Työharjoittelussa Marbellassa Espanjassa

Harjoittelupaikkamme oli Marbellan keskustan tuntumassa sijaitseva yksityinen sairaala nimeltään Quirón hospital. Työharjoittelun tavoitteena oli opetussuunnitelman mukaiset tavoitteet, ja meillä oli myös omana tavoitteena oppia espanjan kieltä sen verran, että pystymme vähän toimimaan sen kanssa. Työharjoittelu toteutui keväällä 2013.

Tavoitteena oli lisäksi parantaa osaamista kliinisessä hoitotyössä ja käyttämään työssä uusinta tutkittua tietoa. Tavoitteena oli myös arvioida tutkitun tiedon käytännöllisyyttä arjen hoitotyössä. Syventävässä harjoittelussa tavoitteena on syventää havainnointitaitojamme ja toimia tilanteiden edellyttämällä tavalla. Meidän tulisi perustella valintamme ja harjoittaa itsenäisesti potilasohjausta.

Suoritimme seitsemän viikon työharjoittelusta puolet sekalaisella aikuisten osastolla, jossa hoidettiin myös vastasyntyneitä. Osastolla hoidettiin kaiken ikäisiä ja eri sairauksia sairastavia potilaita. Osastolla oli myös paljon toimenpiteeseen meneviä ja toimenpiteestä paranevia potilaita. Yksityisessä sairaalassa äiti saa päättää miten haluaa synnyttää, joten suunniteltuun sektioon meneviä oli paljon. Pääsimme tutustumaan myös päivystykseen, ja vietimmekin siellä toisen puoliskon harjoitteluajasta.

Harjoittelun tavoitteet toteutuivat

Koemme, että tavoitteet harjoittelujakson aikana toteutuivat hyvin. Potilasaineistoissa oli paljon ulkomaalaisia potilaita, ja pääsimme paljon antamaan potilasohjausta englanniksi. Pyrimme käyttämään espanjan kieltä aina kun oli mahdollista ja opimmekin paljon sanontoja ja sanoja, joita käytimme hoitohenkilökunnan ja potilaiden kanssa. Kliinisen osaamisen kannalta itsevarmuutta on tullut huimasti lisää, koska hoitajat luottivat meihin ja kannustivat aina itsenäiseen työskentelyyn.

Itseohjautuvuus ja asenne olivat vahvasti esillä koko seitsemän viikon ajan. Saimme harjoitella rutkasti kädentaitoja, sekä matkamme varrella koimme lukuisia hyviä potilaskohtaamisia. Vaikka aina ei yhteistä kieltä löytynytkään, niin asiat saatiin hoidettua, joskus hieman huumorinkin kautta. Kommunikaatio on ennen kaikkea sanatonta viestintää ja asennetta uskaltaa kohdata erilaisia ihmisiä ja tilanteita!

Monikulttuurisuuden pyörteissä

Harjoittelupaikkaan saavuttuamme meidät otettiin vastaan mojovin poskipusuin ja iloisin ilmein. Hämmennyimme aluksi, koska Suomessahan ei missään nimessä ole tapana antaa poskipusuja ventovieraille ihmisille. Totuimme kuitenkin nopeasti espanjalaiseen tapaan.

Työilmapiiri oli meidän suomalaisten näkökulmasta hyvinkin rento; lääkärit, hoitohenkilökunta ja laitoshuoltajat olivat kaikki yhtä pataa ja vitsailivat paljon toisilleen. Hierarkiaa ei juuri ulkopuolisen silmin havainnut. Potilaskuljettajatkin jopa pitivät lääkärintakkeja yllään, ja se oli ihan normaalia.

Hoitajat nauttivat aamupalan vasta työpaikalla noin klo 11 aikoihin, jolloin me aloimme valmistautumaan lounaalle. Hoitajat eivät pitäneet sairaalassa ollenkaan lounastaukoa, vaan söivät sitten seuraavan kerran kotona työvuoron jälkeen.

Suomalaiselle oli hankala tottua siihen, että kun asioita ei tehdä nyt ja heti vaan asioita jotka meidän mielestä tuntuivat tärkeältä, siirrettiin seuraaville päiville. Kutsumme tätä ”Hasta Mañana”- asenteeksi. Hyvänä esimerkkinä kerrottakoon, että harjoittelun arviointilappuja saimme kysellä pitkän aikaa, kunnes ne sitten viimeisenä päivänä sain allekirjoitettuna käteen.

Henkilökohtainen kasvu ja kehittyminen

Koemme, että vaihdon aikana kasvoimme valtavasti henkisesti. Jouduimme toimimaan itsenäisesti ja tilanteeseen oli pakko sopeutua, jos vaihtoajan halusi selvittää kunnialla loppuun. Meillä ei ollut tuutoreita eikä ohjaavaa opettajaa ja opiskelijavastaavakin sairaalassa puhui vain espanjaa. Osastoillakaan meillä ei ollut määrättyä harjoitteluohjaajaa. Olimme siis täysin oman aktiivisuudemme ja oma-aloitteisuuden varassa.

