Ehdottomasti sen arvoista

Vaihdossa kannattaa muistaa levätä ja nauttia kyydistä. Päivät kuluvat nopeasti ja loppuvat käsiin ennen kuin ne kerkeävät edes alkaa. Kaiken kaikkiaan vaihtoprosessi vaati paljon ajatustyötä, suunnitelmia ja niiden muutoksia sekä kärsivällisyyttä ja luottoa siihen, että asiat järjestyvät. Kaikki työ on kuitenkin sen arvoista!

Miksi Englanti?

Opiskelen sosionomiksi ja kirkon nuorisotyönohjaajaksi. Minulla oli pitkään tarkoitus hakea vaihtoon, jossa saisin kokemusta sosiaalipuolen työstä, mutta toisin kävi. Alkuperäinen tarkoitukseni oli lähteä Keniaan, Afrikkaan, mutta päädyin kuitenkin valitsemaan kohteeksi Iso-Britannian. Päädyin siis kolmeksi ja puoleksi kuukaudeksi harjoitteluun Lontoon merimieskirkolle, eikä vaihtokokemukseni olisi voinut olla parempi. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin hakemaan vaihtoon maahan, jossa englannin kielen taso on hyvä, jotta voisin kehittää omaa kielitaitoani.

Vaihtoon hakeminen ja harjoittelupaikan etsiminen

Ensimmäiseksi kävin vaihtoinfossa, joka järjestettiin opiskelijoille heti ensimmäisenä opiskelusyksynäni. Jo silloin päätin, että aion siirtää muita opintojani ja tehdä opinnäytetyöni kokonaan loppuun ennen lähtöä, jotta voin päättää opiskeluni harjoitteluun ulkomailla. Näin tiesin pystyväni parhaiten nauttimaan reissusta ja saamaan siitä mahdollisiman paljon irti, kun muut kouluasiat eivät enää painaisi. Päätös oli hyvä, vaikka se vaatikin tiukkaa työskentelyä ja kurssien suorittamista eri aikaan kuin muut. Jälkikäteen katsottuna se oli kuitenkin vaivan arvoista.

Hain mukaan vaihtoprosessiin puolitoista vuotta ennen lähtöä, koska kaikesta suunnittelusta huolimatta harkitsin vaihtoon lähtemistä jo aiemmin. Opinto-ohjaajani neuvoi minua hakemaan vaihtoon varmuuden vuoksi aiemmassa haussa, jolloin voisin kuitenkin lähteä myöhemmin, jos haluaisin.

Täytin hakemuksen Mobility Online -hakuportaalissa, jonka jälkeen minut kutsuttiin kv-koordinaattorin haastatteluun. Jännitin haastattelua melko paljon, mutta aivan turhaan, sillä tilanne muistutti enemmän keskustelua kuin haastattelua. Haastattelun jälkeen sain sähköpostiini viestin, että minut on hyväksytty mukaan vaihtoprosessiin. Siitä alkoi yksityiskohtaisempi haaveilu ja suunnittelu siitä, mihin kaupunkiin menisin ja millaisen harjoittelupaikan haluaisin.

Kv-koordinaattorimme ehdotti minulle Lontoon merimieskirkkoa sekä International Lutheran Student Centreä, mutta halusin mieluummin lastensuojeluun liittyvään työympäristöön. Yritinkin etsiä harjoittelupaikkaa itse, mutta heikoilla tuloksilla. Etsiminen oli vaikeaa, sillä monen organisaation nettisivuilta puuttui yhteystiedot, johon kyselyä harjoittelupaikasta olisi voinut laittaa. Päätin lopulta ottaa kuitenkin yhteyttä Lontoon merimieskirkolla toimivaan sosiaalikuraattoriin ja kysyä, olisiko heille mahdollista päästä harjoitteluun. Sähköpostiviestittely alkoi, ja asiat rullasivat eteenpäin omalla painollaan. Aloin olla varmempi siitä, että merimieskirkko olisi minulle sopiva harjoittelupaikka.

Asunto löytyi merimieskirkolta

Kaiken tämän jälkeen heinäkuu koitti nopeasti, ja oli aika tehdä käytännön järjestelyjä, kuten lentolippujen ostaminen, asunnon hankkiminen sekä rokotusten päivittäminen. Koska en tiennyt, mistä asuntoa kannattaisi etsiä, kyselin vinkkejä tulevalta harjoitteluohjaajaltani. Hän mainitsi Eurooms- ja Airbnb-sivustot, joista aloinkin aktiivisesti kalastella sopivia huoneistoja.

Ohjaajani kertoi myös, että kirkko omistaa asunnon, josta olisi mahdollista vuokrata huone. Ilmoitin olevani kiinnostunut vuokraamaan huoneen, jos sellainen vapautuisi. Onnekseni järjestely onnistui, ja sain vuokrata merimieskirkolta todella ihanan ja ison huoneen huonekaluineen. Mikä parasta, asunto sijaitsi puolen kilometrin päässä kirkolta, joten työmatkaan ei tarvinnut varata kuin muutama minuutti.

