloitimme myös mindfullness-tuokiot esikoululaisten ja eka- ja tokaluokkalaisten kanssa.

Skandinaavisen koulun yksi periaate on hyvinvoinnin edistäminen. Mindfullnes-tuokiot edistävät lasten henkistä hyvinvointia, rauhoittumisen taitoja, tunteiden kokemista ja kohtaamista sekä itsensä tutkiskelua ja kohtaamista lempeydellä ja armollisuudella.

Vapaa-aika kului uimassa ja läheisessä ostoskeskuksessa

Alussa tein paljon koulutehtäviä, jotta sain kursseja suoritettua. Uimassa tuli käytyä ensin joka ilta altaalla, ja sen sulkeuduttua talvikaudeksi, muutaman kerran meressä. Lisäksi lenkkeilin lähes joka päivä. Tutustuin lähiympäristöön kävellen tai paikallisbussilla. Lisäksi vuokrasin yhdeksi viikoksi auton, jolla kiertelin Alicanten ja Murcian maakuntia.

Tutustuin koulun opettajiin, ja vietin jonkin verran heidän kanssaan aikaa. Suosittua vapaa-ajan tekemistä oli myös kiertely kaupoissa tai läheisessä ostoskeskuksessa La Zeniassa.

Minulla ei käynyt vieraita, mutta vietin jonkin verran aikaa kämppisteni vieraiden kanssa, ja tutustuimme yhdessä alueeseen. Harjoittelun loppupuolella teimme pidemmän matkan Barcelonaan, mutta muuten vietimme aikaa lähiympäristössä.

Käytännön järjestelyt

Kansainvälisen vaihdon järjestelyt sujuivat koulun puolelta hyvin. Kun vaihto oli varmistunut, ostin lentoliput Norwegianilta.

Vuokrasin Airbnb-asunnon yhdessä kahden muun vaihto-opiskelijan kanssa. Asunto oli kohtalaisessa kunnossa, vaikka kosteutta ja hometta löytyikin jonkin verran. Asunnossa ei ollut lämmitystä, joten viileinä päivinä sisälläkin oli kylmä. Muuten asunnon varustelu oli hyvä.

Kun syksyn rankkasateet tulivat, keittiön katosta valui vettä ja asunto muuttui asuinkelvottomaksi. Airbnb ei löytänyt meille uuta asuntoa alueelta, joten etsimme sellaisen itse. Saimme harjoittelupaikan opettajalta vinkin, ja muutimme heti seuraavana päivänä uuteen asuntoon. Uusi asunto oli pienempi, mutta viihtyisämpi. Lisäksi asunto oli erinoimaisessa kunnossa, ja siellä oli hyvä varustelu.

Muuten kaikki järjestyi hyvin. Kummankin asunnon varusteisiin kuului liinavaatteet ja pyyhkeet. Myös kaikki muu tarvittava, kuten Wi-Fi, vesi ja sähkö kuuluivat hintaan.

Terveyspalveluita käytin loukatessani varpaani rannalla. Matkavakuutukseeni kuului onneksi mahdollisuus käyttää yksityistä sairaalaa. Eräs koulun työntekijöistä lähti mukaani tulkiksi ja kuskiksi. Käynti hoitui hyvin, ja vakuutus korvasi kulut.

Päivittäistarvikkeet ja ruokatavarat saimme helposti lähikaupasta.

Vinkkejä muille opiskelijoille

  • Pyydä harjoittelupaikan työntekijöiltä vinkkejä asunnon hankkimisesta. Meillä oli onneksi kävelymatka asunnolta harjoittelupaikkaan.
  • Pidä hauskaa, rentoudu ja pyydä kavereita käymään kylässä.
  • Kokeile jotain uutta ja nauti.
  • Vuokraa auto vähintään viikoksi ja tutki ympäristöä sen avulla tai käy järjestetyillä retkillä.

Annan vaihtokokemukselle arvosanaksi viisi. Kokemus oli aivan huikea! Oli hienoa tutustua Espanjan kulttuuriin ja tapoihin, ja maassa oli helppo olla.

Palaa takaisin Vaihtokokemuksia -sivulle