Kehittämisajatuksena mieleemme tuli vaihtokohteessa oleva englanninkielentaitoinen koordinaattori. Vaihtokohteessa työntekijöitä olisi voinut paremmin valmistella siihen, että ulkomaalaisia opiskelijoita on tulossa. Jäi vähän sellainen maku, että sairaalassa ei juuri tiedetty meistä tai kuinka käytännön asiat kv-opiskelijoiden kohdalla hoidetaan.

Käytännön järjestelyt

Suomen päässä asiat toimivat mielestämme loistavasti. Tietoa ja tukea oli tarjolla riittävästi, jopa enemmänkin. Kuten edellä mainitsimme, ongelmia oli enemmänkin vaihtokohteessa.

Asunnon vuokrasimme paikalliselta yksityiseltä vuokranantajalta ja huoneisto sijaitsi sairaalan naapuritalossa. Lyhyt työmatka oli plussaa! Vuokranantaja oli luotettava ja auttoi tarvittaessa.

Erasmus-raha tuli hyvissä ajoin ja se helpotti paljon taloudellisesti muun muassa takuuvuokran maksamisessa ja matkalippujen ostossa. Mielestämme rahan suuruus on riittävä. Espanjaan saa Suomesta edullisiakin lentoja, jos on hyvissä ajoin liikkeellä. Itse varasimme lennot 1,5kk etukäteen.

Vakuutusasiat hoituivat koulun kautta sujuvasti ja vakuutus oli kattava. Lisäksi otimme omista vakuutusyhtiöistämme lisävakuutuksia, jotka koimme tarpeelliseksi, esimerkiksi matkatavaravakuutus.

Matkabudjetin hankkimisen aloitimme hyvissä ajoin ja se koostui palkasta sekä opintolainasta. Opintolaina on todella hyvä vaihtoehto vaihtokassaan, koska laina on edullista ja sitä saa korotettuna ulkomaan opiskelua varten.

Vapaa-aika ja huvitukset

Marbellassa on lukuisia tapoja viettää vapaa-aikaa. Liikunnallisina ihmisinä hankimme ensimmäisellä viikolla kuntosalikortit koko kolmen kuukauden ajaksi läheiselle kuntokeskukselle Fuerte Sportiin. Lenkkeilymahdollisuudet olivat loistavat, iltaisin oli mukava juosta rantakatua pitkin kauniiden maisemien ympäröimänä. Marbellan katukuvassa ihmiset ovat todella liikkuvaisia ja lenkkeilijöitä tuli paljon vastaan. Lisäksi katukuva on todella siisti ja puhdas.

Lämpiminä päivinä oli mukava mennä rentoutumaan hiekkarannalle, joka oli hyvin hoidettu ja monta kilometriä pitkä. Viikonloppuna on lukuisia tapahtumia, esimerkiksi live-bändejä ja yöelämä on ehdottomasti kokemisen arvoinen!

Ihmiset ovat avoimia ja ystävällisiä. Englanninkielen taso on suomalaisen näkökulmasta heikko, mutta molemmin puolisella yrittämisellä saa keskustelua aikaiseksi. Ulkomaalaisia asukkaita oli paljon, joiden kanssa englantia pääsi enemmänkin puhumaan ja turisteja alkoi ilmaantumaan enemmän mitä pidemmälle kevääseen mentiin. Suomalaisia ei juurikaan näkynyt.

Marbellasta pääsee helposti kulkemaan muihinkin kaupunkeihin, vaikka junayhteyttä ei vielä tällä hetkellä ole. Malagan lentokenttä on alle tunnin bussimatkan päässä ja edullisia lentoja voi saada lähiympäristöön, esimerkiksi Ibizalle. Kaupassa ruoka oli noin puolet edullisempaa kuin Suomessa ja sehän opiskelijaa ilahdutti! Vaatteet ja muu kulutustavara oli kuta kuinkin samoissa hinnoissa. Marbella on Espanjan yksi kalleimmista paikoista ja kulutustavaroiden hinnat putoavat, kun lähdetään muualle Espanjaan.

Lopuksi

Kokonaisuutena olemme tyytyväisiä vaihtoaikaamme ja opimme itsestämme paljon. Opimme sen, että omaan ajatuksen juoksuun ja toiminnallisuuteen voi luottaa.

On rikkaus päästä elämään eri maassa ja oppia uutta kulttuuria. Saimme paljon voimavaroja ja työkaluja hoitotyöhön ja elämään. Joskus ihminen tarvitsee tilaisuuden päästä katsomaan elämäänsä Suomessa ulkopuolisin silmin. Me saimme tämän tilaisuuden ja lähtisimme uudestaan, mikäli mahdollisuus tulisi.

Palaa takaisin Vaihtokokemuksia-sivulle.