Lontoon merimieskirkko

Suomen Merimieskirkko toimii tällä hetkellä Lontoon lisäksi Hollannissa, Saksassa, Belgiassa, Kreikassa ja Suomessa. Se palvelee maansa ja alueensa ulkosuomalaisia sekä paikallisia ihmisiä.

Lontoossa harvemmin törmää enää merimiehiin, laivatyöntekijöihin tai rahtiliikennöijiin, vaan usein näiden alojen ihmiset vierailevat kirkolla lomillaan. Lontoon merimieskirkko tarjoaa monenlaista ohjelmaa aina vauvaikäisten muskarista senioreiden päiväpiiriin. Tarkoituksena on järjestää ihmisille suomenkielistä seuraa ja yhteistä virikettä sekä kohdata ja auttaa heitä. Pääasiallisena työkielenä on suomi, mutta toki käytin englantiakin useamman kerran viikossa.

Merimieskirkon kahvila toimii matalan kynnyksen kohtaamispaikkana niin suomalaisille kuin paikallisillekin. Koskaan ei voinut tietää, kuka ovesta tulee sisään ja millä asialla. Monesti kirkolla palvellaan ihmisiä myös silloin, kun koti-ikävä iskee. Kirkolta löytyy sauna, joka on kovassa käytössä. Sauna on Lontoossa ainoa, jossa saa heittää löylyä! Kahvilan yhteydessä toimii kauppa, josta saa Fazerin suklaata, ruisleipää ja suomalaista kahvia. Kaupasta löytääkin kaikkea sitä, mitä ulkomailla useimmiten kaipaa!

Työharjoittelu Lontoossa

Työtehtäviini sisältyi erilaisten viikkotoimintojen sekä tapahtumien suunnittelua, järjestämistä ja toteuttamista. Olin mukana niin retkillä kuin kirkolla järjestetyissä tapahtumissakin. Isoin tapahtuma, joka harjoitteluni aikana järjestettiin, oli vuosittaiset joulumyyjäiset, joka on kirkon isoin varainhankintatapahtuma. Merimieskirkko on järjestö, joka toimii omavaraisesti ilman verotuloja. Siksi vuosittain järjestettävät myyjäiset ovat kirkolle merkittävä tapahtuma. Myyjäisissä kävi viiden päivän aikana noin 10 000 ihmistä, ja se oli melkoinen rutistus, mutta myös mukaansatempaava ja ihana tapahtuma.

Lontoo antoi erittäin paljon, vaikka se jakoikin ajatuksiani. Toisaalta rakastan kaupunkia, toisaalta se myös ärsytti. Taloissa oli erittäin huonot äänieristykset sekä vetoisat ikkunat, mutta talot ovat suloisia ja miellyttäviä katsella. Ihmisiä on joka paikassa, mutta se tekee olon myös turvalliseksi. Julkisia kulkuvälineitä on enemmän kuin tarpeeksi, mutta niiden toimintaan ei voi aina luottaa. Monessa asiassa siis todella on se kääntöpuoli. Vapaapäivien viettämisestä ei Lontoossa tarvitse murehtia, sillä sieltä löytyy aina tekemistä. Kolmessa ja puolessa kuukaudessa kerkesi näkemään paljon, mutta nähtävää jäi seuraavallekin reissulle.

Vapaa-aikana harrastin paritanssia

Olen ahkera paritanssija, ja halusin harrastaa sitä myös Lontoossa. Etsin netistä kiinnostavia tapahtumia, ja menin katsomaan, millainen tanssikulttuuri Lontoossa vallitsee. Se olikin hyvin erilainen kuin kotona. Tanssin kautta sain paikallisia ystäviä, joiden kanssa on tullut pidettyä yhteyttä ja vierailtua puolin ja toisin. Sen jälkeen, kun löysin maasta harrastuksen, kotiutuminen sujui erittäin helposti. Arki tuntui kotoisalta. Lisäksi oli mukavaa, kun oli täysin työelämästä poikkeavaa tekemistä, jolloin sain ladattua akkuja ja unohtaa kaiken muun.

Suosittelen lämpimästi vaihtoon lähtijöitä hakeutumaan mukaan jonkinlaiseen harrastustoimintaan, joko samaan kuin kotona tai täysin uuteen. Se auttaa kotiutumaan uuteen kaupunkiin, ja sitä kautta saa paikallisia ystäviä.

Kokonaisuutena kokemus oli arvokkaampi kuin yksikään kouluarvosana. Päivääkään en vaihtaisi pois. Opin paljon itsestäni ja tavoistani toimia. Lisäksi kasvoin ammatillisesti. Suosittelen ehdottomasti heittäytymään oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja lähtemään vaihtoon! Se auttaa myös ymmärtämään sitä, millaista on asua ulkomaalaisena vieraassa maassa.

Palaa takaisin Vaihtokokemuksia -sivulle